Informasjon til håndopererte

11.01.2024Versjon 0.2Forfatter: Kirsti GarbomGodkjent av: Lars Bjune og Kari Langmoen BaadstøGodkjent dato: 2023-11-01

Til deg som er operert i hånden 

Operasjon av karpal tunnelsyndrom (CTS)
Dette fører til at en av underarmens store nerver (nervus medianus) utsettes for langvarig trykk der den passerer ut i hånden forbi håndleddet. Pasienter med nerveproblemer i håndleddet vil som regel kjenne nummenhet, prikking og svakhet i tommel, pekefinger og langfinger. Pasienter kan noen ganger behandles med kortisoninjeksjoner, men operasjon blir ofte aktuelt. Ved operasjon utvides plassen i håndrotskanalen (karpal tunnelen).

Operasjon av Krokfinger (dupuytrens kontraktur)
Forandring i bindevevet i håndflaten fører til at spesielt lillefinger og ringfinger trekker seg sammen. Etterhvert klarer pasientene ikke å strekke ut fingrene og de stivner til i bøyd stilling. Lidelsen er kronisk, og kan derfor komme tilbake.

Operasjon av triggerfinger
Triggerfinger skyldes en betennelse i senen som gjør at senen «hekter» seg opp i en trang senekanal. Tilstanden kan noen ganger behandles med kortison, som demper betennelsen i fingeren, men kortison har ikke effekt hos alle pasienter. I slike tilfeller kan seneskjeden spaltes operativt for å gi senen bedre plass.

Cyste (ganglion) operasjon
Ganglion er en kul av væske som oftest sitter på håndens overflate. Kulen er helt ufarlig, men kan være øm, og problematisk for bevegelse av hånden. Ofte forsvinner kulen av seg selv. Cysten er i perioder smertefull. Den kan punkteres av fastlege, men i 30-50 % av tilfellene kommer da kulen tilbake. Ved operasjon vil kun omtrent 10-15 % gi tilbakefall.

 

Smerte

De fleste vil oppleve smerter etter inngrepet. Smerte oppleves ulikt for hver enkelt. De er sterkest det første døgnet, og avtar gradvis. Det er viktig å behandle smerten i startfasen. Følg anvisningene på eget skjema, for å få best mulig effekt.

Det opererte området bør holdes høyt. Dette motvirker hevelse og smerte. Hvis mulig, hold det over hjertehøyde. Kuldepakninger (isposer eller frossen grønnsakspose) kan dempe smerter. Pass på å beskytte bandasjen mot fuktighet, og huden mot forfrysning.

 

Bandasje

God hygiene er viktig ved bandasjeskift. Vask hendene før skift. Bandasjen skiftes 2-4 dager etter operasjonen, dersom kirurgen ikke har gitt annen beskjed Sårene skal ikke vaskes eller desinfiseres. Legg kun på tørre bandasjer/plasterbandasjer. Senere skiftes bandasjene hvis de er gjennomblødd eller våte. Sitter bandasjen fast i såret, brukes saltvann som dryppes på til den løsner. Alternativt kan avkjølt kokt vann brukes. La såret tørke før ny bandasje legges på. Fuktig bandasje er uheldig for sårtilheling, sørg alltid for tørr bandasje.

 

Blødning

Det hender at det oppstår mindre blødninger fra et operasjonssår. Blødningsfaren er størst de første 2-3 dagene. Legg eventuelt på en stram bandasje/kompresjon utenpå den bandasjen du har en kort tid maksimalt 30 minutter. Er det en blødningsflekk som kan dekkes av medsendt plasterbandasje, velger man det. Alternativt må bandasjen skiftes. Følg prinsippene for bandasje skift. Ta eventuelt kontakt med sykehuset.

 

Sting

Sting fjernes etter 2-3 uker hos fastlegen, hvis kirurgen ikke har gitt annen beskjed. Vi anbefaler ca 3 uker.

 

Dusj

Vi anbefaler å vente et par dager med dusj. Når du skal dusje, må du dekke bandasjen på hånden. Bruk gjerne en plastpose/brødpose eller en hanske. Det bør du gjøre så lenge du har sting(gips). Blir bandasjen våt må den skiftes.

 

Belastning

For å redusere hevelse, spreng og smerter, bør du holde hånden over ”hjertehøyde” de første dagene etter operasjonen. Begynn å bevege fingrene når bedøvelsen har gått ut. Følg treningsskjemaet du har fått med, eller følg anvisning fra kirurg. Vektbelastningen bør være lett (maks 1-2 kg) de første 2-3 ukene. Vær også forsiktig med vri-bevegelser. Repeterende bevegelser og arbeid bør unngås den første tiden. Fatle anbefales ikke.

Hevelse i fingrene forebygges ved å holde hånden høyt, og bevegelse der det er mulig.

 

Infeksjon

Infeksjon i operasjonssåret er ikke vanlig, men dersom det er økende smerter, hevelse eller feber utover 3 - 4 dager etter operasjonen, ta kontakt med din fastlege eller sykehuset.

 

Sykmelding

Hvis det er nødvendig med sykmelding, sendes den elektronisk. Dersom du har behov for forlengelse av sykmeldingen, ordnes det hos din fastlege.

 

Bilkjøring

Bilkjøring anbefales ikke før du har full førlighet i hånden, og kan følge veitrafikk loven.

 

Medikamenter

Gjenoppta ordinær medisinering behandlingsdagen. Ved bruk av blodfortynnende, avtales dette spesielt.

Vi håper du har opplevd dagbehandlingen som et godt tilbud.

 

Har du spørsmål kan vi kontaktes på telefon:

Dagkirurgisk avdeling, tlf. 67 500 850 på dagtid (07.30 - 15.00)

Poliklinikken tlf. 67 500 828 på dagtid (kveld/helg - sengepost ort)

God bedring! Med hilsen dagskirurgisk avdeling.