Ved gangvansker hos gående CP barn kan det utføres såkalt ”multilevel-kirurgi”, dvs at flere operasjoner utføres samtidig over flere nivåer på bena.
Etter at bevegelsesmønsteret er analysert og vurdert av et tverrfaglig team ved DBA (Databasert BevegelsesAnalyse – såkalt ”ganganalyse”) tas en beslutning om hva som vil være best behandling av barnet.
Når DBA foreslår at barnet vil ha nytte av en multilevel operasjon med etterfølgende opptreningsopphold, blir barnet innkalt til ny undersøkelse, vurdering og samtale hos ortoped før en endelig beslutning tas - i samråd med barnet og familien.
Tidligere – før multileveloperasjoner ble vanlig – opererte man stramme muskler og feilstillinger når det oppsto problemer, men man så ikke på sammenhengen mellom de forskjellige gangproblemene. Derfor kunne et barn bli operert gjentatte ganger fordi man oppdaget et nytt problem så snart et annet var løst. Dette var uheldig og en belastning for barnet og familien.
Ved å analysere gangmønsteret i forkant og gjøre alle nødvendige operasjoner samtidig blir barnet operert og må trene kun en gang.
Multileveloperasjonen gir barnet en mulighet til å trene seg til et nytt og bedre gangmønster.
Vi deler inn operasjonene i bløtdelsinngrep og benete inngrep.
All multilevel-kirurgi er basert på en tverrfaglig vurdering som utgår fra Ganglaboratoriet på Rikshospitalet. Pasienten søkes inn til ganganalyse (3DGA/Dba) hvor det samtidig gjøres grundig klinisk undersøkesle. Ganganalysen gjøres på basis av en henvisning fra ortoped/pediater på Barnehabiliteringen. Etter gjennomført analyse skrives en rapport. Rapporten gjennomgås på et tverrfaglig forum hvor man drøfter og tar stilling til et endelig behandlingsforlag. Behandlingsforslagene vil omfatte alle involverte tiltak, som kirurgiske inngrep, opptrening, bruk av ortoser og forslag til oppfølging.
Her er Ganglaboratoriets eget informasjonsskriv om virksomheten.
Ganglaboratoriet gjør både 3-dimensjonal databasert bevegelsesanalyse og en enklere undersøkelse som kalles VVA.
Les mer på OUS' nettsider:
Se også Vanlige operasjoner på barn med CP.
Ved adduktor-tenotomi i lyskene overskjæres den senete delen av de musklene som trekker benet innover og kan gjøre at bena krysser hverandre når barnet går. Etter en adduktortenotomi er det viktig å tøye hoftene med sprikestilling. Barnet kan trene og belaste med en gang etterpå.
Dersom barnet går med stive knær kan det gjøres en rectus femoris (RF) transposisjon hvor senen løsnes fra kneskjellet og flyttes til innsiden av låret. Der slynges den rundt skreddermuskelen og sys til seg selv. Etter operasjonen får barnet en strekkeskinne på benet for å lindre smerter og for å holde benet strakt. Skinnen brukes i hovedsak de første ukene etter operasjonen, men noen trenger den i flere måneder for å holde benet strakt. Barnet kan trene og belaste med en gang etterpå. Det er vanlig med smerter i låret etter operasjonen, og man kan av og til kjenne en tydelig kul på innsiden av låret der hvor Rectus-senen er slynget rundt Sartorius-muskelen.
Ved bøyde knær kan hamstringsmusklene på baksiden av låret være for stramme og spastiske.
Ved hamstrings-tenotomi overskjæres senene, helt eller delvis, på innsiden av knehasen. Spastisitet i disse musklene gjør at kneet kommer i bøyestilling, men etter operasjonen med overskjæring og forlengelse av senene vil barnet greie å rette ut benet bedre. Senene til musklene letes opp gjennom et lite snitt i knehasen og overskjæres – helt eller delvis. Senene glir med dette litt fra hverandre før de – i mange tilfeller - gror fast i sin nye posisjon, og det kan derfor fungere som en forlengelse av senene.
Etter operasjonen får barnet en strekkeskinne på benet som holder kneet strakt, og barnet kan i prinsippet belaste benet og trene umiddelbart etterpå.
Ved spissfot kan det gjøres en forlengelse av Akilles-senen (hæl-senen) ved enten en forlengelse av selve Akilles-senen (Akillesseneforlengelse) eller ved overskjæring av Gastrocnemius-muskelen (Gastrocnemiusoverskjæring) høyere opp på leggen.
For tiden bruker vi en metode for uttøying av akillessenen ved hjelp av såkalt nåleteknikk. Etter en slik forlengelse av Akilles-senen får barnet en gips som går fra tærne opp til kneet (en støvelgips), og barnet kan barnet tråkke fritt på gipsen inntil smertegrensen.
Etter fjerning av gipsen etter 4-5 uker bruker barnet vanligvis en eller annen type AFO (ankel-fot-ortose).
