Autoantistoffer mot insulin, IAA
Skille mellom type 1 og type 2 diabetes mellitus. Ved svært svingende blodsukker hos pasienter som bruker insulin.
Serumrør med gel 0,5 ml
Tidspunkt på dagen for prøvetaking synes uvesentlig
Referansegrense for begge kjønn: | |
Aldersuavhengig | < 0,40 U/ml |
Gråsone: 0,40-0,60 U/ml
Kommentarer
Ved nyoppdaget type 1 diabetes ser det ut til at sirkulerende antistoffer mot insulin kan påvises i blodet hos ca. 60 % av pasientene. Autoantistoffer er ofte til stede før det utvikles kliniske symptomer på diabetes.
Det er sannsynlig at autoimmune reaksjoner er en viktig årsak til ødeleggelsen av beta-cellene i pankreas og det medfølgende bortfall av insulinsekresjonen ved type I diabetes. Hva som utløser den autoimmune reaksjonen er ikke klarlagt, men en del av de cellulære antigenene som deltar i og opprettholder immunresponsen er nå kjent. Insulin er et slikt antigen.
Det er publisert en rekke arbeider som viser nytten av å bestemme sirkulerende øycelle autoantistoffer (ICA) ved debut av type I diabetes. Feeney et al. har vist nytten av å bestemme sirkulerende autoantistoffer mot de tre øycelleantigenene protein tyrosin fosfatase (Anti-IA2), glutaminsyre dekarboksylase (Anti-GAD) og insulin (IAA). Se figuren under:
Antistoffer mot insulin kan også skyldes behandling med insulin. Insulinantistoffer kan gi svingende blodsukker hos pasienten, da anstistoffene binder opp det sirkulerende insulinet i ulik grad.
0,30 - 50 U/ml
Forbehandling
Ingen
Prinsipp
Immunpresipitering
Metode
Merket reagens er 125I-insulin (A14). Separering av antistoffbundet og fritt merket insulin utføres ved hjelp anti-humant IgG. Responssignalet er gamma-stråling.
Referansepreparat: -
Leverandør/instrument
Metoden er levert av RSR Ltd. Metoden ble tatt i bruk i februar 2020.
Utføres
Vanligvis 1 gang i uken
Antiserum kryssreaksjon
Ingen kjent
Annen interferens
Ingen kjent
Kilde for referansegrensen/referanseområdet: Kit produsent.
Feeney et al. (1997), Evaluation of ICA512As in Combination With Other Islet Cell Autoantibodies at the Onset of IDDM, Diabetes Care, 20, 1403-1407 DOI: 10.2337/diacare.20.9.1403