Allergipanel matvarer

Sist oppdatert: 23.02.2021
Utgiver: Sykehuset i Vestfold
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Labteknisk 

Analysesøk i IHR: P-IgE matpanel (f1,f2,f3,f4,f13,f14)

Enkeltantigener kan søkes med start på P-IgE.....

 

Prøvemateriale

Serum

 

Prøvetaking

Serumrør med gel

Se Blodprøvetaking og -håndtering

 

Prøvevolum

Ønsket: 1,5 mL serum 

Minimum: 0,5 mL serum

 

Prøvebehandling

Blodet blandes ved å vende røret 8-10 ganger straks etter prøvetaking. Prøven oppbevares stående i minst 30 minutter og sentrifugeres innen 2 timer.

 

Oppbevaring og holdbarhet

Kjøleskap: 7 døgn

Oppbevares 5 døgn på laboratoriet

 

Analysen utføres ved

Sentrallaboratoriet, Sykehuset i Vestfold

 

Forventet svartid

Utføres daglig (hverdager)

 

Analysemetode

Immunologisk metode, Phadia 250, Thermo Fisher Scientific

Klinisk 

Indikasjon
Utredning ved mistanke om matvareallergi. Se Allergiutredning.
 
Referanseområde
Negativ
 
Resultat og tolkning
 
Analytisk/biologisk variasjon
 
Bakgrunn
Dette er en test på forekomst av spesifikke IgE-antistoffer mot et panel av de vanligste matvareallergener. Fødemiddelallergi kan ofte gi symptomer fra flere organsystem. Panelet omfatter matvareallergenene: eggehvite, melk, torsk, hvete, peanøtt og soyabønne. 
 
Når det rekvireres tre eller flere av disse fødemiddel-allergener som enkeltanalyser, vil laboratoriet først utføre screening med denne paneltesten. Er denne positiv, vil vi utføre undersøkelse på IgE-antistoffer mot enkeltallergener. Er derimot paneltesten negativ, går vi ikke videre med analyse av enkeltallergener. 

Gi tilbakemelding
Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med eller misfornøyd med på denne nettsiden.

Vi kan ikke love deg svar på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send