Formål
Formålet er å sikre en korrekt registrering av alle opphold, diagnoser og prosedyrer for pasienter som har vært innlagt på infeksjonsmedisinsk avdeling. Se kodeliste ICD-10 koder.
Ansvar
Seksjonsoverlegen ved den enkelte seksjon har ansvar for å legge til rette for komplett registrering av prosedyrer og koder, og sørge for nødvendig supervisjon og opplæring av leger i utdanningsstilling.
Utskrivende lege i samråd med nærmeste overordnede har ansvar for diagnosesetting ved utskrivning.
Fremgangsmåte
Ved nynotat
Legge inn tentativdiagnose i DIPS som minimum.
Ved utskrivning
Utskrivende lege legger inn alle diagnosene i DIPS.
Hovedtilstanden er den tilstanden som er den viktigste årsaken til behov for helsehjelp. Hovedtilstanden skal registerers først. Hvis flere tilstander er like viktige velges den mest ressurkrevende som hovedtilstand. Utskrivende lege kontrollerer at alle prosedyrer er registrert (se avsnittet «Andre viktige diagnoser og prosedyrekoder»).
Utskrivende lege lager epikrise. Nærmeste overordnede (overlege) skal kontrasignere på epikrisen.
Etter utskrivning
Kodeansvarlig sekretær går gjennom hver epikrise og ser over at:
Ved eventuelle feilkoder ved ISF sjekk, eller mistanke om feil i diagnoser, rekkefølge på diagnosene, forglemmelser etc, kontaktes utskrivende lege som eventuelt kan godkjenne endring av diagnose.
Kodeansvarlige overlege(r) går gjennom samtlige epikriser i ettertid. 1-2 ganger årlig går kontrollerte epikriser tilbake til epikriseskrivende lege som tilbakemelding.
Hovedtilstand (Hoveddiagnose)
Hovedtilstanden vil være den tilstand som helsehjelpen i hovedsak har vært rettet inn mot i forbindelse med den aktuelle episoden. Dette kan også formuleres som den tilstand som fra en medisinsk synsvinkel har vært viktigst i forbindelse med en helsehjelpsepisode, bedømt ved episodens avslutning. Ved episoden avslutning, uavhengig av hvor lenge den har vart, må man ta stilling til hva helsehjelpen hovedsakelig har vært rettet inn mot i den aktuelle tidsperioden. Dette trenger ikke være det samme som det pasienten i utgangspunktet ble lagt inn for.
Når fokuset har endret seg mellom ulike tilstander i løpet av én helsehjelpsepisode, må man benytte skjønn for å utpeke den medisinsk viktigste blant dem. Hvis det er vanskelig å velge hovedtilstand blant flere mulige tilstander som medisinsk sett vurderes som like viktige, velger man den av dem som i det enkelte tilfelle har krevd mest ressurser. Med ressurser menes både tid, menneskelige og materielle ressurser.
Ved valg av hovedtilstand må man ta hensyn til generelle regler i ICD-10.
Andre tilstander (Bidiagnoser)
Andre tilstander skal angis i de tilfeller også andre tilstander utover hovedtilstanden har vært av betydning for helsehjelpen som er blitt gitt. Det kan dreie seg både om tilstander som pasienten har fra tidligere og tilstander som er oppstått under den aktuelle episoden. Typiske tilstander vil være hypertensjon, diabetes, hjertesvikt, atrieflimmer, osv. Disse tilstandene vil det ofte bli tatt hensyn til og gjort vurderinger i forhold til under oppholdet, selv om man ikke endrer fast medikasjon. Det vil da være rimelig å kode for disse tilstandene. Det forventes at vurderingen av tilstanden(e) kortfattet inngår i journalens beskrivelse av helsehjelpen som er gitt. Det er derfor viktig at man har dokumentert i journalen at man har vurdert f eks pasientens diabetes, hypertensjon, hjertesvikt osv, når man koder dette som bidiagnose.
Ved multippel koding beskrives èn og samme tilstand med mer enn èn kode. To eller flere koder brukes for å belyse ulike aspekter av samme problemstilling og/eller gi tilleggsinformasjon for å dokumentere eller presisere problemstilling ytterligere. Multippel koding er aktuell for både hovedtilstand og andre tilstander.
1.Sverd- og stjernesystemet (parkoding):Med dette systemet bruker man to ulike koder for å beskrive en tilstand. Den første koden kalles sverdkoden, og vil oftest være kode for en tilstand som kan opptre ulike steder i kroppen, eller som kan gi seg ulike utslag (ha ulike manifestasjoner). Denne koden har ofte, men ikke alltid, et sverdsymbol knyttet til seg, †. Den andre koden kalles stjernekoden, og har alltid har en stjerne knyttet til seg, *. Stjernekoden angir hvor sykdommen opptrer eller hva slags manifestasjon den har. Sverdkode (etiologisk beskrivelse av sykdom) kan etter ICD-10’s regler oppføres alene uten stjernekode. En stjernekode kan derimot ikke oppføres alene, men skal oppføres etter den tilhørende sverdkode.
Alle stjernekoder er forhåndsdefinert og merket med stjerne (*) i ICD-10 boken. ICD-10 tillater at de fleste koder i kapitlene I - XVII benyttes som sverdkoder.
Eksempler
Diabetisk retinopati kodes E10.3†H36.0*:
E10.3† = Diabetes mellitus type 1 med øyekomplikasjoner
H36.0* = Diabetisk retinopati
Demens ved Alzheimers sykdom kodes G30.1†F001*:
G30.1 =Alzheimers sykdom med sen debut
F00.1 = Demens ved Alzheimers sykdom med sen debut
Demens ved hiv kodes B22.0†F02.4*:
B22.0 = HIVdemens
F02.4 = Demens ved hiv
Tuberkuløs meningitt kodes A17.0† G01*:
A17.0 = Tuberkuløs meningitt
G01= Meningitt ved bakteriesykdommer klassifisert annet sted
2. Annen multippel koding: ICD-10 har en rekke andre anvendelser av multippel koding for en enkelt tilstand, og ved noen av disse anvendelsene beskriver hoved- og tilleggskode manifestasjons- og årsaksaspekter ved tilstanden på lignende måte som for sverd- og stjernekode. Men i disse anvendelsene gjelder ikke sverd/stjerne kodingens regel for koderekkefølge. det er angitt i merknad under overliggende kategori hvordan kodene skal oppføres. Multippel koding kan eller skal også brukes i følgende sammenhenger:
* For å angi infeksjonsfremkallende organisme ved lokale infeksjoner (frivillig tilleggskoding).
Eksempel
N30.0 Akutt cystitt + B96.2 E.coli som årsak til infeksjon
* For å angi funksjonstype ved svulster med funksjonell aktivitet (frivillig tilleggkoding).
Eksempel
C17.2 Ondartet svulst i ileum
E34.0 Karsinoid syndrom
*For å angi det aktuelle stoffet ved legemiddelutløst tilstand (anbefalt eller obligatorisk tilleggskoding, se opplysninger i ICD-10 boken og “Opplæring ICD-10).
Eksempel
L27.0 Generalisert hudreaksjon som skyldes legemidler + Y4n Legemiddel i terapeutisk dose som ga bivirkning + J01CE02 Fenoksymetylpenicillin
*For å angi fullstendig beskrivelse av skade eller forgiftning (obligatorisk tilleggskoding).
Eksempler
T4n Forgiftning med terapeutisk legemiddel + N05BA01 Diazepam + X6n.0y
Selvmordsforsøk i hjemmet
S72.0 Brudd i lårhals + W0n.0r Fallulykke i hjemmet
Koding av skader (S og T koder): Ferske skader kodes med S eller T kode og skal ha en kode for ytre årsak.
Årsakskoder finnes i kapitel XX (V, W, X og Y koder).
Eksempler
Vi velger
Brudd i lår hals (S72.0) med årsakskode fall (W0n) med stedkode 0 (bolig/boligområde), mens aktivitetskode r(annen aktivitet). Altså W0n.0r
Vi velger
Kontusjon av hofte (S70.0) med årsakskode fall (W0n) med stedkode 5 (sykehus/helseinstitusjon) og aktivitetskode r (annen aktivitet). Altså W0n.5r
Merk
Disse kategoriene skal kun brukes som tilleggskoder for å angi antibiotika en bakterie er resistent mot, ved bakterielle infeksjoner som klassifiseres annet sted.
