pPROM i uke 14-23
pPROM f.o.m uke 24+0 t.o.m 33+6
pPROM f.o.m uke 34+0 t.o.m 36+6
PROM
Studie med MFR-data fant forekomst på ca. 11 % hvorav 55 % fikk fødselstart før 24 timer og 45 % fikk fødselstart etter 24 timer13.
pPROM er assosiert med oppadstigende infeksjoner fra nedre genitalia, tidligere pPROM og konisering. Hos kvinner med pPROM har ca. 1/3 positiv amnionvæskekultur. Bakterier kan passere over intakte fosterhinner og kan dermed være en årsak til pPROM14151617.
Diagnostikk
Ved påvist pPROM foreslås følgende prøver og undersøkelser:
Vaginaleksplorasjon gjøres kun på indikasjon (for eksempel rier, CTG forandringer eller før fødselsinduksjon)
Diagnostikk
Ved påvist PROM foreslås følgende prøver og undersøkelser:
Vaginaleksplorasjon gjøres kun på indikasjon (for eksempel rier, CTG forandringer eller før fødselsinduksjon).
Pasienten informeres om dårlig prognose. Innleggelse er sjelden aktuelt. Lekkasje etter amniocentese har erfaringsmessig bedre prognose. Fostervannsmengden bør kontrolleres etter noen dager. Dersom det foreligger anhydramnion/oligohydramnion kan svangerskapsavbrudd vurderes. Abortnemnd bør brukes med mindre det foreligger kompliserende tilstander som utgjør fare for mors liv og helse, f.eks. korioamnionitt.
Individuell vurdering med hensyn til behandling og innleggelse på sykehus. Dersom det ikke er infeksjonstegn, kan pasienten kontrolleres poliklinisk. Fra og med uke 22+5 bør kvinnen innlegges en fødeavdeling hvor nyfødtavdeling tilbyr vurdering av livreddende behandling for barnet fra uke 23+0. For behandling med steroider for lungemodning og profylaktisk antibiotika kan det gjøres en individuell vurdering i uke 22+5 og 22+6 etter konferanse med obstetrikere og neonatologer der mor skal. For steroidebehanlding visest det til emnet om Preterm fødsel. Se under for antibiotikavalg og dosering.
Steroidbehandling
Ved truende fødsel f.o.m uke 23+0 t.o.m 33+6 uker gis betametason 12 mg intramuskulært, som gjentas etter 24 timer18, se emnet Preterm fødsel. Vær oppmerksom på at pPROM er assosiert med komplikasjoner som kan medføre forløsning raskere enn forventet. Det antatt optimale tidspunktet for administrering av steroider kan være fremskyndet sammenliknet med truende preterm fødsel uten vannavgang.
Tokolyse
Profylaktisk tokolyse til kvinner med pPROM uten riaktivitet anbefales ikke19 (Ia).
Terapeutisk tokolyse kan gis f.o.m uke 23+0 t.o.m 33+6 ved rier til man har oppnådd full effekt av steroidbehandlingen og/eller transport til sykehus på rett nivå172021(IIb). For behandlingsalternativer og dosering, se emnet Preterm fødsel Dersom kvinnen har full effekt av steroidbehandling, er det ikke indikasjon for tokolytisk behandling19. Ved behov for gjentatt behandling med steroider (tidl kjent som rescuedose), foreslår vi ikke samtidig behandling med tocolyse, selv om pasienten har rier19.
Tokolyse er kontraindisert ved mistanke om korioamnionitt, abruptio placentae eller føtal distress.
Magnesiumsulfat
Magnesiumsulfat kan redusere risikoen for cerebral parese hos for tidlig fødte barn. Behandlingen kan gis når fødsel forventes innen 24 timer ved svangerskapsvarighet f.o.m uke 23+0 t.o.m 31+62223 (II). For behandling og dosering, se emnet Preterm fødsel.
Profylaktisk anitbiotikabehandling
Antibiotikabehandling ved pPROM reduserer risikoen for neonatal og maternell infeksjon og forlenger latenstiden før fødsel, men det er ikke påvist reduksjon i neonatal mortalitet242526. På lang sikt er imidlertid fordelene mer usikre2728. Siden evidensgrunnlaget er usikkert er det opptil hvert enkelt sykehus å velge om de vil følge nedenstående forslag eller utarbeide lokale retningslinjer. Dette inkluderer indikasjon for, type og dosering av antibiotika.
Vi foreslår å gi følgende antibiotika ved pPROM uten tegn til infeksjon eller fødselsarbeid:
Smalspektret behandling (foreslås ved oppstart f.o.m uke 32+0 t.o.m uke 36+6)
Bredspektret behandling (foreslås ved oppstart f.o.m uke 22+5 t.o.m 31+6)
Håndtering av prøvesvar og videre oppfølging
Ved all profylakse og positivt svar fra PCR og/eller dyrkningsprøve foreslår vi å justere antibiotikaprofylakse etter eventuell resistensbestemmelse til antibiotika som eventuell mikrobe er sensitiv for.
Ved bredspektret profylakse og negativt svar fra PCR og/eller dyrkningsprøve foreslår vi å ikke smalne eller seponere profylaksen pga mulighet for falske negative svar og manglende evidens for denne tilnærmingen30.
Ved smalspektret profylakse og negativt svar fra PCR og/eller dyrkningsprøve foreslår vi å seponere profylaksen.
Dersom kvinnen føder etter avsluttet antibiotikabehandling, foreslår vi at hun får antibiotikaprofylakse under fødsel. Ved fødsel før uke 32 foreslås cefuroksim (Zinacef ®, Cefuroxim®) 1,5 g x 3 intravenøst. Etter uke 32 forslås benzylpenicillin (Penicillin®) 1,2 g (2 mill. IE) x 6 intravenøst.
Ved positiv dyrkningsprøve ved en av de ukentlige kontrollprøvene foreslår vi peroral antibiotikabehandling i 7 dager i henhold til resistensbestemmelsen. Deretter seponering. Fortsett med ukentlige prøver til fødsel. Ved ønske om diagnostikk av ulike mykoplasmaarter, vær oppmerksom på at disse bakteriene ikke påvises ved dyrkningsprøve, de må påvises ved PCR. Husk å benytte korrekt transportmedium. Konferer lokal brukerhåndbok i mikrobiologi.
Rasjonale for antibiotikaprofylakseforslag
Det er ingen konsensus vedrørende antibiotikavalg eller dosering, og det er stor variasjon i ulike lands retningslinjer17242526313233343536. Amoksicillin med klavulansyre bør unngås på grunn av økt risiko for nekrotiserende enterokolitt hos nyfødte2425. Målet med eventuell profylaktisk behandling er å forebygge neonatal sepsis, korioamnionitt og å forlenge tid før fødsel. E. Coli og andre Gram-negative bakterier dominerer ved neonatal sepsis før uke 32 (upublisert materiale fra Norsk Nyfødtmedisinsk kvalitetsregister), mens GBS dominerer senere. Antibiotikavalg og dosering er basert på internasjonale observasjonsstudier, norsk bakterieforekomst, bivirkningsprofil, administrasjonsmetode og farmakokinetikk1729373839404142. Valgene er tatt i samråd med Norsk senter for antibiotikabruk i sykehus (NSAS) og Relis der en også har vurdert resistensproblematikk.Enkelte studier har reist spørsmål rundt sikkerhet ved bruk av makrolider333839 . Relis har uttalt seg slik: «Makrolider er fremdeles aktuelle ved PPROM. Assosiasjon mellom makrolider og nevrologiske utviklingsforstyrrelser er kontroversielle» (upublisert søk med svar i februar 2023). Vi foreslår å ikke bruke makrolider i monoterapi da det er funnet over 20% resistens i systemiske isolater av GBS i Norge43. Unntaket er alvorlig penicillinallergi/anafylaksi der det ikke finns gode alternativer44.
Forløsningstidspunkt (ved pPROM f.o.m uke 23+0 t.o.m uke 33+6)
Eventuell poliklinisk oppfølging
Dersom pasienten synes det er belastende å være inneliggende i sykehus, kan poliklinisk oppfølging vurderes484950 (Ib). Vi foreslår at kvinnen er inneliggende i sykehus i en uke før hun evt. følges poliklinisk. Følgende forutsetninger for poliklinisk oppfølging foreslås:
pPROM hos kvinner med cervical cerclage
Det optimale tidspunktet for å fjerne cerclage er ikke kjent. Man kan velge å beholde cerclage til det er oppnådd full effekt av behandling med steroider og antibiotika og deretter fjerne den53.
Amnioninfusjon
Sengeleie og aktivitetsrestriksjon
Det er ingen dokumentert effekt av sengeleie, og sengeleie anbefales ikke med mindre det er fare for navlesnorsprolaps. Vurder tromboseprofylakse, se emnet Trombose, antikoagulasjon og svangerskap.
Liggende transport (2020)
Liggende transport vurderes ved ustabilt leie, tverrleie, seteleie og dersom ledende del står høyt og bevegelig over bekkeninngangen. Dersom hodet er bevegelig i bekkeninngangen, er det ikke nødvendig med liggende transport.
PROM og antibiotikaprofylakse
Forløsning ved PROM
Hvis fødselen ikke starter spontant etter vannavgang, foreslås induksjon etter rundt ett døgn51 (Ia).
Induksjon umiddelbart etter PROM anbefales ved følgende tilstander
Ved mistanke om korioamnionitt
(Se kapittel Feber under fødsel og chorioamnionitt).
Induksjonsmetode ved PROM og pPROM
Litteraturgjennomgang har ikke vist at det er noen metoder som bør foretrekkes framfor andre59. En følger anbefaling fra kapittel «Induksjon/igangsettelse av fødsel - Modning av cervix/livmorhalsen før fødsel (rev april 2022)».
Kapittelet ble gjennomgått på Obstetrisk guidelinemøte april -23.
Før dette ifm full revisjon av Veileder i fødselshjelp 2020.
Tidligere utgaver av kapitlene finnes her: https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/arkiv-utgatte-veiledere/
Endringer etter sept -24 finnes i metodebok, se øverst i kapittelet.