RevNatus, sykepleiers oppgave ved pasientens ønske om graviditet

Sist oppdatert: 25.08.2023
Utgiver: Martina Hansens Hospital
Versjon: 0.6
Forfatter: Marte Bleikelia Alviniussen
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Hensikt og omfang 

Muliggjøre god oppfølging av pasienter med revmatologiske sykdommer som ønsker å bli gravide, er gravide eller nettopp har født.

Ansvar / målgruppe 

Leger i RevNatus gruppen og Sykepleiere ved revmatologisk poliklinikk

Handlinger 

Når pasienten har vært hos revmatolog og ytret ønske om å bli gravid, vil lege spørre om hun vil være med i RevNatus registeret. Kryss av på RevNatus i sykepleieskjema, sykepleier gir ut informasjonsark og gir beskjed til RevNatus-sykepleier at pasienten ønsker å inkluderes. RevNatus-sykepleier sender ut elektronisksamtykke.

 

Dersom pasienten ønsker å inkluderes og er gravid gjør sykepleier følgende:

  1. Gi ut informasjonsheftet «Mor og far med revmatisk sykdom».
  2. Ta blodtrykk, vekt og høyde, dette skrives inn i sykepleienotat i DIPS.
  3. Sette pasienten opp til neste kontroll og sende internmelding til RevNatus- lege, slik at tidlig ultralyd kan rekvireres (hvilke kontroller pasienten skal ha står beskrevet nedenfor). Dersom Revnatussykepleier ikke er tilstede, så send internmelding med beskjed om at pasienten skal inn i RevNatus.
  4. Legge pasienten inn i RevNatus, opprette hovedskjema og sende ut ePROM. Informere pasienten om at hun vil få et elektronisk skjema som må fylles ut hjemme.
  5. Informere om medisinbruk, dersom dette ikke allerede er gjort hos lege. Pasienten skal stå på Folsyre 1 mg x1 gjennom hele svangerskapet. Dette gjelder kun de som har stått på Methotrexate eller Salazopyrin det siste året. Legene her skal skrive resept på Folsyre.

 

Dersom pasienten ikke er gravid gjør sykepleier følgende:

  1. Gi ut informasjonsheftet «Mor og far med revmatisk sykdom».
  2. Legge pasienten inn i RevNatus, få time til planlegging av graviditet og opprette hovedskjema og sende ut ePROM. Informere om at hun vil få et elektronisk skjema som hun kan fylle ut hjemme. Det skal også tas vekt og høyde, dette skrives inn i sykepleienotat i DIPS.
  3. Informere om medisinbruk, dersom ikke dette er gjort hos lege. Pasienten skal slutte med Methotrexat 3 mnd. før planlagt graviditet, men fortsette med Folsyre 1 mg x 1 per dag gjennom hele svangerskapet. I hovedsak fortsette med biologisk medisin.
  4. Viktig å gi pasienten beskjed om at hun må ringe med en gang hun finner ut at hun er gravid.

 

Når pasienten ringer og gir beskjed om at hun er gravid, gjør sykepleier følgende:

  1. Noter hvilke svangerskapsuke pasienten er i og gi beskjed til ansvarlig lege. Hvilke medisiner bruker hun? (Her er det viktig å spørre om pasienten har stått på Methotrexate eller Salazopyrin det siste året). Hvilke medisiner har hun sluttet med?
  2. Informer pasienten om at hun skal stå på 1 mg Folsyre daglig gjennom hele svangerskapet. Dette gjelder kun de som har stått på Metotrexate eller Salazopyrin det siste året. Send internmelding til lege om å skrive ut resept på Folsyre.
  3. Hør med pasienten om: hvor hun skal føde? Dato for første dag av siste menstruasjon? Dato og fødested sendes på internmelding til ansvarlig lege.
  4. Sykepleier setter pasienten opp til time hos ansvarlig legene.

 

Timer pasienten som følges opp i RevNatus skal ha:

  • Første besøk, før graviditet – skal være på 60 minutter
  • Første trimester mellom uke 10-12 (LEGEKONSULTASJON) – skal være på 60 minutter
  • Andre trimester mellom uke 23-25 (LEGEKONSULTASJON)
  • Tredje trimester mellom uke 32-35 (LEGEKONSULTASJON)
  • 6 uker etter fødsel (LEGEKONSULTASJON)
  • 6 måneder etter fødsel (LEGEKONSULTASJON)
  • 12 måneder etter fødsel (LEGEKONSULTASJON)

Pasienten skal også settes på GTI selvrapportering 1- 2 ganger i løpet av sin tid i RevNatus etter at hun har blitt gravid.

 

Før hver trimesterkontroll og fødselskontroll sendes ePROMS ut på mandager. Svar på ePROMS sjekkes på onsdager slik at man får lagt inn svarene innen torsdag.

 

Pasienten får med seg time til neste kontroll når hun er her. Alle kontroller under svangerskapet er gratis, inkludert 6 uker etter svangerskapskontroll.

 

Dersom pasienten bruker biologiske preparater og blir gravid, må lege og pasient vurdere om hun (pasienten) skal fortsette med dette.

Skal pasienten fortsette med biologiske preparater, skal hun til en ekstra kontroll FØR svangerskapsuke 20. Det skal da vurderes videre bruk av biologiske preparater.

Denne kontrollen, etter uke 12 og før uke 20, kan være en telefonkonsultasjon.

Ansvarlig lege kontakter timebestilling for å sette pasienten opp til denne ekstra kontrollen (før uke 20).

 

Blodprøver

Legene bestiller blodprøver som skal tas.

Sykepleier sjekker torsdagens blodprøver på fredagen og legger svarene inn i RevNatus, og ferdigstiller RevNatus skjemaet.