U82.0 Resistensmot penicillin
Resistens mot:
U82.1 Resistens mot methicillin
Resistens mot:
U82.2 Ekstendert spektrum betalaktamaseresistens (ESBL)
U82.8 Resistens mot andre betalaktamantibiotika
U82.9 Resistens mot uspesifiserte betalaktamantibiotika
U83.0 Resistens mot vankomycin
U83.1 Resistens mot andre vankomycinrelaterte antibiotika
U83.2 Resistens mot kinoloner
U83.7 Resistens mot multiple antibiotika
U83.8 Resistens mot annet spesifisert enkeltantibiotikikum
U83.9 Resistens mot uspesifisert antibiotikum
Antibiotikaresistens INA
U84.0 Resistens mot antiparasittmiddel
Resistens mot kinin og beslektede stoffer
U84.1 Resistens mot antimykotisk medikament
U84.2 Resistens mot antiviralt medikament
U84.3 Resistens mot tuberkulostatikum
U84.7 Resistens mot multiple antimikrobielle medikamenter
Ekskl: Resistens bare mot multiple antibiotika (U83.7)
U84.8 Resistens mot annet spesifisert antimikrobielt medikament
U84.9 Resistens mot uspesifisert antimikrobielt medikament
Medikamentresistens INA
Eksempler
Multiresistent lungetuberkulose
A15.0 Lungetuberkulose U84.7 Resistens mot multiple antimikrobielle medikamenter WABA20 Luftsmitteisolering
MRSA bærerskap
Z22.3 Bærer av infeksjonssykdom B95.6 Staff aureus som årsak U82.1 Resistens mot methicillin WABA15 Dråpesmitteisolering
En person med svekket immunsystem som følge av hiv-sykdom vil i mange tilfeller trenge behandling for flere ulike tilstander i løpet av en og samme konsultasjon eller innleggelse.
Innenfor denne blokken finnes det kategorier og underkategorier for hiv-sykdom med ulike sykdommer som er vanlige følgetilstander til hiv-sykdom. I Norge anbefaler vi å bruke en firetegnskode fra blokken B20-B24.
Vi velger den mest ressurskrevende tilstand som hoveddiagnose.
Eksempel 1
Hovedtilstand: Hiv-sykdom og Kaposis sarkom
Vi velger
Hiv-sykdom med Kaposis sarkom (B21.0).
Eksempel 2
Hovedtilstand: Toksoplasmose og kryptokokkose hos hiv-pasient. Her hvor firetegnsdiagnosen innen B20 - B24 ikke er spesifikk, velges tilleggsdiagnoser for å spesifisere tilstanden:
Vi velger
B20.8 (Hiv-sykdom med andre spesifiserte infeksjons- og parasittsykdommer) og B20.5 (Hiv-sykdom med andre soppsykdommer).
Som tilleggskoder velges Uspesifisert toksoplasmose (B58.9) + Uspesifisert kryptokokkose (B45.9).
Diagnosekode Z22 Bærer av infeksjonssykdom skal anvendes. Eksemplene under gjelder MRSA. Ved ESBL eller VRE erstattes B-diagnosen og U-diagnosen med tilsvarende for den påviste ESBL eller VRE.
