Nervekirurgi er mikrokirurgi og behandles av håndkirurg. Husk nøye nevrologisk undersøkelse. I påvente av operasjonen vaskes såret, sutureres og pakkes sterilt. Det skal gis antibiotikaprofylakse i form av dicloxacillin/ klindamycin i 3-5 dager. Nerveskader bør sys innen 5 dager. Venter man lenger enn dette kan nerveendene retraheres og bli vanskelig å få sammen uten stramning. Hvis stramning kan det være bedre å gjøre nervetransplantasjon.
Testing ved mistenkt nerveskade av større nerver: (For digitalnerveskader- se nedenfor.)
Indikasjoner for akutt eksplorasjon, dekompresjon og evt. sutur/rekonstruksjon
Digitalnerveskader
Indikasjoner for forsinket/sekundær rekonstruksjon
Nerverekonstruksjon
Selv om sutur av nerven ikke garanterer at sensibiliteten kommer helt tilbake, er sutur den beste forebyggende behandlingen av smertefulle nevromer. Vær derfor liberal med eksplorering. Nervesutur gir vanligvis også beskyttelsessensibilitet, noe som er svært viktig for senere funksjon. Nerveskader på fingre kan ofte sutureres i lokalbedøvelse, men da må man være sikker på at det ikke foreligger fleksorsenskade. Ved mistanke om større skade bør pasienten opereres i plexus eller generell anestesi.
Primært direkte sutur, men nervetransplantasjon kan bli nødvendig dersom det blir for mye stramning eller det er for stor avstand mellom nervendene. Nervesutur utføres med Prolene 9-0 el. 8-0, under bruk av luper eller mikroskop med forsiktig renskjæring av nerveendene. Ved skade av nervus ulnaris i albuen, kan man få litt ekstra lengde (2-3 cm) ved å transponere nerven foran albuen.
Vanligste donornerve for nervetransplantasjon er n. suralis i leggen, som lettest identifiseres posteriort for laterale malleol. Man tar ut en bit av nerven, kan dele den opp avhengig av kaliber på nerven som skal rekonstrueres, og sys deretter inn som 1-2 eller 3-strands.
I fingrene kan man benytte n.cutaneus antebrachii medialis som ligger ligger foran mediale epikondyl eller PIN-nerven i håndleddsområdet.
Postoperativ gipsbehandling
Hvis nervesuturen blir uten særlig tensjon, kan man vurdere umiddelbar mobilisering. Hvis tensjon på suturstedet må man vurdere en gips som avlaster suturstedet/ evt. nervetransplantasjon bør da vurderes. For fingernerver anlegges en dorsal gips i 2-3 uker med fleksjon av grunnleddet slik at suturstedet avlastes. For medianus og ulnaris nerveskader på underarmsnivå anlegges en gips med lett fleksjon i håndleddet i 4 uker.
Ortose
Etter fjerning av gipsen henvises pasienten til håndterapeut for tilpassing av ortose i påvente av nerveregenerasjon. Dette er spesielt aktuelt ved skade på hovednervene proksimalt for håndleddet. Ved ulnarisnerveutfall tilpasses en antiklofinger-ortose (”knokebøyer”) og ved radialisutfall en ekstenderende håndleddsortose.