Glødende metallpartikler eller partikler med stor hastighet kan trenge dypere. Konsekvensen kan være at kornea blir perforert.
Tørr og ublandet eller våt betong og lignende kan gi etseskader. Betong som er ferdigstøpt vil forholde seg som vanlig fremmedlegeme (sand, støv etc.) og ikke gi etsende.
Klinikk
Fremmedlegemefølelse med eller uten tåreflod
Smerter
Evt. lysskyhet
Anamnese
Mistenkt eller bekreftet eksponering for fremmedlegeme i øye
Anamnesen er ikke alltid opplagt, for eksempel sandkorn, støv, jobbe med glassull etc.
Eventuelt undersøkelse med oftalmoskop - husk å be om assistanse
Ved manglende funn av fremmedlegeme kan det være aktuelt med fluoresceinfarging. Husk å bruke lite fluorescin - én dråpe er nok. Bruk blått lys i spaltelampen/oftalmoskop. Defekter vil farges grønne. Ved eventuell oppklaring i det fargede feltet må muligheten for perforasjon vurderes.
Tiltak
Start med lokal dråpeanestesi (oksybuprokain). Ofte er en fuktet vattpinne tilstrekkelig for å fjerne overflatiske partikler. Skylling med (salt)vann kan også fjerne løstsittende partikler.
Fremmedlegemer som sitter fast i kornea, skrapes veldig forsiktig av med korneaskrape.
Etterbehandling med Kloramfenikol øyesalve 3 ganger i døgnet initialt. Øyesalven appliseres på baksiden av nedre øyelokk. Når fremmedlegemefølelsen er borte, kan doseringen reduseres til 2 ganger i døgnet. Behandlingen avsluttes når pasienten har vært symptomfri i 24 timer.
Hvem skal henvises til øyelege på sykehus?
Akutt:
Pasienter med Penetrasjonsskade/skarpt traume håndteres raskest mulig av øyelege. Det skal ikke gjøres forsøk til å fjerne slike fremmedlegeme på Legevakten
Kan vente til neste dag:
Pasienter med dyptsittende fremmedlegemer og fremmedlegemer som man har prøvd å fjerne med korneaskraper uten å lykkes og skade etter glødende partikler bør tilses av øyelege innen 24 timer. Avklar om det er mistanke om perforasjon. Hvis ikke kan det gis kloramfenikol øyesalve x 3–4 frem til tilsyn hos øyelege.