Melderutiner for Ø-hjelp pasienter

Sist oppdatert: 26.04.2021
Utgiver: Universitetssykehuset Nord-Norge
Versjon: 0.1
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

All Ø-hjelp i Anestesi- og Operasjonsavdelingen skal triageres i hastegradene RØD (innen 6t), GUL (innen 24t) og GRØNN (innen 72t).

 

NØDKIRURGI er RØDE tilstander som krever umiddelbar behandling, og som utløser beredskapsalarmer (SECTIO-alarm, NØDKIRURGI-alarm).

 

BLÅ prosedyrer er ø-hjelp som krever spesielt team, stue, utstyr eller operatør(er). Disse meldes som ø-hjelp med hastegrad på vanlig måte. I tillegg beskrives i merknadsfeltet nederst til venstre at prosedyren er BLÅ, samt årsak (eks, må tas på dagtid på grunn av operatør). Bakvakt anestesi vil så sette hastegrad BLÅ i hastegradsfeltet i anestesivurderingen.

 

 

Operatør bestemmer hastegrad på bakgrunn av veiledende hastegradslister (hastegradslister) (utarbeidet av de kirurgiske avdelingene) og klinisk skjønn. Hastegrad skal baseres på medisinsk tilstand, og ikke på administrative hensyn. Anestesi bakvakt skal kvalitetssikre hastegrader ved å sette egen hastegrad i anestesivurderingen.

 

Ved bestemmelse av hastegrad, skal tid til kirurgi beregnes fra det tidspunktet operasjonsmeldingen opprettes. Hastegraden kan endres i et sykdomsforløp, og operatør/rekvirent som følger sin pasient er selv ansvarlig for å opp- eller nedgradere hastegraden. Eksempel: Dersom man ønsker ø-hjelp kirurgi noen dager frem i tid (eks operasjon av ankel etter avsvelling) opprettes melding som grønn. Dersom ventetiden så blir så lang at det går ut over pasientens prognose, oppgraderes hastegrad. Dette gjøres ved telefonisk melding til anestesilege bakvakt (98182), samt at tidspunkt for endring av hastegrad beskrives i merknadsfeltet. Anestesilege endrer hastegrad i felt 4 i anestesidelen, hastegrad i operatørdelen av meldingen blir stående uendret. Ø-hjelp teamene skal ikke endre hastegrad uten å klarere dette med rekvirent.

 

 

Bakvakten ved aktuell avdeling er ansvarlig for all indikasjon- og hastegradsstilling på sine ø-hjelp pasienter, men erfarne forvakter kan også sette hastegrad.

Melderutine 

All Ø-hjelp som krever ressurser/personell fra AnOp-avdelingen SKAL meldes av operatør/rekvirent til:

  • Anestesilege (primærvakt Anestesi) på telefon 98180 el 70-080.Primærvakt anestesi skal melde videre til vakthavende thoraxanestesilege 98179 dersom pasienten er thoraxkirurgisk pasient. Hvis 98180 ikke nås, kontaktes bakvakt anestesi på telefon 98182 el calling 70-082. Callingene er døgnkontinuerlig bemannet (men vent gjerne til kl 06:30 med beskjeder som ikke haster).
    • Operatør og anestesilege skal avklare sentrale medisinske spørsmål, og sikre opplysninger til operasjonsteamet for å spare tid. For å kvalitetssikre denne muntlige kommunikasjonen, skal anestesilegen bruke en sjekkliste:

 

Sjekkliste ø-hjelp pasient Eksempel
Identitet? NN 17.02.2005
Hastegrad? RØD
Tilstand? Crusfraktur med feilstilling
Planlagt prosedyre/us? Åpen reposisjon
Spesielt utstyr eller leiring? Gjennomlysing, strekkbord
BLÅ Prosedyre? Nei
Side? Høyre
Faster fra? Kl 1800
Spesiell blødningsrisiko? Nei
Medikamentallergi? Penicillin
Vekt? 25 kg
Spesielle risikofaktorer? Astma
Smitte? Ja eller nei

