Immunologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Antistoff mot glomerulus basalmembran (GBM)

Sist oppdatert: 07.05.2024
Utgiver: Sykehuset Innlandet
Versjon: 0.4
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bakgrunn 

Anti-GBM er rettet mot strukturer på type IV-kollagen i basalmembranen i nyrens glomeruli. Antistoffene er blant de autoantistoffer som har klarest patogenetisk betydning. De binder seg in vivo til basalmembranen i nyrenes glomeruli, komplement aktiveres, fagocytter tiltrekkes, vevsskade oppstår og dette resulterer i en glomerulonefritt. I noen tilfeller kan så mye av antistoffene være bundet i glomeruli at de kan være vanskelige å påvise i serum. Antistoffene kan også binde seg til basalmembranen i lungenes alveoli og gi lungeskade.

Indikasjoner 

Mistanke om akutt glomerulonefritt (rask progredierende) og Goodpastures syndrom. Følge effekten av behandling med plasmautskiftning.

Labteknisk 

Prøvetaking

Serumrør med gel.

 

Prøvebehandling

Sentrifugeres innen 2 timer.

 

Prøvevolum

0,5 ml serum. I utgangspunktet skal serumrør fylles helt. Dersom dette ikke er mulig (vanskelig prøvetakning eller ved prøvetakning av barn) trengs minimum 250 µl serum pr prøverør.

 

Holdbarhet og oppbevaring

7 dager i kjøleskap-temperatur.

Analysen utføres ved
Immunologi, SI Lillehammer.
Analysekode
GBMP
Utføres
Hverdager.
Kan utføres som øhjelp ved forespørsel, for inneliggende pasienter med mistanke om akutt glomerulonefritt, Goodpasture syndrom eller akutt lungesykdom der prøvesvar vil være avgjørende for valg av behandling.
Metode
FEIA-metode (Phadia EliA).

Referanseområder 

Negativ (< 7 U/ml)

Tolkning 

Anti-GBM regnes som både meget spesifikt og meget sensitivt for Goodpastures syndrom og tilhørende glomerulonefritt, men spesifisiteten og sensitiviteten er svært avhengig av analysemetoden som benyttes. Antistoffstyrken gjenspeiler som oftest men ikke alltid, sykdomsaktiviteten.

 

Merknader
Ved positiv anti-GBM EliA blir det automatisk etterbestilt titrering av anti-GBM v/indirekte immunfluorescens metode.