Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Troponin T

Sist oppdatert: 17.06.2024
Forfatter: Anne Cecilie K. Larstorp
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Akkreditert: ISO 15189, Test 103
Versjon: 0.4
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Diagnostikk av akutt hjerteinfarkt. I følge diagnosekriterier utarbeidet av en ekspertgruppe av europeiske og amerikanske kardiologer, bør en akutt økning av troponin T eller I være en forutsetning for å stille diagnosen akutt hjerteinfarkt, sammen med andre kriterier på at det foreligger akutt myokardiskemi (1). Dette innebærer også at det skal være en signifikant økning fra et i utgangspunktet lavere nivå. Det tas 2-3 blodprøver, henholdsvis ved innkomst, etter 3-6 og evt. etter 12-24 timer. Alternativt kan man bruke 0-1/0-2 eller 0-3 times algoritmer for endring i troponin (2). Troponin T er også velegnet til sen-diagnostikk ved akutt hjerteinfarkt, da konsentrasjonen kan være forhøyet i mange dager etter større infarkter. Troponin T kan også benyttes til å vurdere graden av reperfusjon etter trombolytisk behandling av hjerteinfarkt. CK-MB er mindre sensitiv og myocardspesifikk enn troponin T og gir vanligvis ingen tilleggsinformasjon. Pga kortere halveringstid kan likevel CK-MB noen ganger være av verdi ved mistanke om reinfarkt.

 

Troponin T kan også benyttes til å påvise pågående myokardskade av andre årsaker. Som risikomarkør for kardiovaskulær sykdom og død har troponin T vært en del brukt.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

Ingen.

 

Prøvetaking
Serum (vakuumrør uten tilsetning eller vakuumrør med gel) eller Li-heparin-plasma. Unngå langvarig stase.

 

Holdbarhet

1 døgn i romtemperatur og 4 døgn i kjøleskap.

Referanseområde 

Kvinner og menn: ≤ 14 ng/L

 

Kommentarer til referanseområdene

Gjennomsnittlig noe lavere verdier hos kvinner enn menn. Øker med økende alder hos begge kjønn.

Utføres 

Avdeling for medisinsk biokjemi; Aker, Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Ullevål.

Forventet svartid 

Kan rekvireres som ø-hjelp.

Måleusikkerhet 

Bakgrunn 

Troponin T utgjør sammen med troponin I og troponin C de tverrstripete muskelcellers troponinkompleks. Det troponin T som finnes i myokardcellene har ikke samme aminosyresammensetning som troponinet i skjelettmuskelcellene. Troponin T fra hjertemuskulatur (cTnT) lar seg derfor bestemme helt spesifikt med immunokjemisk teknikk. Den moderate økning som kan sees ved kronisk skjelettmuskelsykdom og etter kraftige fysiske anstrengelser, samt ved kronisk nyresvikt, mener man skriver seg fra samtidig affeksjon av myokard. Noen få prosent av cTnT finnes fritt i cytoplasma og antas å være det første som går over i blodet ved myokardskade. Ved en irreversibel skade frigjøres så gradvis det strukturelt bundne troponin. I blodet finnes troponin T i flere molekylære former. Halveringstiden er usikker, men antas i gjennomsnitt å være noen timer. Ved akutt hjerteinfarkt normaliseres imidlertid plasmakonsentrasjonen vesentlig langsommere enn svarende til dette, grunnet kontinuerlig frisetting av troponin T.

Tolkning 

Ved akutt hjerteinfarkt vil økt troponin T oftest kunne påvises etter 1-3 timer, avhengig av størrelsen på infarktet. Ved små til moderat store infarkter nås toppunktet mellom 8 og 24 timer etter symptomdebut, og konsentrasjonen normaliseres i løpet av de neste 1-7 døgn. Ved større infarkt nås toppunktet senere, og serumkonsentrasjonen kan være økt i opptil 3 uker.

