Blodprodukter og blodprøver

Blodprodukter

Sist oppdatert: 11.04.2024
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 1.10
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bestilling 

Blodprodukter bestilles i DIPS under verktøy-blodbank-blodbestilling. Hvis det haster eller du har spørsmål, ring blodbanken i tillegg: (18869, ø-hjelp: 18888). Hvis screening/pretransfusjonsundersøkelse (bestemmelse av blodtype) ikke er tatt må dette gjøres, du ser i verktøy-blodbank om pasienten har gyldig screening.

 

Blodbanken bestiller selv portør når blodet er klart og det blir levert her i isoporkasse. Oppgi riktig adresse: Orto PO, rom 0702150. Avdelingsnummer: ORUS4. Kostnadssted: 103121.

 

Blod er mangelvare, returner derfor raskt dersom det ikke skal brukes.

Blodprodukter skal ikke oppbevares i kjøleskap på OrtoPO.

Retur av blodprodukter skjer via rørpost. Ring i tillegg; tlf. ved rørposten.

Transfusjon av blodprodukter 

Sykepleier som klargjør transfusjon er ansvarlig for å kontrollere og utføre følgende før, under og etter transfusjon:

  • Kontrollen utføres av to personer.
  • Kontroller at mottakerens navn og fødselsnummer (ID- armbånd) stemmer med blodproduktenes følgeseddel.
  • Pasienter som ikke selv kan gjøre rede for navn og fødselsdata, og som er uten gyldig ID-bånd, skal blodtypes på nytt. Dersom det haster å transfundere pasienten, bør en vurdere å benytte beredskapsblod/”katastrofeblod” (0 Rh (D) neg) fra blodbanken.
  • Kontroller at mottakerens ABO-og Rh-type jfr. Blodark (transfusjonsark), samsvarer med blodproduktets merking, samt at produktnummer på følgeseddel samsvarer med produktnummer på blodposen. Forlikelighetstabell finnes på baksiden av transfusjonsarket.
  • Kontroller at holdbarhetsdatoen ikke er overskredet og at temperaturknappen bak på posen er hvit i midten. Er det rødt/rosa så skal blodet returneres. Posen inspiseres med tanke på skade, lekkasje, hemolyse, koagler eller utfelling.
  • Følgeseddelen signeres med underskrift og dato. Klebemerke merkes med dato, og festes til pasientens blodark.
  • Start transfusjon, ta temperatur og observer pasientens med tanke på reaksjoner på transfusjonen.
  • Ved reaksjoner i form av feber, frysninger, smerter eller pustebesvær, skal transfusjonen øyeblikkelig stanses, og lege informeres. Blodproduktets følgeseddel skal utfylles og blodbanken kontaktes for å avtale videre testing av pose og pasient hvis man mistenker feil på posen/typing.
  • Unngå å gi blodprodukter i CVK hvis mulig.
  • Gi aldri blod i samme inngang som andre infusjoner (unntak; NaCl 0,9 %)
  • Transfusjonssett brukes i maks. 4 timer/2 enheter
  • Screening (pretransfusjonsprøve) gjelder i 4 døgn fra kl. 24.00 prøvetakingsdatoen. Ved ny screening tas også ny typeprøve. (ABO- og Rh(D)

Erytrocyttkonsentrat 

Erytrocyttkonsentrat – SAG – poser à 250 ml

Erytrocyttkonsentrat skal oppbevares i godkjente blodbankskap ved +2 til +6 grader og transporteres i kjølekasse med kjøleelement. Erytrocyttkonsentrat er utstyrt med en «temperaturknapp». Dette er en indikator på om erytrocyttposen har vært oppbevart ved riktig temperatur. «Temperaturknappen» skal normalt være hvit eller svakt rosa. Når erytrocyttkonsentratet tas ut av kjølekassen, skal «temperaturknappen» inspiseres. Dersom knappen er rød, betyr det at innholdet i posen er blitt oppvarmet til +10 grader eller varmere, og transfusjonen må være avsluttet innen 6 timer.

