Mikrobiologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Resistensbestemmelse

21.02.2023Versjon 1.1

Labteknisk 

Undersøkelse
Resistensbestemmelse av bakterier.
Prøvemateriale
Bakteriekolonier etter vekst fra diverse materialer.
Direkte fra blodkulturflasker etter vekst av bakterier.
Pasientforberedelser
Om mulig bør pasienten ikke ha mottatt antibiotika i forkant av undersøkelsen.
Prøvetaking
Se de spesifikke prøvene under "bakterie dyrkning"
Prøvevolum
Tykk pensel gir mest prøvemateriale. Der det er vanskelig å komme til for prøvetaking, kan tynn prøvepensel være praktisk å benytte.
Analysen utføres ved
Mikrobiologisk avdeling, Sykehuset i Vestfold
Forventet svartid
2-3 døgn etter ankomst laboratoriet.
Helgedager kan forlenge svartiden.

Klinisk 

Indikasjon
Indikasjon for resistensbestemmelse avgjøres av lege og bioingeniør ved mikrobiologisk avdeling med utgangspunkt i nasjonale retningslinjer. Som hovedregel resistensbestemmes bakteriefunn tolket som klinisk relevant, eller mulig relevant.
 
Resultat og tolkning
Sammensetning av antibiotika i et resistenspanel er avhengig av bakterieart, infeksjonsfokus, nasjonale retningslinjer for antibiotikabehandling og om prøven er tatt poliklinisk (kun per orale midler rapporteres) eller fra hospitaliserte (intravenøse midler rapporteres i tillegg).
 
Bakteriers følsomhet for antibiotika kategoriseres iht. S-I-R kategori:
 
S - Følsom, standard dose: En bakterie kategoriseres som "følsom, standard dose" når det er høy sannsynlighet for terapeutisk effekt ved bruk av standard dosering.
I - Følsom, økt eksponering: En bakterie kategoriseres som "følsom, økt eksponering" når det er høy sannsynlighet for terapeutisk effekt grunnet økt eksponering, enten ved økt dose eller ved økt konsentrasjon på infeksjonsstedet.
R - Resistent: En bakterie kategoriseres som resistent når det er stor sannsynlighet for terapisvikt selv ved økt dosering.
 
Bakteriers følsomhet for antibiotika måles kvantitativt ved fastsetting av minste hemmende konsentrasjon (MIC), angis i mg/L. MIC-verdiene som benyttes for å kategorisere bakterier som hhv. S, I eller R for et gitt antibiotika er forhåndsdefinert for de fleste bakteriearter og betegnes kliniske brytningspunkter. De kliniske brytningspunktene er fastsatt av EUCAST (European Committee om Antimicrobial Suseptibility Testing) på bakgrunn av kunnskap om bakteriers naturlige følsomhet for ulike antibiotika, farmakokinetikk, farmakodynamikk og kliniske studier. I laboratoriet måles følsomhet for ulike antibiotika ved hjelp av ulike teknikker som lappediffusjon, fastsetting av MIC ved hjelp av MIC gradient strips eller ved bruk av automatiske instrumenter. Alle metodene er kalibrert opp mot referansemetoden for resistensbestemmelse (MIC ved hjelp av mikrobuljongfortynning).
 
For bakterier som ikke har forhåndsdefinerte kliniske brytningspunkter benyttes andre kriterier for å kategorisere iht. S-I-R kategori. Dette vil fremkomme som en kommentar på svarbrevet. For disse bakteriene kan det være noe større usikkerhet knyttet til S-I-R kategoriseringen.
 
Bakgrunn/merknader
Vi utfører ikke resistensbestemmelse av gjærsopp/muggsopp, men på indikasjon videresendes slike isolater til Rikshospitalet.