 

  • Anestesilege videreformidler informasjonen til ø-hjelp koordinator (telefon 98185/calling 70085) som varsler ø-hjelp teamet (se prosedyre: Arbeidsbeskrivelse ø-hjelp koordinator):
    • NØDKIRURGI: Varsling av akuttcallinger med NØDKIRURGI-knapp v/koordinatordesk
    • Ø-HJELP SECTIO: Varsling av akutt-callinger via Føden/AMK
    • RØDE: Umiddelbar telefonisk varsling til vakthavende operasjonssykepleier
    • GULE/GRØNNE: Telefonisk varsling til vakthavende operasjonssykepleier
  • Operatør oppretter operasjonsmelding i DIPS med mer detaljert informasjon om pasienten og inngrepet. Utfylling kan kun utsettes ved nød-kirurgi.
  • Anestesilege gjør anestesitilsyn, og fyller ut i anestesifeltet i operasjonsmeldingen. Ved nød-kirurgi kan tilsynet gjøres på stua og utfylling av operasjonsmelding gjøres i etterkant.
  • Ferdig utfylte operasjonsmeldinger blir liggende i ”Venter i dag” feltet i DIPS, og skal vurderes av anestesi bakvakt og ø-hjelp teamet før det plasseres i ”Team Ø-hjelp Tromsø”

Håndtering av spesielle akuttmedisinske problemstillinger 

Se eventuelt egne prosedyrer

 

AKUTTE SECTIO

Ø-hjelp teamet varsles på callinger med SECTIO-ALARM ”innen 15 min” eller ”innen 30 min”. Operatør skal varsle vakthavende anestesilege muntlig i henhold til prosedyren over for å informere om indikasjon og eventuelt spesielle risikofaktorer.

 

NØDKIRURGI

Nødkirurgi-alarm er den raskeste måten å etablere et operasjonsteam med operasjonsstue på i UNN, og skal benyttes hvis klinikere står med pasienter som trenger umiddelbar behandling. Kliniker melder pasienten muntlig til vakthavende anestesilege, men ber om NØDKIRURGI. Anestesilege varsler ø-hjelp koordinator og går til pasienten. Ø-hjelp koordinator utløser alarmen (fra blåknapp på koordinatordesk) som samler operasjonsteam og anestesi bakvakt.

 

Eksempler på NØDKIRURGI: Blødningssjokk, truende herniering ved intracraniell blødning, akutt respirasjonssvikt som krever sikring av luftvei med tracheostomiberedsskap.

 

TRAUMEKIRURGI

Ø-hjelp teamet varsles på callinger om traumemottaket med TRAUME-ALARM. Ved behov for NØDKIRURGI i forbindelse med traumemottaket (på akuttrom, på operasjonsstue, på Røntgen-lab), avklarer traumeleder og anestesilegen i teamet (98182) pasienten, og ber ø-hjelp koordinator om utløsning av NØDKIRURGI-ALARM. På den måten varsles alle ø-hjelps sykepleiere og anestesileger om pasient, planlagt prosedyre, utstyrsbehov og lokalisasjon.

 

PREHOSPITAL VARSLING OM NØDKIRURGI

Leger i Luftambulansetjenesten, kan be om utløsning av NØDKIRURGI- og SECTIOALARMlivstruende tidskritiske ikke-traumatiske tilstander for å spare tid. Mottagende kliniker kan gjøre videre diagnostikk og beslutte eventuell operativ behandling med et fullverdig operasjonsteam til stede på et akuttrom

  • LA-lege varsler AMK, som videreformidler informasjon til aktuell kirurg og bakvakt anestesi som igjen utløser aktuell alarm. LA-leger, kan som før, be om at TRAUMEALARM utløses, og så vil traumeleder avklare behov for eventuell utløsning av NØDKIRURGI-alarm.