Genvarianter inkludert i analysen
Genvariantene som analyseres for er antall TA-enheter.
Seks repeterende TA-enheter (TA6). Dette er den vanligste varianten hos nordeuropeere og gir normal enzymaktivitet. Økning av de repeterende enheter til (TA7) eller (TA8) fører til en betydelig redusert enzymaktivitet, mens en reduksjon til (TA5) øker enzymaktiviteten.
UGT1A1 (TA)5/6/7/8: LRG_733:g.4963TA (rs8175347)
Analysen utføres ved Avd. for medisinsk biokjemi, Ullevål.
Avdeling for farmakologi, Rikshospitalet, har medisinskfaglig ansvar for analysene og er ansvarlig for tolkning og rapportering av analysesvar.
Prøvemateriale
EDTA-fullblod, volum: 1 mL
Prøvetakingstidspunkt
Ingen restriksjoner
Oppbevaring
Prøven er holdbar flere døgn i romtemperatur, men oppbevaring i kjøleskap anbefales. Ved lengre tids lagring ( >1 mnd) bør prøven fryses.
Forsendelse
Ordinær post, kan sendes i romtemperatur.
Svartid
Svar foreligger vanligvis innen 2 uker, ta kontakt dersom det haster mer.
Analysemetode
Pyrosekvensering vha PyroMark Q24 (Qiagen) instrument.
NLK-kode
NPU2799
Forekomsten av UGT1A1-genvarianter er forskjellig mellom ulike folkegrupper.
Frekvens av UGT1A1-genvarianter (allelfrekvens)
Indikasjon
Sekvensvariasjon i UGT1A1-genets regulerende område kan føre til både redusert og økt enzymmengde, med påfølgende varierende glukuronideringskapasitet. Indikasjon for analysen er å påvise eller utelukke UGT1A1-varianter med betydning for dosering av irinotekan. Genotyping av UGT1A1 kan også bidra til å forklare årsaken til økte bilirubinverdier.
Aktuelle legemidler
Terapiområde |
Virkestoff |
Handelsnavn |
Kreft | irinotekan | Onivyde |
Kommentar
Pasientens genotype er i utgangspunktet stabil og uendret gjennom hele livet. Det er således normalt ikke indisert å gjenta en genotyping hvis den er utført tidligere og svaret er tilgjengelig for rapportering. Unntak kan være:
CYPinfo
CYPinfo er et beslutningsstøttende verktøy til hjelp for leger som rekvirerer farmakogenetiske analyser. Tjenesten er web-basert og fritt tilgjengelig på http://www.cypinfo.no/. For å bruke CYPinfo må du ha et farmakogenetisk prøvesvar. Verktøyet viser hvordan den enkelte pasients genvarianter påvirker behandling med ulike legemidler. Påviste genvarianter kobles opp mot enkeltlegemidler eller en legemiddelgruppe. Det genereres en rapport som gir en oversikt over hvordan pasientens genetikk kan påvirke effekten av aktuelle legemidler og det gis forslag til hvordan behandlingen kan tilpasses for å veie opp for dette.
Vakttelefon (klinisk farmakolog, farmasøyt): 941 33 218 (hverdager kl 08.30-14.30). Vakttelefonen betjener spørsmål fra rekvirerende lege (ikke pasienter).