Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Analytisk og biologisk variasjon

15.08.2023Versjon 1.4

Tabell over måleusikkerhet 

Tabell over analytisk og biologisk variasjon ved Ahus (Nordbyhagen og Kongsvinger): Analytisk og biologisk variasjon Ahus 2023_verdier fra 2022.xlsx

Forklaringer til tabell 

For generell informasjon om tolking og vurdering av prøvesvar vises til kapitlet Tolking av prøvesvar.

 

Kjennskap til analytisk og biologisk variasjon er nyttig for å vurdere om forskjellen mellom analyseresultater tatt på forskjellige tidspunkt kan skyldes endret helsetilstand hos pasienten.

 

I tillegg vil preanalytiske faktorer virke inn på prøveresultatene. Eksempler på preanalytiske faktorer er matinntak, kroppsaktivitet, kroppsstilling under prøvetaking, tidspunkt på døgnet prøven tas, prøvetakingsteknikk, prøvemateriale og prøveoppbevaring.

 

Forkortelser

NBH = Nordbyhagen

KOS = Kongsvinger

PNA = pasientnær analysering

 

Konsentrasjonsnivå, "cirkaverdi"

Konsentrasjonsnivået angir omtrentlig verdi for den analytiske variasjonen for aktuell analytt. Noen analytter har ulik analytisk variasjon i ulike konsentrasjonsområder.

 

Analytisk variasjon (CVa)

Alle analyser har en grad av måleusikkerhet, også kalt analytisk variasjon. Størrelsen på den analytiske usikkerheten avhenger av hvilken analytt som måles og av analysemetode. Denne analytiske variasjonen er presentert i tabellen som variasjonskoeffisient (CV). CV tilsvarer 1 standardavvik delt på gjennomsnittsverdien for målingene, uttrykt i prosent. Analyseresultatet for en pasient vil med 95 % sikkerhet ligge i intervallet målt verdi x (1 ± 2CV).

 

Biologisk variasjon (innen person) (CVw)

Alle analytter varierer mellom ulike individer, men de vil også variere i større eller mindre grad innen ett og samme individ – dette heter biologisk variasjon. For de fleste analytter er denne biologiske variasjonen kjent. Kildene til biologisk variasjon oppgitt i tabellen er hentet fra EFLM Biological Variation eller Westgard Desirable Variation.

 

Totalvariasjon (CVt)

Totalvariasjonen omfatter summen av alle variasjoner (analytisk, biologisk variasjon innen person og bruksstandards/kalibrators variasjon), beregnet som roten av kvadratsummen av dem:

CVt (%) = (CVa2 + CVw2 + CVcal2)1/2.

 

CVcal er usikkerheten i bruksstandard/kalibrator for hvert enkelt instrument, og oppgis av leverandør. I de tilfeller hvor verdier for CVcal (som f.eks. hentes fra et kalibratorsertifikat) oppgis for flere ulike konsentrasjonsnivåer brukes den CVcal-verdien som best overenssemmer med nivået for den interne kvalitetskontrollen.

 

Er prøvesvaret signifikant forskjellig fra forrige undersøkelse?

Forskjellen mellom to prøvesvar må være minst 2,8 x CVt for å med 95 % sikkerhet si at forskjellen ikke bare skyldes tilfeldig variasjon (analytisk og biologisk). Dersom man vil være 90 % sikker, må forskjellen mellom prøvesvarene være minst 2,3 x CVt.

I tillegg er det viktig å ta hensyn til preanalytiske faktorer.