Alvorlig syke fødekvinner, f eks pasienter som har preeklampsi med alvorlige tegn, kan ha behov for kontinuerlig overvåkning og behandling av bevissthet, respirasjon og sirkulasjon. Dersom obstetriker og anestesilege vurderer at pasienten har behov for intensiv overvåkning og behandling, kan pasienten overvåkes ved postoperativ avdeling eller på en fødestue i U2 av anestesi- eller intensivpersonell. Pasienter som overvåkes/behandles ved postoperativ avdeling før fødsel vil som regel ha samme behov for overvåkning/behandling av vitale organer under fødsel og forløsning. Dersom anestesi/intensivpersonell starter overvåkning/behandling av alvorlig syk fødekvinne, må anestesi/intensivpersonell kontinuere overvåkning/behandling gjennom hele fødselen og så lenge behovet er tilstede postpartum.
Dersom anestesilege og obstetriker finner indikasjon for slik overvåkning av en fødekvinne grunnet hennes tilstand, skal A-vakt på postoperativ U2 kontaktes og informeres- også når det gjennomføres på fødestue. Vurderingen bør dokumenteres av involverte leger i pasientjournal.
Hvis henvendelsen gjelder behov for remifentanilinfusjon som smertelindring, er det anestesisykepleierne som eventuelt utfører dette. Da er varsling av postop. mer sekundært- f.eks fordi anestesisykepleierne blir dårligere bemannet til andre oppgaver.
Dagtid
En anestesi- eller intensivsykepleier overvåker kvinnen gjennom fødselen. Dette kan medføre stopp i en elektiv operasjonsstue. Obstetriker må avklare dette med koordinerende gynekolog ved operasjonsavdelingen.
Vakttid
Alvorlig hjertesykdom i graviditet er sjelden og de færreste gynekologer, anestesileger eller kardiologer har mye erfaring fra denne pasientgruppen. Ved Haukeland sykehus er det barnekardiolog/kongenitt-kardiolog som følger opp hjertesyke gravide i svangerskapet. Barnekardiolog/kongenitt-kardiolog har døgnkontinuerlig vakt (hjemmevakt på nattestid). Dersom anestesilege har behov for hjelp til utredning/behandling av hjertesykdom hos gravide, fødende eller postpartum kvinner, uansett om hjertesykdommen er medfødt eller ervervet, kan vakthavende barnekardiolog/kongenitt-kardiolog kontaktes. Det er da naturlig at barnekardiolog/kongenitt-kardiolog tar ansvar for og følger opp utredning og behandling av pasientens hjertesykdom. Kontakt sentralbordet (interntelefon 89) for vakthavende barnekardiolog/kongenittkardiolog sitt mobilnummer.
Det finnes ultralydapparat på operasjonsavdelingen i U2 med kardiologiprober. Det er imidlertid ikke samme type apparat som kardiologene vanligvis bruker.