(Analysenavn i fet skrift er i henhold til Norsk laboratoriekodeverk.)
Kurante analyser
Spesifikt IgE mot allergenekstrakter fra (i alfabetisk rekkefølge):
Allergenkildens norske navn; latinsk navn; kortkode
Spesifikt IgE mot allergenkomponenter:
rGad c 1, parvalbumin fra torsk, Gadus morhua; f426
rCyp c 1, parvalbumin fra karpe, Cyprinus carpio; f355
Sjeldnere analyser
Spesifikt IgE mot allergenekstrakter fra:
Allergenkildens norske navn; latinsk navn; kortkode
Mistanke om IgE mediert reaksjon mot en eller annen fiskeart
Elektronisk rekvirering anbefales.
For rekvirenter uten tilgang til elektronisk rekvirering, se rekvisisjon.
1,5 mL serum per 10 analyser
Seksjon for medisinsk immunologi (MI), OUS, Ullevål.
3 dager fra vi har mottatt prøven (ytterligere 1-6 dager må påregnes ved rekvirering av allergenkomponenter eller sjeldne allergener).
Svartid kan avvike pga ferie/redusert bemanning.
Fluorescens enzym-immunoassay (FEIA) – ImmunoCAP Specific IgE
Allergenkode | Norsk bruksnavn | Kode | Kodedefinisjon |
f3 | P-IgE torsk, f3 | NPU13414 | P—Codfish antibody(IgE); arb.subst.c.(f3; proc.) = ? (p.d.u.) |
f40 | P-IgE tunfisk, f40 | NPU13421 | P—Tuna antibody(IgE); arb.subst.c.(f40; proc.) = ? (p.d.u.) |
f41 | P-IgE laks, f41 | NPU13247 | P—Salmon antibody(IgE); arb.subst.c.(f41; proc.) = ? (p.d.u.) |
f42 | P-IgE hyse, f42 | NPU13243 | P—Haddock antibody(IgE); arb.subst.c.(f42; proc.) = ? (p.d.u.) |
f50 | P-IgE chubmakrell, f50 | NPU57249 | P—Chub mackerel antibody(IgE); arb.subst.c.(f50; proc.) = ? (p.d.u.) |
f60 | P-IgE taggmakrell, f60 | NPU57286 | P—Jack mackerel antibody(IgE); arb.subst.c.(f60; proc.) = ? (p.d.u.) |
f61 | P-IgE sardin, f61 | NPU57276 | P—Sardinops melanostictus antibody(IgE); arb.subst.c.(f61; proc.) = ? (p.d.u.) |
f204 | P-IgE ørret, f204 | NPU13442 | P—Rainbow trout antibody(IgE); arb.subst.c.(f204; proc.) = ? (p.d.u.) |
f205 | P-IgE sild, f205 | NPU13379 | P—Herring antibody(IgE); arb.subst.c.(f205; proc.) = ? (p.d.u.) |
f206 | P-IgE atlanterhavsmakrell, f206 | NPU13262 | P—Mackerel antibody(IgE); arb.subst.c.(f206; proc.) = ? (p.d.u.) |
f254 | P-IgE rødspette, f254 | NPU13370 | P—Plaice antibody(IgE); arb.subst.c.(f254; proc.) = ? (p.d.u.) |
f264 | P-IgE ål, f264 | NPU13444 | P—Eel antibody(IgE); arb.subst.c.(f264; proc.) = ? (p.d.u.) |
f303 | P-IgE kveite, f303 | NPU57259 | P—Halibut antibody(IgE); arb.subst.c.(f303; proc.) = ? (p.d.u.) |
f308 | P-IgE Sardina pilchardus, f308 | NPU58125 | P—Sardina pilchardus antibody(IgE); arb.subst.c.(f308; proc.) = ? (p.d.u.) |
f311 | P-IgE glassvar, f311 | NPU57253 | P—Megrim antibody(IgE); arb.subst.c.(f311; proc.) = ? (p.d.u.) |
f312 | P-IgE sverdfisk, f312 | NPU57282 | P—Swordfish antibody(IgE); arb.subst.c.(f312; proc.) = ? (p.d.u.) |