Z22.3 Bærer av annen spesifisert bakteriesykdom
1. MRSA screening, hvor patogen bakterie ikke kan påvises:
WABA10 Kontaktsmitteisolering
2. MRSA screening hvor patogen bakterie kan påvises, og kjent bærerskap:
Z22.3 Undersøkelse av mistenkt bærer av bakteriesykdom
B95.6 Staf aureus som årsak til problem
U82.1 Resistens mot methicillin
WABA10 Kontaktsmitteisolering
3. Infeksjon forårsaket av MRSA, f.eks. abscess:
L02.4 Kutan abscess på ekstremitet
B95.6 Staf aureus som årsak til problem
U82.1 Resistens mot methicillin
WABA10 Kontaktsmitteisolering
Aktuelle koder: U07.1 Covid-19 med påvist virus U07.2 Covid-19 uten påvist virus U08.9 Opplysning om covid-19 i egen sykehistorie U09.9 Postinfeksiøs tilstand etter covid-19 U10.9 Multiorgan inflammatorisk syndrom assosiert med covid 19 |
Kodene skal ALDRI brukes som hoved tilstand! |
Pasient med diagnostisert covid-19-infeksjon:
|
HT: Kode for sykdomsform Eks. J00 Akutt nasofaryngitt [vanlig forkjølelse] eller J12.8 Annen spesifisert viruspneumoni
AT: U07.1 Covid-19 med påvist virus WABA15 Dråpesmitteisolering |
Pasient med mistenkt covid-19-infeksjon der dette avkreftes, men en annen diagnose stilles: |
HT: Kode for aktuelle infeksjon AT: Z03.8 Observasjon ved mistanke om annen spesifisert sykdom og tilstand Evt. WABA15 Dråpesmitteisolering |
Pasient med symptomer som fører til undersøkelse for covid-19-infeksjon, men uten at noen sykdom kan påvises: |
HT: Kode for aktuelle symptom(er) AT: Z03.8 Observasjon ved mistanke om annen spesifisert sykdom og tilstand + Z20.8 Kontakt med og eksposisjon for annen smittsom sykdom (dersom dette har skjedd) Evt. WABA15 Dråpesmitteisolering |
Person uten symptomer som kan ha vært eksponert for smitte der COVID-19-infeksjon hverken påvises eller avkreftes ved kontakten:
|
Z20.8 Kontakt med og eksposisjon for annen smittsom sykdom |
Person som tar kontakt med helsetjenesten men der man etter en vurdering ikke finner grunn til å mistenke noen sykdom eller gjøre videre undersøkelser: |
Z71.1 Frykt for lidelse der ingen diagnose er stilt
|
Hvis man får påvist smitte men er helt symptomfri |
HT: R84.5 Unormale mikrobiologiske funn i prøver fra åndedrettsorganer og thorax
AT: U07.1 Covid-19 med påvist infeksjon |
Forverring av KOLS med nedre luftveisinfeksjon uten pneumoni som skyldes påvist coronavirus
|
HT: J44.0 KOLS med akutt infeksjon i nedre luftveier AT: U07.1 Covid-19 med påvist virus WABA15 Dråpesmitteisolering |
Sepsis med akutt nyresvikt og infeksjonsfokus i lunge (viruspneumoni som skyldes covid-19 med bakteriell superinfeksjon) |
HT: J12.8 Annen viruspneumoni
AT: U07.1 Covid-19 med påvist virus +R65.1 SIRS av infeksiøs årsak med organsvikt +J15.9 Uspes. bakteriell pneumoni (hvis ikke kjent agens) +N17.9 Uspes. akutt nyresvikt WABA15 Dråpesmitteisolering |
Pasient med stormende innlammatorisk forløp med multiorgansvikt som skyldes covid-19 infeksjon |
HT: Mest dominerende organsvikt, f eks J96.0 Akutt respirasjonssvikt
AT: U10.9 Multiorgan inflammatorisk syndrom assosiert med covid-19 +R65.1 SIRS av infeksiøs årsak med organsvikt |
Ved klinisk eller epidemiologisk stilt diagnose (også i sannsynlige eller mistenkte tilfeller av covid-19) når laboratorieundersøkelse ikke foreligger eller resultatet er inkonklusivt skal kode U07.2 brukes som annen tilstand. |
HT: Kode for aktuell infeksjon/symptom(er) eller ved subklinisk/asymptomatisk infeksjon brukes kode R84.5 Unormalt mikrobiologisk funn i prøve fra åndedrettsorgan eller thorax
AT: U07.2 Covid-19 uten påvist virus |
Koder som IKKE skal brukes ved nye covid-19 infeksjon til tross for at de inneholder ordet coronavirus i teksten (De er ment for andre typer av koronavirus) |
B34.2 Coronavirusinfeksjon med uspes. lokalisasjon B97.2 Coronavirus som årsak til sykdommer klassifisert i andre kapitler
|
Pasient med tidligere gjennomgått covid-19 med som innlegges for annen årsak |
HT: Kode for aktuell tilstand AT: U08.9 Opplysning om covid-19 i egen sykehistorie |
Pasient med tidligere gjennomgått covid-19 med vedvarende symtomer, eks slapphet, nedsatt respirasjonskapsitet osv |
HT: Aktuell tilstand dersom årsak er annen en postviral asteni. Dersom innleggelsen skyldes postviralt besvær velges symptomdiagnose, f eks R53 Uvelhet og tretthet
AT: U09.9 Postinfeksiøs tilstand etter covid-19 |
Koding av vaksinasjon mot covid-19
Dette kodes med diagnosekode
Koding av bivirkning av vaksine mot covid-19
Første kode varierer etter hvilken bivirkning det dreier seg om. Bivirkninger skal kodes med den mest mulig spesifikke koden for selve bivirkningen, etterfulgt av Y4n Terapeutiske legemidler eller biologiske substanser i terapeutiske doser som årsak til bivirkning eller annen uønsket virkning og ATC-kode J07BX03 Vaksine mot covid-19.
