Identifisering av alvorlig skade

14.02.2024Versjon 2.6

Introduksjon 

Traumesystemet skal omfatte pasienter med potensielt alvorlig skade. Mistanken om at en person er alvorlig skadd baseres på all tilgjengelig viten – men fordi slike skader må transporteres og behandles raskt må beslutning om å anse pasienten for alvorlig skadd treffes før alle fakta er kjente. Alle traumesystem aksepterer derfor en viss grad av feil i vurderingen. Å anse pasienten alvorlig skadd der det viser seg å være mindre alvorlig er overtriage, og kan oppfattes som en unødvendig mobilisering av de som stiller i traumeteam. Dette er analogt til å utføre hastekeisersnitt på mistanke om at barnet har oksygenmangel, der barnet viser seg å være upåvirket. Å anse pasienten som lite skadd og ikke utløse traumealarm er undertriage, og er farlig for den enkelte pasient. For å sikre tilstrekkelig kompetanse til å behandle alvorlig skadde er det nødvendig å forberede seg på mistanke, og akseptere en viss feilmargin. Internasjonalt aksepteres overtriage, men ikke mer enn 5 % undertriage (1).

 

Det finnes ulike kriterier for å mistenke eller anse en pasient som alvorlig skadd. Det best dokumenterte er CDC Field Triage 2011, og det nyeste er American College of Surgeons, Committee on Trauma fra 2021. Begge bygger på fire kriterier satt opp etter fallende treffsikkerhet og alvorlighetsgrad:

  • Fysiologisk påvirkning
  • Anatomiske skadeomfang
  • Skademekanisme
  • Andre tilstander/faktorer som øker risikoen for alvorlig skade

 

Kriteriene, basert på tilgjengelig viten og konsensus i arbeidsgruppen, er beskrevet i Figur 1 Identifisering av alvorlig skade V3[1].pdf i dette avsnittet. Beslutning om alvorlighetsgrad treffes på de første tilgjengelige opplysninger, oftest fra innringer/skadested, også når de er ufullstendige. Anbefalt destinasjon bør kun endres dersom vurdering av behandlende lege eller åpenbare behov eller skader tilsier det.

Norsk Indeks for Medisinsk Nødhjelp veileder AMK-operatører i å fastslå hastegrad og anbefalt respons, men er underordnet kriteriesettet i dette avsnitt.

 

Sykehusbehandling av pasienter med mistenkt alvorlig skade skal skje på traumesenter eller akuttsykehus med traumefunksjon. Helsesentre, legevakt, eller sykehus uten traumefunksjon har ikke organisert beredskap for behandling av alvorlig skadde, men kan brukes i påvente av transport, se avsnittet «Sykehus uten traumefunksjon, helsesentre m.v.».

Destinasjonskriterier 

Kriterier for å identifisere alvorlig skade - Destinasjonskriterier

Sterke anbefalinger

  • Alle pasienter skal raskest mulig til det sykehus som kan ferdigbehandle dem.
  • Alvorlig skade mistenkes når pasienten oppfyller kriteriene i Figur 1 Identifisering av alvorlig skade V3[1].pdf under vitale funksjoner og/eller skadeomfang. Dersom bare et kriterium i skademekanismen er oppfylt OG det samtidig er et kriterium i gruppen med kompliserende tilstander er det også stor risiko for alvorlig skade. Disse pasienter skal til traumesenter.
  • Dersom pasienten er fysiologisk påvirket av grunner som ikke kan håndteres under transport bør pasienten transporteres til nærmeste akuttsykehus med traumefunksjon fremfor traumesenter.
  • Den mistenkt alvorlig skadde pasient er i en dynamisk situasjon, der fysiologi kan endres raskt. Helsepersonell på stedet kan velge å endre destinasjon basert på endringer i fysiologi eller transportforhold, og noen pasienter kan ha skader som ikke tillater transport forbi et akuttsykehus med traumefunksjon. Ved tvil bør det konferers med traumeleder ved traumesenteret.
  • Dersom pasienten ved ankomst til akuttsykehus med traumefunksjon viser seg å oppfylle kriteriene for alvorlig skade skal det tas kontakt med traumeleder ved traumesenter.

Målgrupper for anbefalingene 

Ambulansearbeidere, AMK operatører, leger på skadested

Kvalitetsindikatorer 

Viktige prosessindikatorer vil være:

  • Undertriage < 5 %
  • Overtriage < 50 %
  • Andel med transporttid til traumesenter mindre enn 45 minutter som kommer til akuttsykehus med traumefunksjon
  • Andel med traumeteam utløses basert på kriteriene i Figur 1 Identifisering av alvorlig skade V3[1].pdf)
  • Andel med korrekt destinasjon fra skadested for alle som mistenkes alvorlig skadd

 

Resultatindikatorer vil være overlevelse og sekveler. Andre tenkelige resultatindikatorer er infeksjoner, multiorgansvikt, re-operasjoner m.m. Alle traumesentre og akuttsykehus med traumefunksjon skal overvåke sine resultater gjennom det nasjonale traumeregister (se Traumeregister).

Kunnskapsgrunnlaget 

Kunnskapsgrunnlaget er nasjonale og internasjonale studier der ulike kriteriesett er validert ved å se på alvorlighetsgrad og mortalitet etter prehospital triage.