Medial epikondylfraktur utgjør omtrent 12-20 % av alle albuefrakturer hos barn og forekommer oftest i alderen 8-14 år, spesielt hos barn som er aktive i sport som involverer kaste- og trekkbevegelser, som baseball og gymnastikk. Frakturen er mer vanlig hos gutter enn hos jenter og er ofte assosiert med albueluksasjoner, spesielt når det oppstår en traumatisk skade som forårsaker avulsjon av det mediale epikondylefragmentet.
Frakturen kan oppstå ved direkte traume eller ved indirekte dragkrefter fra fleksormuskulaturen i underarmen, som fester til den mediale epikondylen. Skader kan også være assosiert med albueluksasjon, som forekommer i omtrent 50 % av tilfellene, og medfører økt risiko for fragmentinkarsering i leddet. Rundt 10-16 % av pasientene kan ha forbigående ulnar nerve-dysfunksjon.
Symptomer inkluderer smerte, hevelse og nedsatt bevegelse i albuen. Ved albueluksasjon kan frakturen i tillegg være dislokert inn i leddet, noe som kan gi vedvarende nedsatt bevegelighet hvis ikke reposisjonering skjer raskt. Det er viktig å vurdere nevrovaskulær status, særlig med tanke på påvirkning av n. ulnaris, som kan være involvert.
Røntgenbilder i front-, side- og skråplan er nødvendig for å vurdere frakturens omfang. Ved mistanke om leddinkarsering eller hvis det er usikkerhet om fragmentets posisjon, kan CT eller MR vurderes. Ifølge ny forskning kan en distal humerus-aksevisning gi en mer pålitelig vurdering av dislokasjon uten betydelig økt stråling for pasienten.
Behandlingen varierer avhengig av grad av dislokasjon og stabilitet.
Konservativ behandling:
Operativ behandling:
Vanlige komplikasjoner etter medial epikondylfraktur inkluderer:
Prognosen er generelt god, spesielt hos yngre pasienter. Tidlig bevegelsestrening er viktig for tenåringer for å unngå stivhet i albuen og bevare bevegelsesutslag.