Beta2-mikroglobulin i urin

Sist oppdatert: 03.03.2025
  Sendeprøve: Spesialanalyser, Rikshospitalet, OUS
Utgiver: Godkjent av: SØ
Versjon: 1.1
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Vurdering av tubulær nyreskade ved forgiftninger med tungmetaller, organiske løsemidler eller ved Fanconi syndrom.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

Ingen

 

Prøvetaking

Urinprøver, 5 mL

 

Holdbarhet

Beta2-mikroglobulin er svært ustabil ved pH < 6. Alkaliser urinen med 1 M NaOH til pH 7-9 så fort som mulig og oppbevar urinen i kjøleskap ved 2-8°C.

Referanseområde 

< 0,2 mg/L

Utføres 

Avdeling for medisinsk biokjemi, Rikshospitalet.

Forventet svartid 

Ukentlig resultatrapportering.

Analytisk og biologisk variasjon 

Bakgrunn 

Beta2-mikroglobulin er et lavmolekylært protein som finnes i membranen til kjerneholdige celler, som en komponent av humant leukocytt-antigen (HLA) - som med en ikke artsspesifikk betegnelse kalles major histocompatibility complex (MHC) - klasse I-molekylet. MHC klasse I-molekylet spiller en sentral rolle i immunforsvaret. Fremmede peptider (for eksempel fragmenter av et virus fra cytosol) bindes intracellulært til MHC klasse I-molekylet, fraktes til cellemembranen og presenteres der ekstracellulært for CD8+T-lymfocytter. På denne måten kan T-lymfocyttene overvåke om en celle blir infisert ved at de oppdager fremmede proteiner fra virus og bakterier som finnes inne i cellene.

 

Beta-2-mikroglobulin utskilles i nyrene ved glomerulær filtrasjon og etterfølgende tubulær reabsorbsjon med nedbrytning av størsteparten i tubuluscellene. I normal urin utskilles mindre enn 1 mg/L per døgn.

Tolkning 

Økt konsentrasjon av beta2-mikroglobulin i urin tyder på tubulær nyreskade, forutsatt at det ikke foreligger samtidig glomerulær nyreskade.

Analysemetode 

Immun-nefelometri på BN2.

Akkreditering 

Analysen er ikke akkreditert.

Gi tilbakemelding
Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med eller misfornøyd med på denne nettsiden.

Vi kan ikke love deg svar på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send