Kjemoterapi er en av tre hjørnesteinene i behandlingen av kreft. Det er viktig å vurdere risikoen for alvorlige bivirkninger i den eldre pasientpopulasjonen. Studier har vist at 50–65 % av pasienter over 70 år får én eller flere alvorlige bivirkninger av kjemoterapi, og risikoen øker betydelig ved økende alder og grad av skrøpelighet. Dette kan i stor grad påvirke livskvalitet og funksjonsnivå. En studie fra Nederland viste at 65–75 % av pasienter over 70 år som fikk kjemoterapi opplevde en tilbakegang i livskvalitet eller død 6 måneder etter oppstart av behandlingen, spesielt ved skrøpelighet før oppstart1.
Radiokjemoterapi (kombinasjon av strålebehandling og kjemoterapi)
Det er flere kreftformer der radiokjemoterapi er standard behandling ved kurativt siktemål. Eksempler er spiserørskreft, ventrikkelkreft, analkreft og lungekreft. Slik behandling kan i noen tilfeller også egne seg for eldre pasienter som vurderes som kandidater for kurativ behandling, men der man ønsker å avstå fra stor kirurgi.
(Neo) Adjuvant kjemoterapi
Adjuvant behandling er behandling som gis for å redusere risikoen for tilbakefall av kreftsykdommen etter operasjon/strålebehandling. Noen ganger gis denne behandlingen før operasjon (neoadjuvant). Et viktig aspekt er å vurdere om den eldre pasienten vil leve lenge nok til å ha nytte av denne tilleggsbehandlingen, dvs vurdere forventet levetid uavhengig av kreftsykdommen. I tillegg bør behandlingsbyrde vurderes (oppmøte til behandling, blodprøver, kontroller). Det vil ofte finnes competing risks i eldre aldersgrupper, noe som kan føre til at effekten av adjuvant behandling er begrenset.
Palliativ kjemoterapi
Palliativ kjemoterapi er behandling som gis med hensikt å lindre plager, redusere vekst av kreftsykdommen og forlenge levetid. Et viktig aspekt er å unngå å påføre pasienten uforholdsmessig store plager i gjenværende levetid. Dette er spesielt viktig hos pasienter med skrøpelighet, fordi selv mindre bivirkninger kan ha store konsekvenser for livskvalitet og funksjonsnivå. Dette skyldes blant annet lavere reservekapasitet, redusert mobilitet, komorbiditet og polyfarmasi.
I tidligere randomiserte kjemoterapistudier (som inkluderte ellers friske og spreke eldre pasienter) har man sett at eldre pasienter oppnår samme effekt av fulldose kjemoterapi, men at de hyppigere får alvorlige bivirkninger.
Det er god dokumentasjon for at doseredusert kjemoterapi hos eldre pasienter fører til lavere risiko for alvorlige bivirkninger uten at det påvirker overlevelse2. Ved å redusere dosen fra start øker sjansen for at pasienten kan gjennomføre planlagt behandling. I tillegg har man sett at dosereduksjon gir færre sykehusinnleggelser og bedre livskvalitet.
Den amerikanske GAP70+ studien viste at en enkel geriatrisk vurdering og oppfølging før oppstart behandling førte til hyppigere dosereduksjon og færre alvorlige bivirkninger blant pasienter som fikk palliativ kjemoterapi2.
En annen måte å tilpasse kjemoterapibehandlingen på er å bruke monoterapi i stedet for kombinasjonsbehandling, for eksempel FLV i stedet for FOLFOX hos pasienter med kolorektalkreft. FOCUS2-studien viste at effekten av monoterapi var like god som kombinasjonsbehandling, men med færre bivirkninger3. En studie fra Japan (2024) viste at eldre pasienter over 70 år med avansert kolorektalkreft ikke har gevinst av oxaliplatin i tillegg til FLV behandling4.