PRAKTISK HÅNDTERING AV BARNEVERNSSAKER PÅ LEGEVAKTEN
Generelle råd
Ved mistanke om akutt mishandling eller omsorgssvikt av barn under 18 år
Ved bekymring som ikke krever akutt bistand fra barnevernet.
Når barn bringes til Legevakten av foreldre som oppleves utilregnelige
BUS-vurdering: = legeundersøkelse ved akuttplassering av ungdom på Barnevernets ungdomssenter (BUS)
Legevakten har avtale med Barne-og familieetaten (BFE) om undersøkelse av all ungdom som blir akuttplassert på BUS. Undersøkelsen skal skje innen 24 timer. Tilbudet er basert på frivillighet fra ungdommens side.
Hvis det vurderes at en ungdom under 16 år har et akutt behov for medisinsk hjelp og pasienten motsetter seg dette, kan barnevernet samtykke til helsehjelp (Pasient- og brukerrettighetsloven §4-4).
Praktisk
Undersøkelse:
Innhold i BUS notat:
Regningskort:
Legeundersøkelse ved akuttplassering av barn under 12 år på akuttinstitusjon for barn (BAK-vurdering)
Barna hentes ut fra familiene av barnevernet og plasseres på institusjon mens omsorgssituasjonen rundt barnet avklares. Det er lovpålagt legeundersøkelse av disse barna innen 24 timer etter plassering i akuttinstitusjon.
Praktisk
Innhold:
Regningskort:
Meldeplikt til barnevernet
Ifølge Helsepersonelloven §33 og Barnevernloven §13-2 skal helsepersonell som yter helsehjelp melde fra til barneverntjenesten uten ugrunnet opphold og uten hinder av taushetsplikt i følgende tilfeller:
a. | når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller utsatt for annen alvorlig omsorgssvikt |
b. | når det er grunn til å tro at et barn har en livstruende eller annen alvorlig sykdom eller skade og ikke kommer til undersøkelse eller behandling |
c. | når det er grunn til å tro at et barn med nedsatt funksjonsevne eller et spesielt hjelpetrengende barn ikke får dekket sitt særlige behov for behandling eller opplæring |
d. | når et barn har vist alvorlige atferdsvansker ved å begå alvorlige eller gjentatte lovbrudd, ved problematisk bruk av rusmidler, eller ved å ha vist annen form for utpreget normløs atferd |
e. | når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli utnyttet til menneskehandel. |
Det er i henhold til loven utpekt
Taushetsplikt overfor barnevernet
Barnevernloven §13-4 pålegger helsepersonell å gi opplysninger til Barnevernstjenesten når den ber om det. Regelen om taushetsplikt blir i disse tilfeller satt til side. I akutte tilfeller er det ofte fornuftig å konferere med skiftleder. Ved saker som ikke haster henvises det til barneverngruppen på legevakten.
Barnevernet har også taushetsplikt på sin side, men kan gi opplysninger til yrkesutøvere etter helsepersonelloven når det er nødvendig for å ivareta oppgaver etter denne loven (Barnevernloven §13-1). Barnevernet plikter å etter eget initiativ gi opplysninger til helse- og omsorgstjenesten i kommunen når det er grunn til å tro at en gravid kvinne misbruker rusmidler på en slik måte at det er overveiende sannsynlig at barnet vil bli født med skade, jf Helse-og omsorgstjenesteloven §10-3.
Taushetsplikt overfor foreldre
når pasienten er under 18 år (gjelder f.eks. barn som ruser seg og barn som gjør selvmordsforsøk).
I Pasient- og brukerrettighetsloven §3-4står følgende om Rett til medvirkning og informasjon:
“Er pasienten mellom 12 og 16 år, skal opplysninger ikke gis til foreldre eller andre med forelderansvaret når pasienten av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette. Informasjon som er nødvendig for å oppfylle forelderansvaret skal likevel gis ... når pasienten er under 18 år.”
"Har barnevernstjenesten overtatt omsorgen for en pasient eller bruker under 18 år etter barnevernsloven § 4-2 eller 5-1, gjelder første til femte ledd tilsvarende for barnevernstjenesten."
Legevaktens tolkning av dette: