ADHD-diagnose settes bare etter en bred og grundig utredning. Følgende elementer bør være med som grunnlag for vurderingen
Hvis det finnes tilstrekkelig dokumentasjon på ADHD fra tidligere utredning, f.eks fra barndommen, er det viktig å finne ut om pasienten fortsatt har funksjonsnedsettelse på grunn av ADHD-relaterte symptomer. Dette gjøres best ved hjelp av en god anamnese og observasjon. ASRS og TOVA kan være nyttige hjelpemidler. Det kan også være nyttig å bruke flere av verktøyene nevnt over for å utrede komorbiditet. Hvis pasienten har en verifisert ADHD-diagnose fra før, er det vanligvis ikke nødvendig med ny utredning. Hvis det er tvil om pasienten fortsatt har diagnosen, bør ny utredning gjennomføres.
Les mer Diagnose
Som hovedregel skal ikke endelig ADHD-diagnose stilles før etter 8 ukers sammenhengende rusfrihet.
Rusfrihet innebærer totalavhold fra alle rusmidler, inkludert alkohol og vanedannende legemidler som benzodiazepiner. Rusfrihet dokumenteres med klinisk vurdering, urinprøver og PEth. Anamnestisk utredning kan startes selv om pasienten er i aktiv rus eller har abstinenssymptomer.
Les mer Diagnostikk (Rusfrihet og andre betingelser for diagnose)
Lege skal gjøre en medisinsk vurdering av pasienten før oppstart av medikamentell behandling
Les mer Diagnostikk (Somatiske tilstander som kan gi ADHD-lignende symptomer)
Som hovedregel bør samtidig behandling med benzodiazepiner og sentralstimulerende ADHD-medisin unngås.
Nedtrapping av benzodiazepiner bør derfor gjennomføres før oppstart av sentralstimulerende.
Les mer Benzodiazepiner
Medikamentell behandling bør alltid kombineres med tilbud og anbefaling om samtaleterapi og pasientopplæring. Det er viktig å formidle innsikt i hva ADHD er og hvilke symptomer som er vanlige. Dette kan gjøres gjennom samtaler og sosial ferdighetstrening med fokus på pasientopplæring, daglige rutiner, struktur og planlegging. Denne behandlingen bør alltid anbefales, enten pasienten tilbys medikamentell behandling eller ikke.
Les mer Psykososial behandling
Oppstart av behandling med slike legemidler må gjøres av – eller i samarbeid med – spesialist i rusmedisin, psykiatri, barne- og ungdomspsykiatri, pediatri eller nevrologi. Oppstart må være godt planlagt og synkronisert med øvrig behandling, for å optimalisere effekten og varigheten av den medikamentelle behandlingen.
Poliklinisk oppstart
Som hovedregel anbefales det at det bør være minst 6 uker siden siste inntak av rusmidler, men det kan gjøres individuelle vurderinger ned mot 4 uker.
Oppstart i sengepost
Tidligst 4 uker etter siste inntak av rusmidler. Det bør unngås å starte medikamentell behandling mens pasienten har abstinenssymptomer.
Under poliklinisk opptrapping og stabilisering møter pasienten til regelmessig kontroll. Det bør tilstrebes at poliklinisk hovedbehandler også deltar i disse samtalene. Puls og BT bør tas ved hver doseøkning.
Jevnlig måling av effekt og bivirkning i opptrappingsfasen
Les mer Oppfølging og kontrollrutiner
Metylfenidat, lisdeksamfetamin, deksamfetamin, atomoxetin, guanfacin og bupropion. Ved rusfrihet er sentralstimulerende legemidler førstevalg. HELFO stiller krav om at metylfenidat skal være prøvd ut før lisdeksamfetamin.
Ved aktiv bruk av rusmidler, er det usikkert om pasienten vil ha nytte av medikamentell behandling av ADHD. Dersom det blir vurdert som forsvarlig, er Atomoksetin (Strattera, Audalis, Atomoxetine) førstevalg. Guanfacin (Intuniv) og bupropion (Wellbutrin) alternative valg.
Les mer Generelt om forskjellene mellom metylfenidat og lisdeksamfetamin
Sentralstimulerende medikamenter
Metylfenidat
Les mer Generelt om forskjellene mellom metylfenidat og lisdeksamfetamin
Lisdeksamfetamin
Vær oppmerksom på at det kan være ulike forskrivningsregler for ulike preparater
Les mer Lisdeksamfetamin (Aduvanz/Elvanse/Balidax/Volidax)
Deksamfetamin
Deksamfetamin (Attentin) bør unngås, men kan i enkelte tilfeller være et alternativt valg, hvis:
Les mer Deksamfetamin (Attentin)
Racemisk amfetamin
Racemisk amfetamin kan være et alternativt valg, hvis:
Andre medikamentvalg
Atomoxetin
Atomoxetine er anbefalt som førstevalg ved aktiv rus eller ved høy risiko for tilbakefall. Preparatet er klassifisert som sentralt virkende sympatikomimetikum, men er i forskrivningsgruppe C.
Les mer Atomoksetin (Strattera mix/Atomoxetine kpsl)
Guanfacin
Intuniv. Forskrivningsgruppe C. Kan også brukes som supplement til A-preparatene, særlig hvis hypertensjon er en problematisk bivirkning.
Les mer Guanfacin (Intuniv)
Bupropion
Wellbutrin er et antidepressivt legemiddel (SNRI). På bakgrunn av internasjonal litteratur kan legemidlet også brukes i “off-label" behandling av ADHD.
Venlafaksin
Efexor er et antidepressivt legemiddel (SNRI) med god angstdempende effekt. Legemidlet kan brukes “off-label” i behandling av ADHD. Hvis pasienten har en alvorlig depresjon i tillegg til ADHD, kan dette legemidlet også være et godt valg.
Re-oppstart i poliklinikk
Re-oppstart i sengepost
Les mer Oppfølging og kontrollrutiner
Utlevering
Konsekvenser av manglende oppfølging av kontrolltiltak
Les mer Oppfølging og kontrollrutiner
Varighet
I forkant av oppstart bør det settes opp en behandlingsplan med konkrete mål og gjensidige forpliktelser under utprøvingen. Behandlingseffekt og risikofaktorer evalueres fortløpende i prøveperioden og oppsummeres senest innen 3 mndr. etter oppstart. Hvis behandlingen ikke fører til bedring, skal den avsluttes.
Les mer Pasienter med særlig høyt symptomtrykk av ADHD-symptomer og særlig alvorlige ruslidelser
Betydelige avvik fra veilederen bør drøftes med en spesialist i psykiatri / rus- og avhengighetsmedisin. Konklusjon og begrunnelse og dokumenteres i journal. Eksempel:
Les mer Ved avvik fra veilederen