Akillesforlengelse (triceps)
Ved rotasjons-osteotomi deles lårbenet med en sag og roteres utover, vanligvis 30-40°. Deretter holdes lårbenet solid på plass med en stålplate og skruer eller en IM nagle. Etter en slik operasjon kan barnet belaste inntil smertegrensen i opptil 6 uker. Ved bruk av IM nagle kan barnet belaste inntil smertegrensen umiddelbart.
Det kan også være aktuelt å operere føttene. Vanligvis vil det da være aktuelt å rette opp føttene slik at de passer bedre i ortosene slik at det blir bedre å trene. Etter benete operasjoner på føttene kan det gå opptil 8-12 uker før barnet kan trene for fullt, og barnet må ha gips på i tilhelingstiden.
Etterbehandlingen etter multilevel-kirurgi er svært viktig for å oppnå et optimalt resultat. Man ønsker å oppnå best mulig og mest "økonomisk" gangmønster uten for stor belastning for pasienten og familien. Det er utviklet trenings- og oppfølgingsprogrammer som typisk ivaretas av fysioterapeuter lokalt på treningsinstitusjoner, som for eksempel Kysthospitalet i Stavern.
Her følger retningslinjer som er utarbeidet fra Barneavdelingen og Ortopedisk avdeling ved Rikshospitalet, noe omskrevet.
All opptrening tilpasses individuelt!
POSTOPERATIVE STADIER
TILHELINGSSTADIET 0-8 uker postoperativt
Første uken er barnet innlagt på sykehus. Noen barn kan reise hjem kort tid etter operasjonen mens andre barn trenger å være innlagt lenger på grunn av smerter eller mobilisering. Det anlegges vanligvis gips opp til kneet etter legg- eller fotkirurgi.
1. dag postoperativt
Spileskinner på knærne skal brukes hele døgnet etter hamstringstenotomier og rectus femoris (RF) transposisjoner. Skinnene kan lett tas av for vask og stell, trening og mobilisering.
2. dag postoperativt
Generell mobilisering med aktuelt ganghjelpemiddel, samt øve forflyttingsteknikker blant annet fra seng til rullestol er viktig. Knærne og hoftene kan mobiliseres forsiktig flere ganger om dagen. Barnet bruker spileskinnene kontinuerlig unntatt under trening, hvor skinnen tas av og man tar ut leddbevegeligheten. Quadricepstrening er viktig.
Etter RF-transposisjon skal man gradvis ta ut bevegeligheten i knærne i mageleie for å forhindre sammenvoksning og stivhet. Første uken skal man ta ut minst 30 grader knefleksjon, og deretter øke med 15 grader per uke frem til minst 90 grader.
Etter hamstringstenotomi skal barnet sitte med spileskinnene minst 3-4 timer pr. dag. Etter psoastenotomi skal barnet ligge 2-6 timer i døgnet i mageleie for å tøye strekk i hoftene. Tøyningen kan gjøres sammenhengende eller flere ganger i kortere perioder.
Etter rotasjonsosteotomi skal man ikke tøye hofterotasjon de første 6 uker.
Generelle retningslinjer
3-7 dager postoperativt
2-3 uker postoperativt
3-6 uker postoperativt
STYRKETRENINGSSTADIET
6-12 uker postoperativt
RE-INNLÆRING AV GANGFUNKSJONEN
fra 3 mnd til 1 år etter operasjonen
LOKALISERING AV REHABILITERING
Etter operasjonen kan barnet reise hjem fra sykehuset så snart smerter og mobilisering tillater det. Oppstart av gangtrening og tilpasning av ortoser gjøres på Fysioterapiavdelingen på Drammen Sykehus en ukes tid 2-8 uker postoperativt avhengig av inngrepets art. Vanligvis fortsetter treningen deretter på Kysthospitalet i Stavern i 3-4 uker. Mulighet for individuell tilpasning avhengig av barnets/foreldrenes behov. Søknad sendes til Kysthospitalet i Stavern samtidig som barnet søkes innlagt på Drammen sykehus til operasjon. Inntakskontoret ved Ortopedisk avdeling gir beskjed om operasjonsdag til Fysioterapiavdelingen her på Drammen Sykehus, Kysthospitalet i Stavern og aktuelle ortopediske verksted for å planlegge gips-avstøpning, som kan gjøres i forbindelse med gipsskifte etter operasjonen.
Etter treningsoppholdet på Kysthospitalet i Stavern fortsetter intensiv trening og fysioterapi lokalt i samarbeid med fysioterapeuter ved Habiliteringstjenesten.
NB! Multilevel kirurgi er en stor belastning for en familie og krever grundig forberedelse og oppfølging. Noen barn er ekstra engstelige, reagerer sterkere og opplever mer smerte enn andre. Disse barna og familiene vil kreve tettere og mer omfattende oppfølging/støtte, og grundig informasjon vedrørende prosedyrer og smerteregime.