Eksempel: hodepine etter vaksinasjon:
Kode 1: G44.4 Legemiddelutløst hodepine, ikke klassifisert annet sted
Kode 2: Y4n Terapeutiske legemidler eller biologiske substanser i terapeutiske doser som årsak til bivirkning eller annen uønsket virkning
Kode 3: J07BX03 Vaksine mot covid-19
Koding av bivirkning av legemidler skal kodes med
Y4n er en årsakskode og korrekt tekst til denne koden er: “Terapeutiske legemidler eller biologiske substanser I terapeutiske doser som årsak til bivirkning eller annen uønsket virkning”.
Merk
For kjente legemidler skal ATC-kode oppgis i tillegg til årsakskoden Y4n.
Eksempler
L27 Generalisert hudreaksjon som skyldes legemidler + Y4n Legemiddel gitt i terapeutisk dose som årsak til bivirkning + J01CE02 Fenoksymetylpenicillin
T88.6 Anafylaktisk sjokk som skyldes bivirkning av riktig legemiddel gitt i terapeutisk dose + Y4n Legemiddel i terapeutisk dose som ga bivirkning + J01CE02
L51.1 Steven-Johnsons syndrom + Y4n Legemiddel i terapeutisk dose som ga bivirkning + J01EE01 co-trimoxazol (Bactrim)
K71.1 Toksisk legemiddelutløst leversykdom + Y4n Legemiddel i terapeutisk dose som ga bivirkning + N02BE01 Paracetamol
“Kortliste” over noen spesifikke koder for legemiddelreaksjoner fra ICD-10
K71.1 Toksisk leversykdom med levernekrose-leversvikt (akutt/kronisk) som skyldes legemiddel.
L23.3 Allergisk kontaktdermatitt som skyldes legemidler i kontakt med hud.
L24.4 Toksisk kontaktdermatitt som skyldes legemidler i kontakt med hud.
L25.1 Uspesifisert kontaktdermatitt som skyldes legemidler i kontakt med hud.
L27.0 Generalisert hudreaksjon som skyldes legemidler.
L27.1 Lokalisert hudreaksjon som skyldes legemidler.
L56.0 Fototoksisk legemiddelreaksjon
L56.1 Fotoallergisk legemiddelreaksjon
M10.2 Legemiddelutløst urinsyregikt
M34.2 Systemisk sklerose utløst av legemidler og kjemikalier
M80.4 Legemiddelutløst osteoporose med patologisk brudd
M81.4 Legemiddelutløst osteoporose
M83.5 Legemiddelutløst osteomalasi hos voksne
M87.1 Osteonekrose som skyldes legemidler
N14.0 Nefropati som følge av analgetika
N14.1 Nefropati utløst av andre legemidler og biologiske stoffer
N14.2 Nefropati utløst av uspesifiserte legemidler og biologiske stoffer
Svulster med usikkert eller ukjent malignitetspotensial er i stor utstrekning misforstått ved at den feilaktig anvendes når patologisk anatomisk diagnose ikke foreligger, særlig når biopsi- eller operasjonspreparat er sendt inn, men svar ikke er kommet enda.
