TAUSHETSPLIKT
Legen og annet helsepersonell er bundet av regelen om taushetsplikt, se helsepersonelloven kap 5. Denne plikten er i utgangspunktet absolutt og omfatter en passiv plikt til å tie og en aktiv plikt til å hindre at uvedkommende får tilgang til taushetsbelagt informasjon. Kun i visse, definerte unntakssituasjoner, kan legen fravike det lovbestemte kravet om taushetsplikt. Her er de vanligste unntaksbestemmelsene:
Ved spørsmål om taushetsplikt kan man ellers kontakte følgende instanser som kan gi råd og veiledning:
Fylkeslegen, DNLF, Helsetilsynet (helserettsavdelingen), Helse- og omsorgsdepartementet.
SPØRSMÅL FRA PÅRØRENDE OM Å FÅ INFORMASJON OM EN PASIENT
De generelle prinsippene gjelder. I praksis - vær imøtekommende og undersøk saken, men vær restriktiv med informasjon. Ofte er det aktuelt å opplyse om hvor pasienten er eller formidle beskjed til pasienten om at vedkommende har ringt. Søk råd hos legeskiftleder som har avgjørelsesmyndighet i slike saker. Ved tvil kan man kan legge et notat til seksjonsledelsen som vil vurdere om opplysninger skal gis ut.
INNSYNSRETT I JOURNAL
Ingen har eiendomsrett over pasientjournalen. Institusjonen og pasienten selv har begge råderett over journalen.
Når det gjelder pasientjournal og epikriser: Innleggende lege skal ha kopi. Innen institusjonen er det kun de som er i relevant pasientkontakt som skal ha tilgang på pasientdata. Informasjon utover dette (til pårørende og andre) kan kun gis når pasienten samtykker til dette. Det skal heller ikke samles pasientdata på steder der det er sannsynlig at andre hører på (mottak, venterom, flere pasienter i samme rom).
Pasienten har innsynsrett til sin journal, dette gjelder også prøvesvar - se forskrift om pasientjournal §11 og merknad til §11.
(Et tilbakevendende argument i slike saker er at pasienten ikke selv er i stand til å forstå det faglige innhold. Men pasienten har rett til innsyn, og dette er overordnet. Skulle det dessuten bli klagesak eller rettssak ut av det, vil uansett journalen bli gjennomgått sammen med medisinsk konsulent, forutsatt etter pasientens samtykke.)
SNOKING I JOURNAL
Legen eller annet helsepersonell skal ikke søke opplysninger i pasientjournaler man ikke har noe med å gjøre. Man skal ikke lese i journalen til pasienter man ikke har relevante grunner til å følge opp. Hver gang man leser i en journal loggføres det. Man ser svært alvorlig på snoking i journaler og det vil kunne få alvorlige konsekvenser for arbeidsforholdet og retten til yrkesutøvelse.