Peanøtt og allergenkomponenter IgE

Sist oppdatert: 03.12.2025
Forfattere: Ivo Nentwich, fagansvarlig overlege
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 2.0
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Foreslå endringer/gi kommentarer

Synonymer 

  • P-IgE peanøtt, f13

 

(Analysenavn i fet skrift er i henhold til Norsk laboratoriekodeverk).

Analyser 

Spesifikt IgE mot peanøttekstrakt f13

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 1 (f422)

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 2 (f423)

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 3 (f424)

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 6 (f447)

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 8 (f352)

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 9 (f427)

Indikasjon 

  1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot peanøtt.
  2. Bestemme sensibiliseringsmønster mot stabile hhv. labile peanøttallergener.
  3. Estimere risiko for klinisk allergisk reaksjon mot peanøtt.

Rekvirering 

Elektronisk rekvirering anbefales.

For rekvirenter uten tilgang til elektronisk rekvirering, se rekvisisjon.

Prøvemateriale 

1,5 mL serum per 10 allergener.

Utførende laboratorium 

Seksjon for medisinsk immunologi (MI), OUS, Ullevål.

Forventet svartid 

3 dager fra vi har mottatt prøven (ytterligere 1-6 dager må påregnes ved rekvirering av allergenkomponenter eller sjeldne allergener).

 

Svartid kan avvike pga. ferie/redusert bemanning.

Undersøkelsesprinsipp 

Fluorescens enzym-immunoassay (FEIA) - ImmunoCAP Specific IgE

Svarkode 

Allergenkode

Norsk bruksnavn

Kode

Kodedefinisjon

f13

P-IgE peanøtt, f13

NPU13208

P—Peanut antibody(IgE); arb.subst.c.(f13; proc.) = ? (p.d.u.)

f422

P-IgE Ara h 1 (peanøtt), f422

NPU28525

P—Ara h 1 antibody(IgE); arb.subst.c.(f422; proc.) = ? (p.d.u.)

f423

P-IgE Ara h 2 (peanøtt), f423

NPU28337

P—Ara h 2 antibody(IgE); arb.subst.c.(f423; proc.) = ? (p.d.u.)

f424

P-IgE Ara h 3 (peanøtt), f424

NPU28526

P—Ara h 3 antibody(IgE); arb.subst.c.(f424; proc.) = ? (p.d.u.)

f447

P-IgE Ara h 6 (peanøtt), f447

NPU58205

P—Ara h 6 antibody(IgE); arb.subst.c.(f447; proc.) = ? (p.d.u.)

f352

P-IgE Ara h 8 (peanøtt), f352

NPU28338

P—Ara h 8 antibody(IgE); arb.subst.c.(f352; proc.) = ? (p.d.u.) 

f427

P-IgE Ara h 9 (peanøtt), f427

NPU28527

P—Ara h 9 antibody(IgE); arb.subst.c.(f427; proc.) = ? (p.d.u.)

 

Les mer om Analysenavn og svarkoder.

Tolkning 

  1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot peanøtt
    Bekreftelse/avkreftelse av IgE sensibilisering mot peanøttekstrakt f13.
  2. Bestemme sensibiliseringsmønster mot stabile hhv. labile peanøttallergener
    Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 og Ara h 6 i Nordeuropa og Ara h 9 i Søreuropa er hovedallergenene i peanøttekstrakt. De er termo- og syrestabile og er assosiert med systemiske og mer alvorlige reaksjoner mot peanøtt. De kan kalles "sterke" allergener.
    Ara h 8 (PR-10 allergen) og Ara h 5 (profilin) er derimot termo- og syrelabile allergener. Dominerende sensibilisering mot disse (og manglende sensibilisering mot "sterke" allergener) pleier som regel være assosiert med milde lokale symptomer (oralt allergisk syndrom). Unntak kan forekomme!
  3. Estimere risiko for klinisk allergisk reaksjon mot peanøtt
    Konsentrasjonen av spesifikt IgE mot især Ara h 2 (det har den høyeste prediktive verdi) kan forutsi en viss sannsynlighet (risiko) for klinisk reaksjon mot peanøtt. Prediktiv verdi ift. alvorlighetsgrad av reaksjon er ikke absolutt!

Referanseområde 

Resultatene angis kvantitativt som kU/L.

Påvisbar sensbilisering ved verdier > 0,10 kU/L.

Referanser 

  1. Matricardi, P.M. et al. EAACI Molecular Allergology User's Guide MAUG. Pediatr Allergy Immunol 27 Suppl 23, 1-250 (2016).
  2. Nicolaou, N. et al. Allergy or tolerance in children sensitized to peanut: Prevalence and differentiation using component-resolved diagnostics. J Allergy Clin Immunol 125, 191-197 (2010).
  3. Beyer, K. et al. Predictive values of component-specific IgE for the outcome of peanut and hazelnut food challenges in children. Allergy 70, 90-98 (2015).

Gi tilbakemelding
Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med eller misfornøyd med på denne nettsiden.

Vi kan ikke love deg svar på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send