Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Antistoff mot deamidert gliadin, P

Sist oppdatert: 12.01.2024
Utgiver: Norsk forening for medisinsk biokjemi
Versjon: 1.3
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bakgrunn 

Gliadin er en gruppe etanol-løselige proteiner fra gluten. Gliadin kan deamideres av enzymet vevstransglutaminase, slik at glutamin omdannes til glutaminsyre. IgG anti-deamidert gliadin  har erstattet test for antistoff mot nativt gliadin.

Indikasjoner 

Mistanke om cøliaki (gluten-indusert enteropati). I tillegg utredning hos barn med dermatitis herpetiformis. Antistoffer mot endomysium (EMA) og IgA anti vevstransglutaminase samt HLA-vevstype bør også vurderes undersøkt.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

Pasienten må ikke ha vært på glutenfri diett i minst 6 uker før prøvetaking ved utredning av cøliaki.

 

Prøvetaking
Serum. Vakuumrør uten tilsetning eller vakuumrør med gel.

Veiledende referanseområder 

Kvinner og menn: 

 

Kommentarer
Metodeavhengige verdier. Konferer utførende laboratoriums resultatangivelser og referanseområder.

Tolkning 

Anti-deamidert gliadin IgG har en lavere spesifisitet og lavere positiv prediktiv verdi enn anti-transglutaminase IgA1.

Referanser 

  1. Zucchini L, Giusti D, Gatouillat G, Servettaz A, Tabary T, Barbe C, Pham BN. Interpretation of serological tests in the diagnosis of celiac disease: Anti-deamidated gliadin peptide antibodies revisited. Autoimmunity. 2016 Sep;49(6):414-420. Epub 2016 Jul 23. Pubmed ID: 27452003