Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Citrat-rør

Sist oppdatert: 15.06.2023
Forfatter: Jill Hviding
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.1
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Beskrivelse 

Na-Citrat-rør
Na-Citrat-rør Vacuette 3ml og 2ml
Vacuette 3ml og 2ml

 

Det finnes ulike leverandører for prøvetakingsrør.

 

Informasjonen om prøvetakingsrør er gjeldende for Vacuette, og andre leverandører kan ha annen informasjon.

Bruksområde 

Na-citratrør er et koagulasjonsrør som benyttes til måling av koagulasjonsparametere i citratplasma feks. INR, D-dimer. Se informasjon for den enkelte analyse Brukerhåndbok i medisinsk biokjemi - analyser biokjemi

 

Koagulasjonsrøret inneholder en Na-citratløsning for å hindre at blodet skal koagulere i røret.

 

For å sikre optimal blanding av blod og Na-citratløsning, må røret vendes forsiktig ned og opp igjen minimum 5-10 ganger etter at det er fylt.

 

Korrekt fylling av glass er viktig for å unngå feil fortynningsforhold mellom blod og Na-citratløsning. Etiketten på røret har et merke formet som en sort trekant der den nedereste kanten markerer minimal fyllingsgrad og den øverste kanten markerer maksimal fyllingsgrad.

 

Anbefalt sentrifugehastighet og -tid:

2000 G i 5 min / 2500 G i 10min / 2500 G i 15 min

 

Koagulasjonsanalysene kan ha ulik forbehandling, se derfor informasjon om den enkelte analyse Brukerhåndbok i medisinsk biokjemi - analyser biokjemi

 

NB! Tilsendt fra ekstern rekvirent skal alltid sentrifugeres ved 2500 G i 15 min (Etter sentrifugering overføres plasma til plastrør uten tilsetning)

Oppbevaring og holdbarhet 

Vakuumrør skal oppbevares ved 4 – 25 °C (før bruk). Rør som blir utsatt for temperaturer over eller under dette skal forkastes.

 

Alle vakuumrør er merket med holdbarhetsdato. Rør utgått på dato bør ikke benyttes fordi gamle rør vil miste vakuum, dette kan gi feil fortynning av prøve/antikoagulant og dermed feil analyseresultat. Kontroller rør som sjelden benyttes (spesialrør) før hver prøvetaking.

 

Se informasjon om oppbevaring og holdbarhet for den enkelte analyse Brukerhåndbok i medisinsk biokjemi - analyser biokjemi

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send