Obstipasjon (forstoppelse) forekommer hyppig i befolkningen spesielt hos eldre og kjennetegnes av sjelden avføring med subjektivt besvær. En vanlig definisjon på kronisk obstipasjon er < 3 tømninger i uken og hard/knollet konsistens på avføringen. Andre sympomer som kan rapporteres er smerte/ubehag i forbindelse med defekasjon, oppblåsthet eller følelse av inkomplett tømming.
Vanlige årsaker til forstoppelse er for lavt inntak av kostfiber og væske og for lite fysisk aktivitet
Predisponerende/forverrende faktorer:
Forstoppelse forekommer hos 50-60 % av pasienter med langtkommen kreftsykdom, og hos nesten 90 % av dem som bruker opioider uten noen for for vedlikeholdsdose av laksantia.
Inngående anamnese for å identifisere ulike årsaksfaktorer som nevnt over.
Avklaringer på Allmennseksjonen før innleggelse på obsposten
- Temperatur/BT/Puls
- Abdominal undersøkelse:
- Rektal eksplorasjon (kjenne om fecalia i ampullen, fecalom) NB! Hemofec ved mistanke om malgnitet/inflammasjon
- Kapillær Hb, Crp
- Obstipasjon er en klinisk diagnose, men hvis usikkerhet med tanke på smerter og annen klinikk bør det taes rtg oversikt abdomen for avklaring ift. subileus/ileus før pasienten legges på observasjonsposten.
- Rekvirer orienterende lab med minimum Hb, hvite, Crp. Hos eldre pasienter rekvirer tillegg av Kreatinin med elektrolytter og abdomenprøver.
- Hos pasienter som er dehydrerte - gi iv. væske: 1000 ml Ringer Acetat
Egnet for obsposten:
Ikke egnet for obsposten:
Bløtgjørende midler:
Stimulerende midler:
Klystermidler:
Klystermidler skal ikke brukes ved abdominalsmerter av ukjent årsak, betennelsestilstander i tynn- og tykktarm (regional enteritt, appendisitt, ulcerøs kolitt), intestinal obstruksjon (ileus) ellers spastisk obstipasjon.
Ved dehydrering: Iv. infusjon med 1000 ml Ringer Acetat (bedrer vaskularisering til tarmvegg)
Generell info:
Oppfordre til regelmessighet med måltider, hvile, mosjon og toalettbesøk. Toalettbesøk tilstrebes om morgenen etter frokost fordi den gastrokoliske refleks da er sterkest. Rikelig væskeinntak (1.5-2 L pr dag) anbefales (unngå te og søtmelk). Vurdere inntak av kostfiber, laksantia, surmelksprodukter og/eller svisker.
Lakasantia ved utskrivelse:
NB! Titreres ned i dose etterhvert som avføringen blir bløt og kvitteres regelmessig uten besvær. Hvis pasient er satt på smertestillende i form av opiater må pasienten informeres om samtidig bruk av laksantia for å forebygge forstoppelse - gjelder spesielt eldre.
Hensikten med opphold på Observasjonsposten kan være:
Egnet for obsposten:
Ikke egnet for obsposten:
Tiltak:
Uventet utvikling og symptomer/funn som bør meldes til obspostlege straks: