Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Ferritin

Sist oppdatert: 28.06.2024
Forfatter: Jens Petter Berg
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Akkreditert: ISO 15189, Test 103
Versjon: 0.5
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Diagnostikk ved jernmangel og ved jernoverskudd.


Kontroll av jernbehandling ved jernmangel og av venesectio ved jernoverskudd.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

Ingen

 

Prøvetaking

Minste volum 0,1 ml. Materiale: serum, EDTA- eller heparin plasma

 

Holdbarhet 

2-8° C og romtemp.: 7 dager             

-20°C: 1 mnd 

Referanseområde 

0-1 mnd 200-600 μg/L
2-5 mnd 50-200 μg/L
6-12 mnd 10-140 μg/L
1-15 år  10-140 μg/L
K ≥ 16 år 10-170 μg/L
M ≥ 16 år 30-400 μg/L

Utføres 

Avdeling for medisinsk biokjemi; Ullevål, Aker, Rikshospitalet.

Forventet svartid 

Utføres daglig på hverdager, på Rikshospitalet også mulig som vaktanalyse kveld/natt/helg.

Analytisk og biologisk variasjon 

Bakgrunn 

Ferritin er et stort, multimert protein (MW ca. 450 kDa) med et sentralt hulrom hvor det kan deponeres inntil 4500 Fe(III)-atomer. Hovedoppgaven er å lagre jernatomer som ikke umiddelbart utnyttes funksjonelt i syntese av hemoglobin, enzymer, o.l. Konsentrasjonen av ferritin i plasma er tilnærmet proporsjonal med størrelsen på kroppens jernlagre som for det meste er lagret i ferritin i makrofager og hepatocytter.


En viss andel av intracellulært ferritin, proporsjonalt med totalmengden, blir normalt glykosylert og utskilt til plasma hvor det sirkulerer med en halveringstid på ca. 50 timer. Ikke-glykosylert ferritin finnes også i plasma, men med mye kortere halveringstid.

Tolkning 

Lave verdier (< ca 15 µg/L) er et tegn på jernmangel uavhengig av alder, kjønn og klinisk status. Konsentrasjoner mellom 15 og 30 µg/L er forenlig med små jernlagre og utelukker ikke jernmangel. Ved oppstart av jernbehandling stiger ferritin ofte raskt for så å falle noe igjen.


Konsentrasjonen av ferritin stiger ved aktiv prosess (akutt-fase) og det er ofte nyttig å vurdere ferritin sammen med CRP, selv om konsentrasjonen av disse proteinene varierer med noe ulik kinetikk i løpet av en inflammatorisk prosess (ferritin langsommere endringer enn CRP).

Høye verdier ses ved jernoverskudd forårsaket av hereditær hemokromatose, transfusjonssiderose etter langvarig behandling med blodtransfusjoner og langvarig, overdrevet peroralt eller parenteralt jerntilskudd. I tillegg kan en rekke inflammatoriske sykdommer gi høye verdier (< 1000 µg/L).


En del hematologiske sykdommer som leukemi, lymfom, sideroblastanemi, aplastisk anemi, myelodysplastiske syndromer og hemolyse kan også gi høye verdier. Svært høye verdier (> 10 000 µg/L) kan også ses ved visse autoinflammatoriske tilstander (Stills sykdom, juvenil idiopatisk artritt, hemofagocytisk lymfohistiocytose, makrofag aktiveringssyndrom). Det er også beskrevet meget sjeldne mutasjoner i ferritin-genene som kan påvirke ferritinkonsentrasjonen i plasma.

Analysemetode 

Elektrokjemiluminiscens immunoassay (ECLIA).

Interferens 

Pasienter som får behandling med biotin eller som bruker helsekostpreparater med biotin kan få falskt for lav ferritin-konsentrasjon analysert med elektrokjemiluminiscens immunoassay (ECLIA) fra Roche Diagnostics.

 

Oppgitt toleransegrense for biotin for denne analysen er 50 µg/L. Estimert døgndose (hos voksne) som kan gi biotinkonsentrasjoner nær oppgitt toleransegrense er 2,5 mg.  Angitte døgndoser er estimater basert på data fra Roche Diagnostics. Plasmakonsentrasjonen vil være høyest kort tid (ca 1 time) etter siste biotininntak, og oppgitte doser vil gi plasmakonsentrasjoner nær oppgitt terskelverdi kun i timene etter siste inntak. Pasienter som tar 5 mg biotin eller mindre per døgn vil som regel ha biotinkonsentrasjon < 10 µg/L 24 timer etter siste inntak. Barn eller voksne med lav kroppsvekt vil kunne nå oppgitte toleransegrenser ved lavere biotininntak.

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send