Mistanke om forbrukskoagulopati (disseminert intravaskulær koagulasjon, DIC) og andre tilstander med økt forbruk eller nedbrytning av fibrinogen. Blødningstilstander uten kjent årsak. Kontroll av fibrinolytisk (trombolytisk) behandling.
Pasientforberedelse
Ingen.
Prøvetaking
Na-citratrør. Unngå langvarig stase.
Holdbarhet
Bærum, Drammen og Kongsberg sykehus: 48 timer ved romtemperatur.
Ringerike sykehus: 24 timer ved romtemperatur.
(fullblod og avpip.)
Aldersgruppe | Kvinner og menn g/L |
≥18 år | 2,0 - 4,5 |
Lave verdier (ev. normal verdi ved pågående inflammasjon/akuttfase): Økt forbruk av fibrinogen, som f.eks. ved forbrukskoagulopati (DIC). Arvelig fibrinogenmangel (afibrinogenemi, hypofibrinogenemi). Ved dysfibrinogenemi (redusert funksjon av fibrinogen) vil fibrinogen (Clauss metode) som oftest være redusert.
Høye verdier: Inflammasjoner av ulike etiologier (akuttfase) og graviditet. Kroniske infeksjoner, kollagene lidelser og nefrotisk syndrom kan forårsake meget høye konsentrasjoner.
Feilkilder
Ved behandling med dabigatran kan enkelte fibrinogenreagenser gi falsk lave verdier (reagenser med relativt lave trombinkonsentrasjoner), og disse reagensene bør derfor unngås. Fibrinogenmålingen påvirkes ikke ved bruk av faktor Xa-hemmere (rivaroksaban, apixaban, edoxaban).
Fibrinogen er et protein som produseres i levercellene. Det består av tre par polypeptidkjeder som er satt sammen til et langstrakt molekyl. Fibrinogen omdannes til fibrin i koagulasjonskaskaden i flere trinn. Fibrinogen blir av trombin omdannet til løselig fibrin (fibrinmonomer), som i sin tur blir omdannet til et nettverk av uløselig fibrin (fibrinkoagel), det siste trinnet i koagulasjonskaskaden.
Fibrinogen er et akuttfaseprotein. Konsentrasjonen øker innen 24 timer og er maksimal 3-4 døgn etter at inflammasjonen begynte. I ukompliserte tilfeller bruker normalisering av fibrinogen å finne sted etter 3-4 uker.
Trådstrukturen er en viktig faktor for fibrinogenets tendens til å aggregere partikler. I de store blodkarene ligger de røde blodcellene av og til side ved side som pengeruller. Dette skjer oftest dersom det er spesielt høyt nivå av fibrinogen, f.eks. ved betennelsestilstander. Senkningsreaksjonen er en vanlig undersøkelse som innebærer måling av hvor fort erytrocyttene synker nedover i plasma. Ved mye pengerulledannelse synker erytrocyttene betydelig raskere og gir en høy senkningsreaksjon (se Senkningsreaksjon, B).
Utførende laboratorium: Bærum sykehus
- Instrument: Sysmex CS-5100 \Sysmex CA 660 (Siemens)
- Metode: Clot test
Utførende laboratorium: Drammen og Kongsberg sykehus
- Instrument: Sysmex CS-2100i (Siemens)
- Metode: Clot test
Utførende laboratorium: Ringerike sykehus
- Instrument: ACL Top 500 (ILS Norway)
- Metode: Clot test
Se utførende laboratorium under Analytisk og biologisk variasjon