S62.1 Brudd i andre håndrotsben
S62.3 Brudd i en annen metakarp
S63.0 Dislokasjon av håndledd
NDJ 01 Lukket reposisjon av annen håndrotsfraktur
NDJ 02 Lukket reposisjon av metakarpalfraktur
NDJ 11 Åpen reposisjon av annen håndrotsfraktur
NDJ 12 Åpen reposisjon av metakarpalfraktur
NDJ 41 Osteosyntese av annen håndrotsfraktur med metalltråd, cerclage eller pinne
NDJ 42 Osteosyntese av metakarpalfraktur med metalltråd, cerclage eller pinne
NDJ 61 Osteosyntese av annen håndrotsfraktur med plate og skruer
NDJ 62 Osteosyntese av metakarpalfraktur med plate og skruer
NDJ 71 Osteosyntese av annen håndrotsfraktur med skruer
NDJ 72 Osteosyntese av metakarpalfraktur med skruer
Frakturer i håndroten utover skafoidfrakturen utgjør ca. 1/3 av de karpale frakturene og er hyppigst forekommende i os triquetrum som en dorsal avulsjonsfraktur. Håndrotfrakturer forekommer ofte som ledd i en større håndskade med luksasjonsfrakturer i basis av metakarpene kombinert med håndrotsfraktur(er). Vanlig røntgen inkl. skråprojeksjoner eller andre spesialprojeksjoner må ofte suppleres med CT med tynne snitt (1 mm). Luksasjonsfrakturene kan behandles som forsinket øyeblikkelig hjelp i løpet av. de første 3 døgn, men må reponeres og bandasjeres i påvente av operasjon. Åpne frakturer eller kombinerte skader bør behandles innen 1 døgn eller tidligere ved ledsagende nerveskade. Håndrotsfrakturer som krever operativ behandling bør henvises til Håndkirurgisk enhet, Ortopedisk avdeling, UNN Tromsø.
Det er liten bevegelighet i CMC-ledd 2-4, og frakturer i basis av metakarp 2-4 er sjeldne. Såfremt frakturer gjennom basis av disse metakarper ikke er dislokerte, kan man behandle frakturen med radiusgips i 3 uker. Ved samtidig luksasjon i CMC-leddene, må disse reponeres og metakarpen transfikseres til nabometakarp samt ned i håndroten.
Postoperativt gis en kamgips over MCP-ledd for 4. og 5. finger i 2 uker, og videre en vanlig radiusgips i 4 uker med frie grunnledd før gips og pinner fjernes. Ofte gir vi en ortose for ytterligere 1-2 uker til bruk mellom treningsøktene.
Leddsluksasjonene i CMC-ledd 4-5 er ofte kombinert med fraktur gjennom os hamatum (se avsnittet under).
Utgjør knappe 2% av alle håndrotfrakturer. Ved luksasjonsfrakturene må man oftest utføre en åpen reposisjon, reponere CMC-leddet under traksjon og transfiksere til nabometakarp og ned i håndroten, og hamatumfrakturen lar seg reponere etter at interponert bløtvev er fjernet. Oftest er det et dorsalt corticalisflak av os hamatum som frakturerer.
Postoperativt en kamgips over MCP-ledd for 4. og 5. finger i 2 uker, og videre en vanlig radiusgips i 4 uker med frie grunnledd før gips og pinner fjernes. Ofte gir vi en ortose for ytterligere 1-2 uker til bruk mellom treningsøktene.
I tillegg forekommer det fraktur gjennom hamulus ossis hamatum etter traume mot hypothenar. Hamulusfrakturen overses ofte primært da den ikke vises på vanlige røntgenbilder, men kun på spesialbilder som “karpaltunnelprojeksjon” eller CT. Primær behandling med gips medfører oftest tilheling, men hvis diagnosen stilles først etter noen uker og fortsatt er smertefull anbefales operativ stabilisering eller fjerning av hamulus. Obs. n. ulnaris!
Triquetrumfrakturen er nest hyppigst etter skafoidfrakturen, og utgjør nesten 1/5 av de karpale fraturene. Frakturen kan være ledd i en større håndrotsskade, men forekommer i > 90% i form av en liten løsning av et dorsalt kortikalisfragment tter fallskade. Den dorsale skaden kan gi lokale smerteplager. Anbefales derfor behandlet med en radiusgips i 4-6 uker grunnet tilheftningen LT-ligamentet. Tilheler ofte med fibrøs tilheling. Trenger ingen røntgenkontroll og kan avgipses hos fastlege eller sykepleier i poliklinikken, avhengig av lokale forhold. Kan eventuelt utstyres med en håndleddsortose for en overgangsfase på 1-2 uker (kan få denne med seg ved den primære undersøkelsen). De øvrige frakturene skjer oftest som ledd i en håndrotsskade og behandles deretter (se kapittel om Leddbåndskader og luksasjoner i håndroten).
