Kvinner går ofte til forskjellige legesentre, som ikke har tilgang til Kreftregisterets nasjonale database over prøvehistorikk fra cervix og vagina. Dette fører til unødvendig prøvetaking.
- Screeningprøver tas for tidlig: Nå som alle kvinner i alderen 25–69 år får HPV-analyse som primærscreening, er screeningintervallet utvidet til hvert 5. år. Dette skyldes at HPV-analyse er en mer sensitiv test enn cytologisk screening.
- Kontrollprøver etter tidligere funn eller konisering tas for tidlig: Mange prøver tas for tidlig i forhold til det som er anbefalt i de nasjonale retningslinjene.
- Nye avvisningskriterier: Prøver vil nå bli avvist dersom det ikke foreligger opplysninger fra rekvirenten om relevante symptomer eller kliniske funn som tilsier at både HPV-analyse og cytologi skal utføres. (Se retningslinjer i kap. 5.3.3 i Kvalitetsmanualen for Livmorhalsprogrammet.)
- Konsekvenser av for tidlig prøvetaking: Unødvendige prøver belaster helsetjenesten, fører til lengre svartider og øker risikoen for påvisning av forbigående HPV-infeksjoner, som sjelden utvikler seg til behandlingstrengende dysplasi eller kreft.
Kvalitetsmanualen for Livmorhalsprogrammet er derfor oppdatert med kriterier for hvilke prøver laboratoriene kan avvise (se kap. 5.3.4).
Ved avvisning av prøver vil OUS oppgi resultatet samt anbefalt oppfølging fra forrige prøve. Vi ber om at angitte tidsintervaller blir fulgt, da for hyppige kontroller kan medføre for tidlig eller unødvendig biopsi.
Aktuell link: Kvalitetsmanualen