Det er ikke dette som er meningsinnholdet i kategoriblokken (D37 - D48). Denne koderekken gjelder svulster med en morfologi hvor malignitetspotensialet er ukjent eller hvor den morfologiske svulsttypen er kjent for noen ganger å utvikle seg ondartet, andre ganger godartet.
Man kan således ikke klassifisere en svulst til denne kategoriblokken uten at patologisk anatomisk diagnose foreligger, med mindre svulsten har makroskopisk eller klinisk gjenkjennelige særtrekk som sannsynliggjør at det er en svulsttype som man vet har ukjent eller usikkert malignitetspotensial.
Når man mangler eller venter på patologisk anatomisk diagnose, må man istedenfor gjøre som ellers ved diagnoser som er sannsynlige, men ikke sikkert bestemt: Man koder etter det man tror det er, og korrigerer hvis senere tilkommende informasjon fører til en revidert diagnose.
Eksempler
R90.0 Intrakraniell ekspansiv prosess - funn ved diagnostisk avbildning.
R92 Unormale funn ved billeddiagnostikk av bryst
N63 Uspesifisert klump i bryst
R59 Forstørrete lymfeknuter
R19 Andre symptomer og tegn i tilknytning til fordøyelsessystemet og buken
R22 Lokalisert hevelse, oppfylning og kul i hud og underhud
ICD.10 har noen kategorier som innledes med “Følgetilstander etter ......” (B90-B94, E64.-, E68, G09, I69.-m O97, T90-T98, Y85-Y89). Disse kan brukes for å angi tilstander som ikke lenger foreligger, men som er årsak til aktuelt problem som er under behandling eller til undersøkelse. Den foretrukne koden for “hovedtilstand” er imidlertid koden for selve sekvelet. Koden for “Følgetilstand etter .....” kan føyes til som en valgfri tilleggskode.
Der det foreligger et antall forskjellige og svært spesifikke følgetilstander, og ingen av dem skiller seg ut som mer alvorlig eller mer ressurskrevende enn de andre, kan man føre opp beskrivelsen “Følgetilstand etter .......” som “hovedtilstand”. Denne kan deretter kodes til den aktuelle kategorien. Det eksisterer ingen nedre tidsgrense.
Eksempler
Hovedtilstand: Dysfasi etter gammelt hjerneinfarkt
Velg dysfasi (R47.0) som hovedtilstand. Koden for følgetilstander etter hjerneinfarkt (I69.3) kan brukes som valgfri tilleggskode.
Hovedtilstand: Osteoartritt i hofteledd som følge av gammelt hoftebrudd
Velg annen posttraumatisk hofteleddsartrose (M16.5) som hovedtilstand. Koden for følgetilstander etter brudd i lårben (T93.1) kan brukes som tilleggskode.
Hovedtilstand: Senvirkning av poliomyelitt
Velg følgetilstander etter poliomyelitt (B91) som hovedtilstand, da det ikke foreligger flere opplysninger.
T80-T88 inneholder visse komplikasjoner ved kirurgisk og medisinsk behandling. De skal angis som hoveddiagnose med mindre kapitellspesifikk kode finnes som bedre beskriver komplikasjonen.
Visse spesifikke komplikasjoner “ikke klassifisert annet sted” kan man finne bakerst i noen organkapitler.
Kan kodes med èn kode
Eks
Lekkasje av cerebrospinalvæske etter spinalpunksjon G97.0 Lymfødem etter mastektomi I97.2
Kan kodes med to koder
Eks
Hypothyreose etter kirurgisk inngrep E89.0 + Y83.6
Hypotyreose etter radiojodbehandling E89.0 + Y84.2
Kan kodes med tre koder
Eks
Postoperativ sårinfeksjon T81.4 Postoperativ infeksjon L03.3 Subkutan sårinfeksjon (cellulitt) Y83.2 - etter operasjon med anastomose
Tromboflebitt etter infusjon T80.1 Karkomplikasjon etter infusjon I80.8 Tromboflebitt i overarmen Y84.8 Infusjonsbehandling
Urinveisinfeksjon pga urinblærekateter T83.5 Infeksjon som skyldes implantat i urinveier N39.0 Urinveisinfeksjon Y84.6 Forårsaket av blærekateterisering
Isolering
WABA10 Kontaktsmitteisolering
WABA15 Dråpesmitteisolering
WABA20 Luftsmitteisolering
WABA25 Beskyttende isolering ved immunsvikt
Dehydrering ved diarre eller annen årsak
Alle pasienter som er klinisk dehydrerte som får væske iv skal ha diagnosen E 86.
