Om boken

Sist oppdatert: 04.03.2024
Utgiver: Diakonhjemmet sykehus
Versjon: 1.0
Forfatter: Kiarash Tazmini
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Om denne boken 

Elektrolyttforstyrrelser er veldig vanlig hos pasienter, spesielt sykehuspasienter. Det er manglende kunnskap og oppmerksomhet blant helsepersonell om elektrolyttforstyrrelser. Det er mange pasienter som blir reinnlagt gjentatte ganger på grunn av elektrolyttforstyrrelser, og det er få som blir utredet. I den kliniske hverdagen utfordres helsepersonell av en rekke problemstillinger innen dette feltet:

  • Hvordan går jeg frem for å utrede og behandle elektrolyttforstyrrelsen(e)?
  • Hvilken infusjonsvæske skal jeg velge?
  • Hva er innholdet i infusjonsvæskene?
  • Hvor mye væske og elektrolyttkonsentrat skal jeg forordne?
  • Hvor mye elektrolyttkonsentrat kan tilsettes til infusjonsvæsken?
  • Hvilke elektrolyttkonsentrat kan blandes i samme infusjonsvæske?
  • Hvilke forholdsregler må man ta ved infusjonen og hvor raskt eller langsomt må jeg korrigere?

 

Dette var bakgrunnen for idéen til å utvikle en elektrolyttveileder og hensikten var å hjelpe helsepersonell (leger, sykepleiere, farmasøyter og kliniske ernæringsfysiologer) med optimal og korrekt behandling av pasienter med elektrolyttforstyrrelser.

Utarbeidelse av 3. utgave 

Den 1. utgaven ble lansert i september 2011 og den 2. utgaven i februar 2014. I januar 2015 ble arbeidet med 3. utgaven startet. I denne utgaven ble all informasjon oppdatert. Nye tilstander relatert til elektrolyttforstyrrelser ble beskrevet: Vasopressin mangel (diabetes insipidus), diabetisk ketoacidose, non-ketotisk diabetisk hyperglykemi, vitamin D-mangel og rabdomyolyse. Noen av tilstandene beskrevet i boken er basert på Nasjonal veileder i endokrinologi (red. Anders P. Jørgensen & Kiarash Tazmini).

 

Mens den 1. og 2. utgaven av Elektrolyttveilederen kom i både trykt- og PDF-format, ble den 3.utgaven lansert september 2017 som kun mobilapplikasjon og oppdatert fortløpende. Tanken var at brukervennlighet og tilgang til informasjon skulle bli enda enklere med dette formatet.

Metodebok og elektrolytter.no 

I mars 2024 ble Elektrolyttveilederen overført til metodebok.no slik at den kunne være tilgjengelig som både mobilapplikasjon og i nettversjon (metodebok.no eller elektrolytter.no).

 

Jeg håper at Elektrolyttveilederen vil være til hjelp i din kliniske hverdag, og at den fører til bedre utredning og behandling av pasienter med elektrolyttforstyrrelser.

 

Tusen takk til farmasøyt Tonje T. Johansen på Diakonhjemmet Sykehus for hennes bidrag til 1. utgave og innspill til 2. og 3. utgaven. Stor takk til sykehusets kliniske ernæringsfysiologer Heidi H. Henanger, Sissel U. Olsen og Dijana Stupar for deres tilbakemeldinger. Takk til Diakonhjemmet Sykehus for støtte fra Fond til forskning, innovasjon og fagutvikling. Takk også til Kari C. Toverud for forsideillustrasjon og ikoner til kapitler, og ikke minst tusen takk til Jeanette Engquist for illustrasjoner til de forskjellige tilstander.

 

Det tas forbehold om feil og unøyaktigheter i boken. Tilbakemeldinger tas imot med stor takk og kan sendes på e-postadresse: kiakol3@gmail.com

 

Anbefalingene i denne boken er veiledende og fratar ikke den enkelte bruker et selvstendig ansvar i forhold til vedtatte forskrifter.

 

Kiarash Tazmini
Lege

 

Materialet i denne boken er vernet etter åndsverksloven uten uttrykkelig samtykke er eksemplarfremstilling bare tillatt når det er hjemlet i lov eller avtale med Kiarash Tazmini og Diakonhjemmet sykehus ©.

 

ISBN-978-82-999512-4-1