f313 | P-IgE ansjos, f313 | NPU57241 | P—Anchovy antibody(IgE); arb.subst.c.(f313; proc.) = ? (p.d.u.) |
f337 | P-IgE sjøtunge, f337 | NPU57280 | P—Sole antibody(IgE); arb.subst.c.(f337; proc.) = ? (p.d.u.) |
f355 | P-IgE Cyp c 1 (karpe), f355 | NPU57319 | P—Cyp c 1 antibody(IgE); arb.subst.c.(f355; proc.) = ? (p.d.u.) |
f369 | P-IgE malle, f369 | NPU58147 | P—Catfish antibody(IgE); arb.subst.c.(f369; proc.) = ? (p.d.u.) |
f381 | P-IgE red snapper, f381 | NPU57272 | P—Red snapper antibody(IgE); arb.subst.c.(f381; proc.) = ? (p.d.u.) |
f413 | P-IgE sei, f413 | NPU27549 | P—Pollock antibody(IgE); arb.subst.c.(f413; proc.) = ? (p.d.u.) |
f414 | P-IgE tilapia, f414 | NPU57288 | P—Tilapia antibody(IgE); arb.subst.c.(f414; proc.) = ? (p.d.u.) |
f426 | P-IgE Gad c 1 (torsk), f426 | NPU57323 | P—Gad c 1 antibody(IgE); arb.subst.c.(f426; proc.) = ? (p.d.u.) |
f147 | - | - | - |
f307 | - | - | - |
f384 | - | - | - |
f410 | - | - | - |
f412 | - | - | - |
f415 | - | - | - |
Les mer om Analysenavn og svarkoder.
Pasienter med fiskeallergi kan reagere allergisk mot et eller flere allergener (allergenkomponenter) i ekstraktene listet over. Ekstraktbaserte tester kan således tjene som screeningtester. Positiv test tyder på at pasienten er sensibilisert mot en eller flere allergenkomponenter (allergener) i ekstraktet, negativ test utelukker ikke sensibilisering fordi det respektive allergenet pasienten er sensibilisert mot, kan være underrepresentert eller helt fraværende i ekstraktet.
Hovedallergener i fisk er parvalbuminer, det er små termostabile molekyler. Parvalbuminer viser en høygradig (rund 90%) sekvenshomologi (strukturlikhet) mellom fiskeartene1. Vi kan f.t. teste kun mot to parvalbuminer, Gad c 1 fra torsk og Cyp c 1 fra karpefisk. Testing for IgE mot parvalbuminer øker den analytiske sentitiviteten fordi, som sagt, diagnostiske ekstrakter kan mangle tilstrekkelig mengde parvalbuminer2. På grunn av høy homologigrad er det av praktiske grunner tilstrekkelig å teste mot ett parvalbumin.
Mindre allergener (minor allergens) i fisk er enolaser, f.eks. Gad m 2 fra torsk, Sal s 2 fra laks osv. og aldolaser f.eks. Gad m 3 eller Sal s 3 fra torsk hhv. laks. Både enolaser og aldolaser kan være assosiert med kliniske symptomer men deres allergologiske betydning er begrenset. Laboratoriet kan f.t. ikke teste for IgE mot enolaser og aldolaser.
Med tanke på kliniske symptomer kan pasienter reagere mot én fiskeart og tåle andre. Grunnen til det er at muskler fra ulike fiskearter inneholder forskjellige mengder parvalbumin slik at pasienter med lavgradig sensibilisering mot parvalbuminer kan tåle noen fiskearter.
Resultatene angis kvantitativt som kU/L.
Påvisbar sensbilisering ved verdier > 0,10 kU/L.