Blodoverføring pga blødning
D62.0 Akutt posthemoragisk anemi
Avmagring/underernæring
E 44.0 Moderat protein-/energiunderernæring
Latent TB
Z 22.7
Prosedyrekoder | |
WABA10/15/20/25 | Isolering - se over |
ABFX01 | Spinalpunksjon |
WLFX05 | Mantoux |
GCGS00 | Indusert sputum |
REGG00 | Blodoverføring |
RTGG00 | Trombocytt overføring |
RXFT00 | Blodutstryk/malariautstryk |
FYFX10 | Ortostatisk blodtrykksmåling |
(Se emne om Sepsis)
Bakgrunn
Prinsippet for koding av sepsis er at en hvis mulig beskriver utgangspunkt(affisert/infisert organ) for sepsis + påvist mikrobe + klassifisering av alvorlighetsgrad (SIRS kriterier). Nyere diagnostiske kriterier for sepsis er under innføring i Norge (sepsis-3 kriterier) I Sepsis 3 kriteriene brukes bare begrepene «sepsis» og «septisk sjokk». «Sepsis» etter Sepsis-3 kriteriene krever per definisjon organsvikt tilsvarende «alvorlig sepsis» etter SIRS-kriteriene, med diagnosekode R 65.1.
I en periode vil både Sepsis-3-kriterier (i praksis som oftest qSOFA) og SIRS-kriterier kunne brukes for beskrivelse av alvorlighetsgrad . Det er et krav om tydelig journaldokumentasjon for hvilke kriterier som sepsis diagnosen er stillet i henhold til.
Selv om man bruker Sepsis 3 kriterier er kodeteksten inntil videre «Systemisk inflammatorisk responssyndrom SIRS». Dette representerer ingen motsetning idet SIRS fortsatt beskriver den patofysiologiske prosessen, mens SIRS-kriterier er noe annet.
Definisjoner
SIRS – systemisk inflammatorisk responssyndrom
SIRS er en betegnelse på en generell forsvarsreaksjon i kroppen som kan utløses av ulike påkjenninger, både infeksjon, traumer og annet. Minst 2 av de følgende kriterier skal være oppfylt for at betegnelsen skal kunne brukes:
Sepsis Sepsis etter SIRS kriteriene er definert som SIRS forårsaket av infeksjon
Sepsis-3-kriteriene er:
qSOFA kriterier
Alvorlig sepsis
Sepsis som forårsaker dysfunksjon eller hypo-perfusjon av minst ett organ. Defineres ved
(i) Infeksjon og SOFA-skår ≥ 2 poeng; eller
(ii) ≥ 2 SIRS kriterier + tegn på svikt i minst ett organ.
Septisk sjokk Alvorlig sepsis som forårsaker hypotensjon som er resistent mot adekvat væskeresuscitasjon (pressorkrevende, oftest pasienter som kommer via MIO).
Aktuelle koder
R65 Systemisk inflammatorisk responssyndrom SIRS
Merk
Denne kategorien skal ikke brukes alene. Den er til bruk ved multippel koding som tillegg til tilstanden som har forårsaket syndromet.
R65.0 Systemisk inflammatorisk responssyndrom av infeksiøs årsak uten organsvikt (inntil videre fortsettes koding av ukomplisert SIRS dersom dokumentert med SIRS-kriterier, der SIRS ≥ 2, men uten organsvikt)
R65.1 Systemisk inflammatorisk responssyndrom av infeksiøs årsak med organsvikt (= Sepsis/Alvorlig sepsis etter Sepsis 3 kriteriene, dvs SOFA-skår ≥ 2 poeng, eller qSOFA 2 av 3, eller ≥ 2 SIRS kriterier + tegn på svikt i minst ett organ)
R57.2 Septisk sjokk
Eksempler
Infeksjon med SIRS uten organsvikt (ved ≥2 eller flere SIRS kriterier grunnet infeksjon)
Når utgangspunktet er kjent, brukes R65.0 som tilleggskode til koden som beskriver tilstanden.
