Informasjon om prøvetaking finner du under hvert fagområde.
Prøvens holdbarhet før analyse avhenger av prøvematerialet, transportmedium, temperatur, analysetype og metode. Du finner mer informasjon under de enkelte analysene.
For informasjon om prøvetaking og prøvemateriale, se de enkelte analysebeskrivelsene under fagområde Klinisk Farmakologi.
For informasjon om prøvetaking og prøvemateriale, se de enkelte analysebeskrivelsene under fagområde Immunologi og transfusjonsmedisin.
For prøvemateriale til spesialundersøkelser, se veiledning under de aktuelle analysene SC5b-9.
For informasjon om prøvetaking og prøvemateriale, se de enkelte analysebeskrivelsene under fagområde Medisinsk biokjemi.
Se også generelle tekster om Prøvetakingsutstyr og Prøvetaking - prøvemateriale
Prøvetaking og prøvemateriale:
For genetiske analyser vil laboratoriet ekstrahere DNA fra blodprøver. DNA er robust, og tåler godt å bli transportert i romtemperatur uten spesialbehandling.
For genetiske analyse benytt EDTA-blod (lilla kork) ca. 3 mL (0.5 mL kan aksepteres ved vanskelig prøvetaking).
For spesialanalyser: NIPT, Kromosomundersøkelse, Hudbiopsi for fibroblastundersøkelse, DNA fra døde pasienter, fosterdiagnostikk og morkake er det andre krav til prøvebehandling. For informasjon se: Prøvemateriale, prøvetaking og forsendelse.
For å oppnå klinisk relevante analyseresultater er det viktig å velge riktig prøvetakingsmetode, transportmedium og prøvebeholder. Dette bidrar til at prøvene er representative, tåler transport, unngår lekkasje og, der dyrkning er aktuelt, bevarer bakteriene for bakteriologisk undersøkelse.
Generelle anbefalinger for mikrobiologiske prøver
Oppbevaring av prøver
For mer informasjon om prøvetaking, holdbarhet og transport, se analyselisten med detaljer for hver analyse.
Prøvetaking og prøvetakingsutstyr:
Oppbevaring av prøvemateriale:
For mer informasjon: Prøvemateriale og prøvetakingsutstyr