En forutsetning for korrekt analysesvar er at prøvetaking, håndtering og forsendelse av prøven er forskriftsmessig utført.
Enkelte undersøkelser krever at pasienten er fastende, dvs ikke har spist, drukket, røkt eller brukt snus de siste 8 timer før prøvetaking. Pasienten kan evt drikke litt vann.
Tidspunktet for prøvetaking har stor betydning for en del analyser. Spesielle krav til pasientforberedelse, står anført under den enkelte analyse.
Hvis mulig bør pasienten være i ro 15 min før prøvetaking, og være så avslappet som mulig under prøvetakingen.
Veiledning i prøvetaking og prøvebehandling finnes ved å logge inn på Min Side på Noklus hjemmeside.
Pasientidentifikasjon/merking av prøverør
Prøvetaker skal forsikre seg om at det tas prøver av riktig pasient. Det ideelle er at pasienten selv (evt. ledsager) oppgir sitt navn og fødselsnummer og som prøvetaker kontrollerer mot rekvisisjon og prøveetiketter. Alle prøverør merkes med strekkodeetiketter som står nederst på papirrekvisisjonen eller strekkodeetiketter som skrives ut ved elektronisk rekvirering.
Prøvene må merkes umiddelbart etter prøvetaking, og helst ved pasienten.
Prøver til blodtyping/svangerskapsanalyser skal alltid merkes med navn og 11-sifret fødselsnummer. Prøverørene skal signeres av prøvetaker som dokumentasjon på at kontrollrutiner ved prøvetaking er fulgt. For dårlig merkede prøver blir ikke analysert.
Bruk av stase
Generelt bør man bruke så lite stase som mulig (< 1 min). Løsne staseslangen straks kanylen er inne i venen og røret begynner å fylle seg. Pasienten skal heller ikke knytte hånden eller pumpe med denne, fordi det kan gi økt konsentrasjon av flere komponenter i blodet, f. eks kalium, fosfat, magnesium og LD. Resultatene for koagulasjonsanalyser kan også endres.
Bruk av sikkerhetskanyle
Beskyttelseshylsen skal på grunn av stikkfare ikke settes tilbake på kanylen etter bruk. Det anbefales å bruke sikkerhetskanyle (Quickshield). Vær oppmerksom på at det er en nål i begge ender av kanylen, og at det er mulig å stikke seg på den gummierte enden. Derfor skal kanylen kastes uten at kanyleholderen skrus av.
Skru kanylen inn i rørholderen slik at prikken vender oppover og beskyttelsesskjoldet på holderen vender til den siden man ønsker under prøvetaking. Klikk beskyttelsesskjoldet over kanylen med tommel eller pekefinger umiddelbart etter at kanylen er trukket ut av blodåren.
Prøvetakingsrør/volum/rørrekkefølge
Det benyttes vakuumrør til blodprøvetaking. Vakuumrør skal oppbevares ved 4 – 25 °C (før bruk). Rør som blir utsatt for temperaturer over eller under dette skal forkastes. Vakuumrør med tilsetning må fylles helt for å unngå fortynningsfeil. Gjelder spesielt citratrør. Alle vakuumrør er merket med holdbarhetsdato. Rør utgått på dato bør ikke benyttes fordi:
Prøverørene fylles i anbefalt rekkefølge:
Hvis det skal tas prøve til analyse av spormetaller, må slike rør tas først. Alle prøvetakingsrør med tilsetning skal blandes godt mot kork (8-10x) umiddelbart ved/etter prøvetakingen. Hvilke type rør som skal benyttes, er i DIPS Interactor angitt på etiketten eller med fargekoder på papirrekvisisjonen.
Det er viktig at laboratoriet mottar tilstrekkelig prøvemateriale til de undersøkelser som er rekvirert. Dersom man ikke får nok prøvemateriale, bør det angis en prioriteringsrekkefølge for analysene.
Blodet må blandes ved å vende glasset minst 8-10 ganger (ikke riste).
OBS! Enkelte analyser har spesielle krav til prøvebehandling. Dette finnes beskrevet under den aktuelle analyse.
Unngå å sende usentrifugerte prøver til laboratoriet. Unntaksvis kan usentrifugerte prøver sendes under den forutsetning at korken merkes med tape, og at prøvetakingsklokkeslett oppgis på røret/rekvisisjonen. Det forutsettes at prøven er på laboratoriet innen to timer etter prøvetaking.
Oppbevaring
Prøverørene skal oppbevares i romtemperatur før de sendes laboratoriet. Ved oppbevaring til neste dag bør gelrør, fraseparert serum og EDTA-rør oppbevares i kjøleskap. Citrat-rør oppbevares i romtemperatur.