Kontroll etter operasjonen gjøres i henhold til type inngrep. Typisk vil det være klinisk og radiologisk kontroll 6 uker etter en osteotomi for å sikre tilheling før full mobilisering, vektbelastning og oppstart av opptrening. Rene bløtdelsinngrep vil ofte tillate tidlig mobilisering og trening. Etter akillesforlengelser vil det som regel kreves noen uker med gips og delvis immobilisering, mens eks. gastrocnemiusoverskjæringer, hamstringstenotomier og RF-transposisjoner ikke krever noen spesiell immobilisering før full belastning og opptrening kan starte.
Alle gående barn med CP skal før operasjon til ganganalyse på Barnenevrologisk seksjon Rikshospitalet og til ny ganganalyse 1 år postoperativt.
Operasjonen bør ideelt sett foretas innen 3 mnd. etter ganganalysen.
Ofte vil det være aktuelt med en Video-vektor-analyse (VVA) 4-5 mndr etter multilevel-operasjonen for å kontrollere effekten av ortosene, evt justere tiltakene.
Det er svært vanlig at det brukes ortoser i etterkant av multilevel-operasjoner - gjerne ortoser som har til hensikt å bedre de elementene av gangen som man ønsker å forbedre, for eksempel å oppnå bedre strekk i knærne ved bruk av en knestrekkende ortose, for eksempel GRAFO.
Her følger typiske ortoser som er i bruk, under vises (fra venstre til høyre)
En supramalleolær ortose (SMO) gir bedre kontroll på fotstillingen og tillater nær fri bevegelighet over ankelen.
En leddet AFO kan tillate fri dorsalfleksjon og noe plantarfleksjon, ofte 5-7 grader:
FOR Å OPPNÅ ET TILFREDSTILLENDE RESULTAT ER DET VIKTIG AT FØLGENDE ANBEFALINGER FØLGES:
Begrensninger:
Øvelser:
Det er viktig med fysioterapioppfølging ofte i minst 1 år. Det er i tillegg viktig med stor grad av egeninnsats fra barnet og pårørendes side. Det anbefales at dere har fokus på øvelser og stillingsforandringer flere ganger om dagen.
Multilevelkirurgi, betyr at man opererer over flere ledd i samme operasjon. Hensikten kan være å bedre gangfunksjonen, hindre feilstillinger og lindre smerter. Man kan operere ben eller muskler og sener, som oftest gjøres en kombinasjon. Operasjonen og oppfølgingen i etterkant tilpasses barnet.
FØR OPERASJON
Fysioterapeuten kartlegger barnets funksjonsnivå. Midlertidig behov for hjelpemidler vurderes gjerne av lokal fysioterapeut. Det er ønskelig at dere ordner med hjelpemidler på forhånd.
ETTER OPERASJON
Begrensninger
Dere vil få informasjon om hvor mye barnet kan bevege i hofter og knær.
Ved operasjoner i ben/knokkelen får barnet som oftest ikke belaste benet i 6-8 uker for å sikre tilheling. Ved kun operasjon i muskler og sener vil barnet ofte få lov til å trå på benet dagen etter operasjon inntil smertegrensen og med ganghjelpemiddel.
Gips/skinner
Det anlegges vanligvis gips etter operasjon i legg eller fot. Når gipsen fjernes skal barnet bruke ortoser hele døgnet i minst et år. Hvis barnet har fått sprikeskinne for hoftene eller kneskinner skal de brukes hele døgnet de første ukene. Skinnene skal kun tas under stell og ved øvelser. Skinnene skal brukes når barnet skal belaste beina inntil det er gitt beskjed om noe annet.
REHABILITERINGSFORLØP
Forløp vil være avhengig av hvilke operasjoner som er utført.
På sykehus:
Barnet er vanligvis innlagt på sykehus i ca. en uke etter operasjon. Fysioterapeuten vil gi individuelt tilpasset informasjon, veiledning og behandling. De første dagene er det viktigste å komme i gang med å bevege på beina innen smertegrensen, ta hensyn til ev. begrensinger. Dere vil også få veiledning i øvelser, tøyninger, forflytningsteknikker etc.
Etter hjemreise:
For å oppnå et tilfredsstillende resultat er det viktig med daglig egentrening. Det er viktig med oppfølging av lokal fysioterapeut ofte i minst 1 år.
Fra 2-3 uker etter operasjonen kan barnet være i basseng dersom barnet er gipsfri og sårene er tilhelet.
Oppstart av gangtrening gjøres ved Drammen sykehus ca. 2 til 8 uker etter operasjon, dette avhenger av type operasjon. Tilpasning av ortoser gjøres samtidig i samarbeid med aktuell instans. Ofte blir barnet da innlagt på sykehuset i ca. en uke.
Vanligvis fortsetter deretter trening på Kysthospitalet i Stavern i 3 til 4 uker. Etter treningsopphold på Kysthospitalet i Stavern fortsetter intensiv trening lokalt i samarbeid med fysioterapeuter ved habiliteringstjenesten.