 

En mer sensitiv målemetode for troponin T i serum ble tatt i bruk fra våren 2009. Med den metoden anbefaler nå Norsk Selskap for Medisinsk Biokjemi og Norsk Cardiologisk Selskap i et felles konsensusdokument fra 2013 (4) at man benytter >14 ng/L (99-percentilen) som beslutningsgrense for påvisning av akutt hjerteinfarkt. I tillegg kreves en stigning eller et fall i konsentrasjon på minst 20-50% i løpet av noen timer. Beslutningsgrensene er høyere for infarkt etter PCI-behandling og etter koronar bypass operasjoner. På grunn av den høye kardiospesifisiteten til cTnT er den velegnet til påvisning av myokardskade der det samtidig foreligger skjelettmuskelskade, som ved traume, etter kraftig fysisk anstrengelse, postoperativt, etter vellykket resuscitering m.m. Det er en alminnelig oppfatning at enhver sann økning av troponin T, på samme måte som for troponin I, betyr en akutt myokardskade. Enhver myokardskade, f.eks. hjertesvikt, myokarditt, arytmier, vil kunne gi økte troponin T-verdier i plasma. Det er derfor viktig å være oppmerksom på at selv om troponinene er absolutt hjertespesifikke, er de ikke spesifikke for akutt koronarsykdom. Men ved disse tilstandene vil man ikke finne så raske endringer i konsentrasjon som ved hjerteinfarkt. En rekke studier har vist at høyt nivå av troponin T er en negativ prognostisk indikator selv innenfor referanseområdet. Ved nyresvikt, spesielt hos dialysepasienter, og ved kronisk primær skjelettmuskelsykdom av typen dystrofi og polymyositt, kan økt troponin T påvises. Nyere undersøkelser taler for at denne troponinøkningen skyldes en samtidig myokardskade.

Analysemetode 

Høy-sensitiv kardial troponin T måles med elektrokjemoluminescensimmunoassay (ECLIA), Roche Diagnostics.

Interferens 

Troponin T resultatene må alltid sees i sammenheng med pasientens anamnese, kliniske undersøkelser og supplerende undersøkelser slik som EKG. Det er viktig at kliniker tar kontakt med laboratoriet dersom det mistenkes falsk lav eller falsk høy Troponin T slik at prøven kan reanalyseres og undersøkes nærmere.

 

Falske lave resultater:

Hemolyse (hemoglobinkonsentrasjoner > 0.1 g/dL) vil gi falske lave resultater.

 

Pasienter som får behandling med biotin eller som bruker helsekostpreparater med biotin kan få falskt for lav troponin T konsentrasjon analysert med elektrokjemiluminiscensimmunoassay (ECLIA) fra Roche Diagnostics.

Oppgitt toleransegrense for biotin for denne analysen er 1200 µg/L, som er svært høy. Enkeltdose (hos voksne) som kan gi biotinkonsentrasjoner nær oppgitt toleransegrensen er 300 mg. Plasmakonsentrasjonen vil være høyest kort tid (ca 1 time) etter siste biotininntak, og oppgitte doser vil gi plasmakonsentrasjoner nær oppgitt terskelverdi kun i timene etter siste inntak. Pasienter som tar 5 mg biotin eller mindre per døgn vil som regel ha biotinkonsentrasjon < 10 µg/L 24 timer etter siste inntak. Barn eller voksne med lav kroppsvekt vil kunne nå oppgitte toleransegrenser ved lavere biotininntak.

 

Falske høye resultater:

Makrotroponin (troponin bundet til immunglobuliner) kan gi høye troponin T konsentrasjoner i potensielt lengre tid (uker-måneder) uten akutt pågående myokardskade.

 

Heterofile antistoffer: I sjeldne tilfeller kan interferens oppstå på grunn av ekstremt høye titre av antistoff mot monoklonale antistoffer som brukes i analysen, streptavidin eller rutenium. Disse effektene er minimert av et egnet analysedesign.

 

Av og til måles forhøyede verdier av troponin T hvor reanalysering medfører normal Troponin T. I engelsk litteratur kalles dette "fliers" eller "non-reproducible cardiac troponin results". Noen ganger finner vi årsaken, men ikke alltid.

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send