Hakefot

Sist oppdatert: 30.09.2021
Utgiver: Vestre Viken HF
Versjon: 0.5
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Beskrivelse 

Pes calcaneovalgus kalles ofte ”hakefot” eller ”oppslått fot” og refererer til en posisjonell deformitet som har oppstått intrauterint pga trange forhold. Det foreligger ingen egentlig deformitet ettersom foten kun har tilpasset seg at fosteret har hatt lite plass å bevege seg på og derfor har fått tøyd foten opp langs leggen siste del av svangerskapet. Tilstanden er ganske vanlig, ca 1 av 1000 levende fødsler (1 ‰). Dette betyr at det årlig fødes ca 60 barn i Norge med denne tilstanden.

 

Jordmor og barnelege vil i mange tilfeller ønske en ortopedisk vurdering av tilstanden for å utelukke en alvorligere deformitet og for eventuelt å igangsette behandling. På Drammen Sykehus er det vanligvis barne-fysioterapeutene som gjør primærvurderingen. Det er ikke nødvendig med røntgenbilder.

 

Ved undersøkelse ligger foten oppslått langsmed leggen fortil og passer godt til beskrivelsen ”hakefot” ettersom hælen prominerer ned. Samtidig som det foreligger uttalt dorsalfleksjon og valgus i hælen er selve foten ganske normal. Foten er fleksibel og kan tøyes over i plantarfleksjon.

 

Behandlingen består av enkle tøyninger av foten mot plantarfleksjon, gjerne under instruksjon fra og monitorering av fysioterapeut.

 

All behandling kan gjøres av foreldrene hjemme, og oppfølgingen kan som regel utføres på den lokale helsestasjonen. Gips er ikke nødvendig. Foreldrene kan være engstelige og trenge forsikringer om at hakefoten vil normalisere seg over de nærmeste ukene og månedene.

I noen tilfeller vil det være nødvendig å tilby poliklinisk kontroll av foten for å trygge foreldrene, men i utgangspunktet vil det være tilstrekkelig med kontroll på helsestasjonen. Ved manglende fremgang kan helsestasjonen henvise til barneortoped for ny vurdering.

Klinikk 

Hakeføtter er myke og lar seg rettstille. Tilstanden er medfødt og vurderes ofte på barselavdelingen.

 

Diagnostikk 

Ved undersøkelse er ligger foten oppslått langsmed leggen fortil og passer godt til beskrivelsen ”hakefot” ettersom hælen prominerer ned. Samtidig som det foreligger uttalt dorsalfleksjon og valgus i hælen er selve foten ganske normal. Foten er fleksibel og kan tøyes over i plantarfleksjon. Det er ikke nødvendig med røntgenbilder.

Behandling 

Behandlingen består av enkle tøyninger av foten mot plantarfleksjon, gjerne under instruksjon fra og monitorering av fysioterapeut. All behandling kan gjøres av foreldrene hjemme, og oppfølgingen kan som regel utføres på den lokale helsestasjonen. Gips er ikke nødvendig.

Fysioterapi 

Hælfot/hakefot (Pes calcaneovalgus) – fysio-info

Dette er en relativt vanlig tilstand hos nyfødte. Hælsenen (akillessenen) er for lang slik at foten peker oppover mot leggen (oppslått). Hælen er prominerende. I mange tilfeller er i tillegg hælen skjev med valgus stilling (calcaneovalgus). Fotsålen vender utover (abduksjon) og oppover. Det er motstand mot å strekke oversiden av foten.

 

Årsaken er mekanisk trykk i livmor i siste del av svangerskapet. Det er som oftest på en fot. Behandlingen består av tøyninger. Tilstanden normaliseres i alle tilfeller.

 

Tøyegrep: Benet holdes i bøy i hofte og kne. Høyre hånds pekefinger legges bak hælen med trykk mot utsiden av hælen. Hælen trekkes mot midten. Venstre hånds fingre plasseres over barnets vrist. Tøyningen er å bevege hælen til midtstilling og foten nedover.

 

Tøyningene skal gjennomføres 3 ganger daglig. Lange tøyninger er å foretrekke, gjerne inntil 3 minutter sammenhengende. Dersom dette er vanskelig å gjennomføre kan man dele det opp til to sekvenser med en liten pause imellom.

Kontroll 

  • Foreldrene kan være engstelige og trenge forsikringer om at hakefoten vil normalisere seg over de nærmeste uker og måneder.
  • I noen tilfeller vil det være nødvendig å tilby poliklinisk kontroll av foten for å trygge foreldrene, men i utgangspunktet vil det være tilstrekkelig med kontroll på helsestasjonen.
  • Ved manglende fremgang kan helsestasjonen henvise til barneortoped for ny vurdering.

Prognose  

Meget god, normalisering forventes.