SAG har en holdbarhet på 12 timer så lenge de ligger i isoporkassen fra blodbanken.

 

Ubrukt erytrocyttkonsentratet returneres til blodbanken snarest.

 

Tomme poser legges i plastpose og oppbevares i kjøleskap ett døgn før det kastet som risikoavfall. Dette ”ventedøgnet” anses fortsatt nødvendig til hjelp ved utredning av eventuelt transfusjons-komplikasjoner. Dette gjelder transfusjoner av alle typer blodprodukter.

 

Rh-negative menn og kvinner over 50 år, kan ved mangel på Rh-neg blod, allikevel få Rh-positiv blod, under forutsetning at blodprøve ikke viser tegn til Rh-antistoff.

Ferskfrosset plasma 

Ferskfrosset plasma – Octaplasma/Octaplas – poser à 200 ml

Plasma tines før utlevering og leveres i isoporkasse fra blodbanken. Holdbarhet 12 timer ved oppbevaring i isoporkassen, brukes innen 8 timer ved oppbevaring i romtemperatur.

Plasma mister sin effekt gradvis, og vil etter utløp bare ha effekt som samme mengde væske. Infunderes med blodsett.

Trombocyttkonsentrat 

Trombocyttkonsentrat – poser à ca 300 ml

Trombocytter bør gis raskt. Rene trombocytter inneholder ikke Rhesus-antigen. Separeringsmetoden som anvendes for å skille trombocytter fra øvrige blodceller, tillater allikevel noen røde blodceller i trombocyttkonsentratet. Se anmerkning nedenfor om fertile kvinner.

 

Posene med trombocytter skal oppbevares i romtemperatur og ligge adskilt (ikke stables). Behandles forsiktig, ikke klemmes eller ristes. Kontroller før bruk at trombocyttene er funksjonsdyktige ved å se etter virvler/skyer av trombocytter når posen vendes forsiktig (”sjampoeffekt”)

 

Trombocyttkonsentrat infunderes med blodsett.

 

Trombocyttkonsentrat leveres oppvarmet, og skal ikke kjøles. Produktet skal transfunderes snarest, og innen 6 timer.

 

Fertile kvinner som er Rh-negative, og som får trombocytter fra Rh-positiv giver, skal ha profylaksebehandling. Kontakt blodbanken!

Octaplex/Confidex 

Octaplex/Confidex er konsentrat av kroppens stoffer som sørger for trombosering, og brukes når blødningstendensen raskt må reduseres (samt ved visse andre blødningstilstander).

Bestilles fra blodbanken. Batch.nr føres inn på transfusjonsarket. Det følger med blandesett, følg bruksanvisning - husk å ikke riste da det kan bli mye skum. Mer informasjon står i felleskatalogen.

Gis på sprøytepumpe etter legeforordning.

Albumin 

Albumin (Albunorm) bestilles fra blodbanken. Vi bruker 20%-løsningen, 200mg/ml. Klistrelapp på flasken limes inn på "Dokumentasjonsskjema for albumin, IVIG, protrombinkompleks og firbrinogenkonsentrat". (Du må være pålogget jobb-pc for å få opp denne linken)

Skjema ligger i hylla vår, skriv ut flere ved behov.

Albumin brukes hos pasienter med lav albumin, vanligvis mellom 15-20 g/L. Dette er under stadig diskusjon, og er en legevurdering. Albumin som gis vil vanligvis diffundere ut av blodbanen etter få timer, og er dyrt, slik at det ikke er ansett som førstebehandling ved sjokk.

Albumin har flere viktige funksjoner: det binder væske i blodbanen (kollioidosmotisk effekt), er buffer ift syre/base-balansen, og har transportfunksjoner for diverse medikamenter.

Vanligste årsaker til lav albumin er dårlig ernæringsstatus og akutt kritisk sykdom (sees ofte hos intensivpasienter).