Streptococcus pneumoniae (pneumokokker)

Sist oppdatert: 31.01.2025
  Sendeprøve: Sendes Folkehelseinstituttet.
Utgiver: Akershus universitetssykehus
Versjon: 0.4
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Innledning 

Folkehelseinstituttet (FHI) har referansefunksjon for Streptococcus pneumoniae (pneumokokker). Systemisk pneumokokksykdom og penicillin-resistente pneumokokker er meldingspliktig til MSIS. For informasjon om pneumokokker vises det til smittevernhåndboka.

 

Diagnostikk av pneumokokkinfeksjon baserer seg på påvisning av pneumokokker i ulike prøvematerialer og utføres ved sykehusenes medisinske mikrobiologiske laboratorier. FHI utfører ikke primærdiagnostikk, men mottar alle systemiske isolater (fra normalt sterile områder) til videre undersøkelse som ledd i overvåkning av barnevaksinasjonsprogrammet, utbrudd og antibiotikaresistens. FHI bistår også laboratoriene ved spesielle problemstillinger, samt tilbyr en antistoffundersøkelse. Antistoffundersøkelse tilbys også ved Haukeland universitetssykehus.

Indikasjon  

  • Referansediagnostikk/innsendingsplikt: Isolater fra invasiv/systemisk pneumokokksykdom. Bistand ved spesielle problemstillinger.
  • Antistoffundersøkelse: Undersøkelse av vaksinasjonsrespons ved utredning av immunsvikt og vurdering av revaksinasjon i spesielle tilfeller. Metoden er basert på pneumokokkvaksinen PPV23 (Pneumovax) og kan si noe om samlet antistoffnivå mot de 23 serotypene som inngår i denne vaksinen, den kan ikke si noe om antistoffnivå mot enkelt-serotyper. Pneumokokk-konjugatvaksinene (PKV13, PKV15, PKV20) inneholder de samme serotypene som PPV23 (med unntak av 6A). Vaksinasjon med PPV23 anbefales til ulike risikogrupper. Antistoffmåling er som regel ikke indisert for å vurdere behov for revaksinasjon, med ett unntak: Hos personer med anatomisk eller funksjonell miltmangel kan revaksinering vurderes etter kortere tid (3-5 år) på grunnlag av antistoffnivå i serum - se vaksinasjonshåndboka.

Innsendingsplikt 

Alle invasive pneumokokkisolater.

Det er ikke innsendingsplikt på penicillin-resistente pneumokokker (PRP).

Rekvisisjon og forsendelse 

For innsending benyttes Rekvisisjon for mikrobiologiske undersøkelser.

 

Følgende opplysninger fylles ut avhengig av indikasjon:

  • Referansediagnostikk: Resultat på analyser utført ved primærlaboratoriet; identifikasjon og resistensresultater - spesielt oxacillin-sone (og evt. benzylpencillin-sone)
  • Antistoffundersøkelse: Indikasjon for undersøkelsen, vaksinasjonshistorikk, ev. immunsuppresjon/anatomisk eller funksjonell miltmangel.

 

Viser til Innsending av prøver til mikrobiologiske undersøkelser for postadresse.

Analyser 

Analyse Prøvemateriale
Referansediagnostikk: ID (NGS), serotyping (NGS, Quellung), MLST (NGS), resistenstesting (mikrobuljongfortynning) Isolat i renkultur
Antistoffundersøkelse: ELISA IgG mot Pneumovax (Binding site) Minimum 200 µl serum

Svar  

  • Referansediagnostikk invasive isolater: Identifikasjon, serotype, MLST og resistensbestemmelse svares ut til innsendende laboratorium. Serotype og penicillin-resistente pneumokokokker rapporteres til MSIS, resistensresultater rapporteres til NORM.
  • Antistoffundersøkelse: Kvantitativt mg/L (høyt/middels/lavt/svært lavt antistoffnivå).

Svartid 

  • Referansedignostikk: Ca 3-4 uker. For barn under 6 år ringes serotype ut to dager etter mottatt isolat.
  • Antistoffmåling: Analysen kjøres rutinemessig hver 14. dag, sjeldnere ved ferieavvikling.

Fagansvarlige  

Faglig ansvarlig (overordnet metodeansvar)

 

Medisinsk-faglig ansvarlig (klinisk tolkning, forsvarlighet)

 

Laboratoriet har ikke mulighet til å svare på henvendelser fra privatpersoner.

Gi tilbakemelding
Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med eller misfornøyd med på denne nettsiden.

Vi kan ikke love deg svar på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send