Immunologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Allergipanel matvarer

Sist oppdatert: 23.02.2021
Utgiver: Sykehuset i Vestfold
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Labteknisk 

Analysesøk i IHR: P-IgE matpanel (f1,f2,f3,f4,f13,f14)

Enkeltantigener kan søkes med start på P-IgE.....

 

Prøvemateriale

Serum

 

Prøvetaking

Serumrør med gel

Se Blodprøvetaking og -håndtering

 

Prøvevolum

Ønsket: 1,5 mL serum 

Minimum: 0,5 mL serum

 

Prøvebehandling

Blodet blandes ved å vende røret 8-10 ganger straks etter prøvetaking. Prøven oppbevares stående i minst 30 minutter og sentrifugeres innen 2 timer.

 

Oppbevaring og holdbarhet

Kjøleskap: 7 døgn

Oppbevares 5 døgn på laboratoriet

 

Analysen utføres ved

Sentrallaboratoriet, Sykehuset i Vestfold

 

Forventet svartid

Utføres daglig (hverdager)

 

Analysemetode

Immunologisk metode, Phadia 250, Thermo Fisher Scientific

Klinisk 

Indikasjon
Utredning ved mistanke om matvareallergi. Se Allergiutredning.
 
Referanseområde
Negativ
 
Resultat og tolkning
 
Analytisk/biologisk variasjon
 
Bakgrunn
Dette er en test på forekomst av spesifikke IgE-antistoffer mot et panel av de vanligste matvareallergener. Fødemiddelallergi kan ofte gi symptomer fra flere organsystem. Panelet omfatter matvareallergenene: eggehvite, melk, torsk, hvete, peanøtt og soyabønne. 
 
Når det rekvireres tre eller flere av disse fødemiddel-allergener som enkeltanalyser, vil laboratoriet først utføre screening med denne paneltesten. Er denne positiv, vil vi utføre undersøkelse på IgE-antistoffer mot enkeltallergener. Er derimot paneltesten negativ, går vi ikke videre med analyse av enkeltallergener.