Trapeziumfrakturene utgjør ca 4% av de karpale frakturene og er ofte assosiert med fraktur av tommelmetakarpen eller distale radius i forbindelse med høyenergiskader. Vanlig røntgen kan oftest avdekke frakturen, men CT gir den sikreste diagnostikken.
Udislokerte frakturer kan behandles i en "long arm cast" (en skafoidgips som inkluderer tommelens grunn- og IP-ledd), i 4-6 uker, men med røntgenkontroll for å sikre at frakturen ikke dislokerer.
Dislokerte intra-artikulære frakturer eller de med en subluksasjon i CMC-leddet krever åpen reposisjon gjennom en volar tilgang for pinne- eller skruefiksasjon. For komminutte frakturer kan det bli behov for bengrafting for å understøtte leddflaten på trapezium med avlastning fra 1. metakarp ved å midlertidig transfiksere 1. metakarp mot 2. metakarp.
Lunatumfrakturen utgjør knappe 4% av alle karpale frakturer. Er oftest et resultat av høyenergitraume, med håndleddet ekstendert og ulnardeviert. Den radiologisk undersøkelse inkluderer Røntgen håndrotsserie (se kapittelet Evaluering av akutte håndleddsskader). Det er ofte nødvendig med en supplerende CT- alternativt MR-undersøkelse.
Udislokerte dorsale frakturer kan oftest behandles i gips i 4-6 uker som inkluderer immobilisering av MCP-leddene for å avlaste lunatum.
Frakturer av volare kant krever operativ fiksasjon siden denne er viktig for lunatums vaskularitet.
Dislokerte frakturer gjennom selve knokkelen krever åpen reposisjon og intern fiksasjon med K-pinner eller hodeløse kompresjonsskruer.
Komminutte frakturer kan kreve bengrafting og avlastning mot skafoid og triquetrum.
Capitatumfrakturen utgjør ca. 2% av alle karpale frakturer, men isolerte skader er 4 x sjeldnere enn frakturer som er ledd i en "greater arc" perilunær skade (se eget kapittel). Capitatumfrakturer forekommer som resultat av et direkte traume, for eksempel ved et fall hvor pasienten tar seg for mot en kant. Frakturen må reponeres og fikseres. Kan være nødvendig med åpen reposisjon og pinning, evt. skruefiksasjon. Isolert fraktur gipsimmobiliseres i 6 uker, initialt med gips over MCP-leddene de første 2 ukene og deretter en vanlig radiusgips. Fraktur i capitatum kan også forekomme som ledd i et Fenton syndrom (skafo-capitat-luksasjonsfraktur).
Frakturene i os pisiforme utgjør litt over 1% av de karpale frakturene. Halvdelen av disse skjer som ledd i andre karpale skader. Skadene skyldes oftest et direkte traume. Radiologisk undersøkelse på mistanke inkluderer karpaltunnel view og skråbilde med hånden i 45° supinasjon og lett ekstensjon. Det kreves ofte CT for å avdekke frakturen.
Udislokerte frakturer og frakturer i linje med FCU-senen kan behandles konservativt med radiusgips i 4-6 uker, og tilheler med fibrøs- eller benet tilheling.
Dislokerte frakturer og frakturer med vedvarende smerter og svakhet etter konservativ behandling kan behandles med eksisjon av os pisiforme. Normal håndleddsfunksjon med minimalt tap av gripestyrke og utmerket smertelindring oppnås som følge av operasjonen.
Den viktigste komplikasjonen i relasjon til skadene av os pisiforme er n. ulnaris plager, oftest i form av en temporær nevropraksi. For pasienter med vedvarende n. ulnarisplager 12 uker etter skaden eller med n. ulnarisplager sekundært til dislokasjon av frakturen, er eksplorasjon av Guyons kanal (se kapittel om Guyons kanal syndrom) og eksisjon av os pisiforme nødvendig.
Pasienten instrueres i ødemforebyggende øvelser, samt ubelastet bevegetrening av alle ikke-immobiliserte ledd fra skulderen og distalt. Dessuten informeres pasienten både muntlig og skriftlig om viktigheten av at gipsen/bandasjen ikke strammer eller gir smerter. Husk at den håndkirurgiske bandasje og opptreningen er like viktige som den eventuelle kirurgien.
Ved behov kan pasienten henvises til ergoterapeut for instruksjon i øvelser og eventuelt tilpassing av en håndleddstøtte.
Det kan være hensiktsmessig å benytte en håndleddstøtte i etterkant av gipsfjerning som smertelindring eller som en påminnelse relatert til belastningsrestriksjoner. |
All opptrening starter med lette ubelastede mobiliserings- og stabiliseringsøvelser. Følges opp videre ved behov.
Flønæs B, Kvernmo HD. Kombinert fraktur i trapezium og capitatum – en sjelden duo. Ortopedisk høstmøtebok 2019, abstrakt 307.