«Jeg snakket med leger og sykepleier, de har det travelt og de er opptatt med pasientene, men da blir du litt på sidelinjen” (Pårørende).
Pårørende er en viktig ressurs for pasienter og helsepersonell, og står for mye av den uformelle omsorgen. Alvorlig sykdom, behandling og ev død berører pårørendes liv på flere områder, og pårørende kan derfor selv ha behov for oppfølging og støtte. Pårørende kan få informasjon om f.eks. generelle ting om sykdom og behandling, men pasienten må gi samtykke til informasjon som spesielt gjelder dere situasjon.
Lov om pasient- og brukerrettigheter har utfyllende informasjon om blant annet samtykkekompetanse. Lindring i nord har samlet informasjon om pårørende arbeid og pårørendeveilederen fra Helsedirektoratet gir utfyllende informasjon og råd for pårørendearbeid i ulike situasjoner.
Overordnet mål for pårørendearbeid
Grupper av pårørende med særlig behov for støtte
Kartlegging av pårørendes behov for støtte og oppfølging
Kommunikasjon
Delaktighet
Dokumentasjon av pårørendes erfaringer, ønsker og ev. tiltak fra helsepersonell kan dokumenteres i pasientens journal. Pårørende bør informeres om journalplikt av relevante opplysninger. Relevante og nødvendige opplysninger om eller fra pårørende kan gjelde:
Helsedirektoratet har spesifisert dette nøyere i pårørendeveilederen.
«Barn er ikke små voksne»
Barn er spesielt sårbare og kan ha mange spørsmål og bekymringer når noen i familien er alvorlig syk. Mange barn opplever redsel og utrygghet. De trenger å forstå hva som skjer med den som er syk, med de selv, familien og med hverdagslivet. Barn som pårørende-arbeid kan bidra til å forebygge sykdom, og fremme barnas helse, livskvalitet og trivsel.
Spesialisthelsetjenesten har et lovpålagt ansvar for å ivareta barn som pårørende (barneansvarlige), og kommunehelsetjenesten skal ha systemer som sikrer oppfølging av barn som pårørende.
Det er viktig å fange opp betydningsfulle hendelser tidlig og bidra til at barn kan mestre det de opplever. Små barn har annerledes tidsperspektiv og begrepsforståelse, og arbeidet må tilpasses barnets alder. Barn som pårørende-arbeid og innebærer et samarbeid mellom pasient, andre voksne, fastlege, sykepleier, helsesykepleier, barnehage og skole.
Kartlegging
Ivaretakelse