Indikasjon for artroskopi stilles ved sikre kliniske eller radiologiske tegn til knelidelse som kan behandles artroskopisk. Rein diagnostisk artroskopi kan være indikert der andre undersøkelser ikke har kunnet svare på dette.
Dette kapitlet er ment som et forslag til en systematisk gjennomgang av kneet ved artroskopi. Vi har også samlet en del bilder som viser normale og patologiske funn. Det er mange veier til det berømmelige Rom, men en bør i alle fall gjøre det samme hver gang, slik at en vet hva en har gjort underveis i inngrepet - og i ettertid.
Første skritt er å få skopet inn i leddet. Det brukes hovedsaklig to forskjellige tilganger for skopet: Anterolateral og direkte / sentral tilgang gjennom patellarsenen.
Anterolateral tilgang
Fordelene med denne portalen er at en unngår fettputen og patellarsenen. Mange mener at dette gir mindre postoperative plager i form av fremre kne smerter. I tillegg unngår man å ødelegge senen dersom det er aktuelt å gjøre korsbånds rekonstruksjon. Ulempene er at det er vanskeligere å komme inn bak i leddet og å få oversikt over bakhornet på mediale menisk. Jo lenger fra senen, jo verre er dette, men går man helt inntil senen vil en treffe fettputen og senen vil kunne hindre bevegelsen av skopet. Portalen beskrives vanligvis cirka en centimeter lateralt for patellarsenen og noe over leddlinjen. Knivbladet vendes lateralt i hud for å unngå senen og superiort for å unngå menisken.
Sentral tilgang
Med denne tilgangen får man en mer direkte tilgang til interkondylær notchen. Man kommer lettere til bak i leddet. Legges portalen mellom midtre og laterale tredjedel av senen unngår man å skade den sentrale delen som brukes til ACL-rekonstruksjon. Mange mener dette er lite vesentlig og at det kan høstes graft uten problemer etter sentralt innstikk. Incisjon i fiberretningen til senen i leddspaltenivå.
Spiss troakar brukes kun for å komme gjennom senen. Kneet hyperekstenderes og vha butt troakar settes skophylsen forsiktig opp i suprapatellarrecessen før skopet settes inn og leddet distenderes med saltvann.
Anteromedial- Arbeidsportal
Vanligvis litt over leddspaltenivå og omtrent svarende til mediale kant av patella.
Outflowkanylen
Outflowkanylen settes vanligvis fra lateral siden i recessus suprapatellaris like i overkant av patella etter at leddet er blåst opp med vann.
Recessus suprapatellaris
Ved starten av skopien står skopet i suprapatellarrecessen og en begynner derfor å inspisere leddet her. Det kan være greit å se at outflowkanylen står fritt i leddet før en går videre så en ikke får problemer med gjennomskyllet underveis. Se etter synovitt, frie legemer og eventuelt plica som deler recessen. Ved avslutningen av inngrepet ved spørsmål om frie legemer eller etter meniskreseksjon er det vanlig å se etter frie legemer rundt outflowkanylen. Disse kan skylles ut gjennom skophylsen ved å fylle leddet, sette skopet opp til bitene, skru av vannet og ta ut optikken.
Patellofemoralleddet
Normal (glatt og speilende) brusk? Bruskskade? Chondromalasi? Sporer patella normalt ved fleksjon? Det kan ofte se ut som om patella sporer lateralt når leddet er utspilt. Hvor vidt dette er reelt ser man først ved fleksjon. Foreligger det en stor medial plica som kan komme i klem i leddet?
Lateralt
De aller fleste patologiske funn er i mediale kompartment. Hvis det forventes patologi medialt kan det være greit å ha sett lateralt først. På den måten sikrer en at en har sett hele leddet før en begynner med meniskkirurgi el. l. En innslått medial bøttehankruptur vil imidlertid kunne gjøre det vanskelig å åpne leddet lateralt og en må da eventuelt først reponere menisken.
I laterale recess kan en se meniskens kapseltilhefting, eventuelle påleiringer på femurkondylen etc. Se også bak i recessen, ned langs popliteussenen, der den forsvinner bak menisken. Det kan ligge frie legemer her. (se bilder: Corpora libri)
I laterale kompartment inspiseres meniskens over og underside mtp rupturer (se nedenfor og under mediale menisk) og degenerative forandringer. Trekk i menisken med kroken i popliteusslitsen for å se at den er stabil. Bedøm busken. (se bilder: Bedøm busken)
Intercondylært
Her inspiseres fremre og bakre korsbånd. En kan gå bak i leddet og se bakhornet på meniskene, se etter frie legemer eller gjøre synovektomi. Ved en innslått bøttehankruptur vil denne ses intercondylært.
Medialt
De fleste meniskrupturer sitter i mediale menisk, og da vanligvis i bakhornet. En kan ikke påstå å ha gjort en kne arthroskopi uten å ha sett dette området.
Bruk kroken til å se og kjenne over og under menisken. Trekk i den for å se at den er stabil.
Rupturer kan være radiære, horisontale og langsgående (bøttehank og skrårupturer). Ved degenerative rupturer foreligger ofte kombinasjoner av disse og en ser misfarging og opplossing av menisken. Bilder av innslåtte bøttehankrupturer kan ses blant bildene av interkondylærområdet.
Bedøm brusken
Corpora libri