Ved alle skader gjør man en initial undersøkelse av skadeomfang og vurdering av omsorgsnivå. Der det er behov for konferering eller hvis pasienten planlegges overflyttet til Håndkirurgisk enhet, UNN Tromsø, kontaktes bakvakt hånd via primærvakten ved Ortopedisk avdeling, UNN Tromsø (se her).
Adekvat håndtering av håndskader innbefatter riktig diagnostikk, behandling, bandasjering og opptrening. Alle observasjoner og all informasjon som gis til pasienten skal journalføres. Dette gjelder også alle konferanser med bakvakten og ordinasjoner som gis vedrørende håndskader utenfra som ikke mottas ved UNN (det vil si hvem du har snakket med, hva du er opplyst om og hva du selv har gitt av ordinasjoner). Se forøvrig avsnittet om Hva et poliklinisk notat skal inneholde.
En god anamnese hjelper deg å fokusere på den senere undersøkelsen. Få med hånddominans, eventuelle tidligere håndskader og om det var sekveler etter disse, om skaden er yrkesrelatert, skadetidspunkt og skademekanisme. Husk å angi diagnose- og ulykkeskoder i journalen.
Alle skader som mottas pakkes opp. Hvis det dreier seg om mindre barn eller store skader, kontaktes bakvakt slik at dette kan koordineres. Status presens angis med tidspunkt.
Ved klinisk undersøkelse er det optimale er å sitte rett overfor pasienten, som har hendene liggende på et bord eller benk i passe høyde for begge parter. For gjennomføring av klinisk undersøkelse; se kapittelet Evaluering av håndskader og Evaluering av akutt håndleddsskade.
Før en pasient settes opp til operasjon skal pasienten være undersøkt av kirurgen, en diagnose skal være stilt, en behandlingsplan skal være lagt og pasienten skal ha gitt sitt informerte samtykke. Ved alle store håndskader skal bakvakt kontaktes!
Sikre tetanusimmunisering i form av boostervaksinasjon dersom det er lenge siden siste vaksinedose (se Tetanusimmunisering). Hos pasienter som ikke er vaksinert eller hvor vaksinasjonsstatus er ukjent, vurderes full basisvaksinering. Ved urene sårskader og mangelfull vaksinering må tillegg av immunglobulin vurderes.
Større og mulig kontaminerte skader (rød pasient=operasjon innen 6 timer) |
|
-Høytrykks- og injeksjonsskader. -Usikker sirkulasjonsstatus. -Skader med akutt nerveutfall. -Losjesyndromer. -Alvorlige infeksjoner. -Større og mulig kontaminerte skader. |
Opereres akutt snarest mulig og senest innen 6 timer.
Også de røde skadene må prioriteres – kontakt operasjonskoordinator!
|
Større og antatt rene skader (gul pasient=operasjon innen 24 timer) |
|
-Kombinerte skader. -Større sårskader. -Åpne frakturer og åpne leddskader. -Kuttskade av nerve fra og med karpaltunnelen og proksimalt. -Lukket epifyseskiveskade hos barn |
Ved kontaminasjon og hvis tilstanden endrer seg må operasjonsmeldinga oppgraderes til rød og operasjonskoordinator kontaktes!
Husk at når det gjenstår 6 timer av denne perioden, skal pasienten oppgraderes til rød pasient på operasjonsprogrammet.
|
Isolerte og rene skader (grønn pasient= innen 3 døgn) |
|
-Fleksorseneskader. -Ekstensorseneskader. -Kuttskade av nerve distalt for karpaltunnelen. |
Planlegges operert i løpet av 3 døgn - i praksis første virkedag.
Ved langhelg og ferier: Konferer med håndkirurgisk bakvakt.
|
-Håndfrakturer (lukket skade). |
Operasjon innen 3-5 døgn. |
Ved kombinert fraktur og seneskade kan det være aktuelt å lage en dynamisk ortose som sikrer frakturstabilitet samtidig med at senene kan beveges for å forhindre seneadheranser.
Pasienten informeres om viktigheten av at bandasjen ikke må stramme og gi smerter. Fin informasjon til pasientene er: Hvis vanlige smertestillende (som f.eks. Ibuprofen og Paracet ved mindre bløtdelsskader) ikke er nok til fjerne de postoperative smertene, må man mistenke trang bandasjering og bandasjen må klippes opp. Det er derfor viktig å tegne med tusj på bandasjen hvor denne kan klippes opp.
Pasienten instrueres i å holde hånden over hjertehøyde for å redusere hevelsen, ødemforebyggende øvelser og bevegetrening av alle ikke-immobiliserte ledd fra skulderen og distalt.
For å unngå stiv albue og hevelse i hånden brukes fatle kun hvis pasienten har plexusbedøvelse som fortsatt har effekt.
Pasienten henvises til ergoterapeut ved mer komplekse skader eller ved spesielle behov. Ergoterapeut veileder i treningsopplegget tilpasset den aktuelle skaden og tilpasser ortoser for hånd- eller håndleddet, samt tar hånd om spesielle ADL-problemer eller øvrige hjelpemiddelbehov. Pasienten får med seg skriftlig instruks vedrørende etterbehandlingen i forbindelse med utskrivelsen.