Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
1
2
5

Analyser

Frie fettsyrer (FFA)

Dette emnet er hentet fra Medisinsk biokjemi (OUS)
  Sendeprøve: Medisinsk biokjemi, Rikshospitalet, OUS
30.11.2022Versjon 1.1

Indikasjoner 

Utredning av hypoglykemi sammen med glukose og 3-hydroksybutyrat.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

  • Avhengig av problemstilling.
  • Referansegrensene gjelder fastende blodprøve.
  • Plasma fra pasienter under heparinbehandling kan ikke benyttes.

 

Prøvetaking


Holdbarhet

  • 14 dager ved -20o C, 2 døgn ved 4-8o C, 30 min ved 20-25o C. Sendes frosset.

Referanseområde 

Fastende prøve

Menn: 0,10 – 0,60 mmol/L
Kvinner: 0,10 – 0,45 mmol/L

Utføres 

Avdeling for medisinsk biokjemi, Seksjon for medfødte metabolske sykdommer, Rikshospitalet.

Forventet svartid 

Analysen utføres ca. 1 gang pr. uke.

Analytisk og biologisk variasjon 

Bakgrunn 

De frie fettsyrene i plasma er mettede eller umettede monokarboksylsyrer med 14-20 karbonatomer. De frie fettsyrene dannes i fettvev ved hydrolyse av triglyserider av en hormonfølsom lipase. Balansen mellom hydrolyse og resyntese regulerer størrelsen av den intracellulære poolen av frie fettsyrer i fettvev. Denne poolen er i likevekt med plasmapoolen, der de frie fettsyrene transporteres bundet til albumin. Plasmakonsentrasjonen av frie fettsyrer er lav, men omsetningshastigheten er meget høy, halveringstid ca 2 minutter. Konsentrasjonen av frie fettsyrer i plasma reguleres av flere faktorer og varierer avhengig av nutrisjonstilstand. Ved faste vil man få økt frigjøring fra fettvev. De frie fettsyrene kan tas opp og forbrennes i de fleste organer (men ikke i nerveceller). I leveren kan de danne ketonlegemer eller omgjøres til VLDL-triglyserider.

Tolkning 

Ved faste og hypoglykemi øker konsentrasjonen av frie fettsyrer og av ketonlegemer. Ved fettsyreoksidasjonsdefekter og ketogenesedefekter øker fettsyrekonsentrasjonen mye mer enn konsentrasjonen av ketonlegemer. Ved ketolysedefekter vil ketonlegemene være mest økt. Ved hyperinsulinisme vil man ha den unike kombinasjonen av hypoglykemi og lave frie fettsyrer.

Analysemetode 

Enzymatisk kolorimetrisk metode.