Immunologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Pasientforberedelser før prøvetaking

Sist oppdatert: 19.01.2023
Utgiver: Vestre Viken HF
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generell informasjon 

Under hver analyseomtale er det et eget avsnitt om pasientforberedelser og prøvetaking, med anbefalinger som må følges for at analyseresultatene skal bli korrekte. I dette kapitlet er kun en del generelle prinsipper kort omtalt.

Faste 

En del analyser krever at det må tas prøve fra fastende pasient. Faste betyr vanligvis at pasienten ikke skal ha spist, drukket eller røkt de siste 12 timer. Ett glass vann er ofte tillatt. Langvarig faste vil påvirke ulike komponenter i blodet. Andre analyser krever en spesiell diett, eller at pasienten må utelate visse matvarer eller medikamenter. Dette står anført under den enkelte analyse.

Tidspunkt 

Hovedregen er at analyser bør tas om morgenen. Tidspunktet for prøvetakingen kan ha stor betydning for en del analyser. Spesielt gjelder dette for de substanser som varierer i løpet av døgnet, for eksempel kortisol. Når det skal tas nye prøver av en pasient for å kontrollere tidligere resultater, bør tidspunktet på dagen være så likt som mulig fra gang til gang. Spesielle krav til pasientforberedelse, står anført under den enkelte analyse.

Kroppsstilling 

Kroppsstillingen påvirker konsentrasjonen av en del høymolekylære stoffer og cellulære partikler, innbefattet proteinbundne substanser. Konsentrasjonen av disse øker med opp til 10 % fra liggende til stående stilling. Det anbefales å ta prøven med pasienten sittende eller liggende etter å ha innehatt denne stillingen i minst 15 minutter. Referanseområdene er fra sittende personer.

Fysisk aktivitet 

Sterk fysisk aktivitet kan gi økt konsentrasjon av enkelte substanser i blodet (eks. leukocytter og CK), og bør unngås minst 12 timer før prøvetakingstidspunket.

Stress 

Både fysisk og psykisk stress påvirker konsentrasjonen av en rekke substanser i blodet, for eksempel prolaktin, adrenalin, ACTH og kortisol.
OBS! Leukocyttall kan øke med opptil 50% hos små barn som gråter mye under prøvetaking.

Bedøvelse 

Noen pasienter har behov for å bedøve hudområdet i armhulen før prøvetaking. Emla-plaster fås kjøpt på apotekene. Erfaringsmessig er det viktig å ta av plasteret 10 minutter før prøvetaking, for at blodårene skal komme tydeligere frem.