En grundig anamnese og klinisk undersøkelse av den skadde hånden har avgjørende betydning for sluttresultatet siden det er primærhåndteringen som legger til rette for et optimalt behandlingsforløp.
En nøyaktig sykehistorie inkluderer:
Demografiske data
Skademekanisme
Alle skader som mottas pakkes opp. Hvis det dreier seg om mindre barn eller store skader, kontaktes håndkirurgisk bakvakt slik at dette kan koordineres (se forøvrig Håndtering av håndskader). Status presens angis med tidspunkt. Vanligvis tilpasser man undersøkelsen til den spesifikke skaden. I dette avsnittet beskrives imidlertid en generell klinisk undersøkelse av hånden. Det optimale er å sitte rett overfor pasienten, som har hendene liggende på et bord eller benk i passe høyde for begge parter.
Inspeksjon av eventuelle sårskader, misfarging av hud som tegn på sirkulasjonsforstyrrelse, deformitet, trofiske hudforandringer eller hevelse. Se etter arr etter tidligere skader eller kirurgi, amputasjoner og eventuelt negledeformiteter. Undersøkelse av begge hender samtidig gjør at man avdekker asymmetri og deformitet lettere. Bevegelsesutslag måles. Palpasjon for avdekking av ømhet, krepitasjoner, temperaturforandringer, samt stabilitetstesting av ledd.
Sirkulasjon
Ved tvil er et stikk i pulpa med en kanyle en god test.
Allens test
Utførelse: Palpér og legg press over a. radialis og a. ulnaris ved håndleddet. Dette blokkerer sirkulasjonen til hånden. La pasienten lage en stram knyttneve og deretter åpne hånden noen ganger, og avslutte med åpen hånd. Hånden er nå avbleket. Deretter fjerner du trykket fra en av arteriene. Testen er positiv når det tar > 5 sekunder før fargen (blodet) kommer tilbake til håndflaten/fingrene. Gjenta prosessen og fjern trykket fra den andre arterien for å vurdere den ikke-testede arterien. Obs! Hyperekstensjon av fingrene og håndleddet bør ikke forekomme da spenningen i bløtvevet kan gi en falsk positiv test.
For en uskadd hånd kan testen benyttes til å vurdere om sirkulasjonen til fingrene domineres av a. radialis eller a. ulnaris. Dette er viktig å undersøke før en eventuell instrumentering av arteriene (f.eks. ved angiografi), bruk av arterien for shunting eller bløtdelsrekonstruksjoner (lapper basert på hovedstammearterie).
Muskel- og senefunksjon
Håndens bøye- og strekkesenefunksjon er et nøye samspill mellom intrinsicmuskulatur (muskler med opprinnelse i hånden) og extrinsicmuskulatur (muskler med opprinnelse proksimalt for hånden).
Håndens intrinsicmuskulatur
De 4 ulnare fingrenes intrinsicmuskulatur utgjøres av interossene og lumbrikalene.
Interossene flekterer grunnleddene (MCP-leddene) og ekstenderer interfalangeal-leddene (IP-leddene) på 2.-5. finger, samt ab- og adduserer fingrene. Interossene er innervert av n. ulnaris.
Lumbrikalene ekstenderer IP-leddene uavhengig av MCP-leddets stilling. Lumbrikalene til 4. og 5. finger er innervert av n. ulnaris, mens lumbrikalene til 2. og 3. finger er innervert av n. medianus.
Tommelens intrinsicmuskulatur består av abduktor pollicis brevis, opponens pollicis, flexor pollicis brevis (alle innervert av n. medianus) og adduktor pollicis (innervert av n. ulnaris). Ved svekkelse av adduktor pollicis kompenserer pasienten grepsfunksjonen ved å flektere i tommelens IP-ledd (positivt Froments tegn).
Håndens extrinsicmuskulatur
Håndens- og håndleddets bøyesener
Disse kommer fra underarmen.
Mens bøy over PIP-leddene kan utøves på individuelle fingre, kan bøy over DIP-leddene kun forgå simultant. Dette fordi alle FDP-senene kommer fra én og samme muskelbuk, mens FDS-senene kommer fra separate muskelbuker. Dette har betydning for hvordan man undersøker deres funksjon (se under).
Testing av FDS er en utfordring Skader av FDS er lett å overse siden fingeren kan ha normal tonus grunnet FDP. For å teste FDS må FDP-funksjonen nøytraliseres ved å holde de andre ytterleddene strake. Det vil da ikke være mulig å aktivere FDP siden alle 4 FDP-sener kommer fra samme muskelbuk.
|
Håndens- og håndleddets strekkesener
Strekkesenene passerer håndleddet gjennom 6 separate kulisser:
Strekkemekanismen ut på fingrene
Strekkemekanismen ut på de 4 ulnare fingrene tillater en kompleks funksjon med simultan funksjon av både extrinsic og intrinsic muskulatur, samt av de retinakulære strukturene.
Den koordinerte ekstensjon av PIP- og DIP-leddet skyldes at ekstensormekanismen har en trifurkasjon fra intrinsic inn i sentralslippen (også kalt midtslippen) og gir PIP-leddsekstensjon, samt at de to lateralbåndene som løper forbi PIP-leddet gir DIP-leddsekstensjon. Strekkefunksjonen av fingrene starter i PIP-leddet med kontraksjon av sentralslippen. Et proksimalt shift av ekstensormekanismen strammer opp lateralbåndene, som glir mot dorsalt. De to lateralbåndene ekstenderer DIP-leddet.
Likeledes er det koordinert funksjon ved fleksjon. Når DIP-leddet flekteres blir det økt tensjon i lateralbåndene og samtidig slakkhet i sentralslippen. Lateralbåndene hemmer ytterligere fleksjon av DIP-leddet, mens det tillater fleksjon av PIP-leddet. Når PIP-leddet flekteres, gjenopprettes tensjonen i sentralslippen, hvilket medfører at tensjonen i lateralbåndende reduseres og DIP-leddet kan flekteres ytterligere. Ved ytterligere PIP-leddsfleksjon vil lateralbåndene gli mot volart, hvilket reduserer strekkekreftene over midtleddet ytterligere.
Kjennskap til strekkemekanismen gjør at man kan teste f.eks. om man har en skade av sentralslippen. Til dette benytter man blant annet Elsons test.
Nervefunksjon
Det er viktig å teste og journalføre både den motoriske og sensoriske nervefunksjonen. Det er nødvendig å kjenne til de ulike nervegreners avgang for å kunne bestemme skadenivå.
Sensibiliteten testes ved å undersøke overfladisk berøringssans. Nerven er skadet hvis det er forandring fra det normale. En nerveskade påvirker også svettesekresjonen og gir tørr, glatt hud. To-punkts diskriminasjonstesten (2PD) er ved nerveskade > 5 mm. Testing vha. stikk er upålitelig.
Nervefunksjonen skal alltid testes før det settes lokalanestesi. Sensibilitetstesting på barn er utfordrende. Ha lav terskel for eksplorasjon.
Husk også diagnostikk av plexus brachialis og isolerte skader på n. suprascapularis (m. supra- og infraspinatus), n. musculocutaneus (m. biceps brachii) og n. axillaris (m. deltoideus).
Lær deg noen enkle tester for å få en rask kartlegging av nerveskader:
N. medianus
N. ulnaris
N. radialis
Håndens skjelett
Stabilitetstesting
Understøtt leddet proksimalt med den ene hånden og stresstest kollateralligamentene med den andre. Test sidestabilitet både på strakt og lett flektert ledd. Husk at MCP-leddets ligamenter er strammest ved fleksjon, mens IP-leddenes ligamenter er strammest ved ekstensjon. Ved sterke smerteplager kan stabiliteten kun testes i lokalanestesi. Man kan eventuelt gjøre dette under gjennomlysning. Se kapittel Evaluering av akutte håndleddsskader, Luksasjoner og Ligamentskader i hånden, Luksasjoner og ligamentskader i håndrot og TFCC-skader for spesifikke tester.