Eksempel
Pyelonefritt med høy feber, takykardi og leukocytose, oppvekst av E.coli:
N10 Akutt tubulointerstitiell nefritt
R65.0 Systemisk inflammatorisk responssyndrom av infeksiøs årsak uten organsvikt
B96.2 Escherichia coli som årsak til sykdom klassifisert i andre kapitler
Infeksjon som medfører SIRS og organsvikt (≥2 eller flere SIRS grunnet infeksjon + organsvikt eller qSOFA 2 av 3)
Her brukes alltid R65.1 som tilleggskode til koden som beskriver tilstanden.
Eksempel
Akutt mitralendokarditt med gule stafylokokker med stor mitrainsuffisiens, akutt ventrikkelsvikt medførende BT < 100 og resp frekvens >22, stigende kreatinin og fallende urinproduksjon:
I33.0 Akutt og subakutt infeksiøs endokarditt
I39.0* Mitralklaffefeil ved sykdommer klassifisert annet sted
R65.1 Systemisk inflammatorisk responssyndrom av infeksiøs årsak med organsvikt
B95.6 Staphylococcus aureus som årsak til sykdommer klassifisert i andre kapitler
I50.0 Venstresidig ventrikkelsvikt
N17.8 Annen spesifisert akutt nyresvikt
Infeksjoner med septisk sjokk
Her brukes R57.2 Septisk sjokk som tilleggskode til andre koder som beskriver tilstanden. (Sepsis 3 kriterium: Behov for vasopressor behandling for å opprettholde MAP 65 mm Hg eller høyere + s-laktat mer enn 2 mmol/L
Eksempel
Nekrotiserende fasciitt i lår med høy feber, takykardi, leukocytose, respirasjonsfrekvens 30/min, oppvekst av gruppe A streptokokker, vedvarende lavt blodtrykk og minimal urinproduksjon første døgn til tross for flere liter væskeinfusjon:
M72.6 Nekrotiserende fasciitt
B95.0 Streptokokker, serogruppe A, som årsak til sykdommer klass. i andre kapitler
R57.2 Septisk sjokk
N17.8 Annen spesifisert skutt nyresvikt
Sepsis med ukjent utgangspunkt
Ved sepsis med angitt mikroorganisme, men uten angivelse av utgangspunkt finnes en rekke koder, for eksempel:
A22.7 Miltbrannsepsis
A26.7 Sepsis som skyldes Erysipelothrix
A40 Streptokokksepsis
A41 Annen sepsis
B37.7 Candidasepsis
I kapittel XV i ICD-10 finnes det koder for mange tilstander som er spesifikke for svangerskap, fødsel eller barseltid, for eksempel preeklampsi og svangerskapsblødninger. Videre finnes det spesifikke koder for tilstander som også opptrer utenom denne tiden, men som er spesielt viktige her, som diabetes, hypertensjon med eller uten komplikasjoner, infeksjon i urinveier eller kjønnsorganer m.m.
Også mange andre tilstander enn de som har egne koder i dette kapitlet kan være av betydning i denne tiden. Derfor finnes det to tretegnskoder med underinndeling sist i kapitlet, for henholdsvis infeksjonssykdommer eller parasittsykdommer (O98), og andre sykdommer (O99) som kompliserer svangerskap, fødsel eller barseltid.
Når kvinnen har en tilstand som normalt ville blitt kodet i et annet kapittel og som ikke har en annen spesifikk O-kode (slik som diabetes m.m.) og tilstanden er av betydning i denne tiden, skal man kode tilstanden med en kombinasjon av to koder. Først den av O98- eller O99-kodene som passer, og deretter den mer spesifikke koden fra et annet kapittel. Tilstanden er av betydning under svangerskap, fødsel eller barseltid dersom den på en eller annen måte påvirker svangerskapet, fødselen eller barseltiden, inkludert at den er årsak til obstetrisk behandling. Den er også av betydning hvis den selv blir påvirket av svangerskapet, fødselen eller barseltiden eller den medfører ekstra svangerskapsundersøkelser.