Sikre kvalitet på måltakingen slik at det gjøres riktig og mest mulig likt, uansett terapeut.
Prosedyren gjelder ved måltaking til sølvring (silversplints), ved etablert svanehalsdeformitet.
Svanehalsdeformitet er en feilstilling som fører til hyperekstensjon i PIP-leddet og fleksjon i DIP-leddet.
Tilstanden kan oppstå for eksempel ved revmatisk sykdom, etter ubehandlet dropfinger og/eller ved malletfraktur.
Når OCH har laget sølvringene, blir de levert til ergoterapiavdelingen. Ta da kontakt med pasienten for å avtale time til prøving, justering og utlevering av sølvringene.
De kan enkelt tilpasses med verktøy så de passer optimalt.
Dersom ringene er for små, må de sendes tilbake til OCH for justering. Pasienten signerer "ferdigattest" og skjemaet leveres til OCH i posthylle.
Sølvringene brukes for å gi pasientene økt håndfunksjon, der etablert svanehalsdeformitet fører til redusert kraft og bevegelighet. Ved etablert svanehalsdeformitet i flere fingre, er det lurt å begynne med et par ringer for å tilvenne seg bruken gradvis.
Svanehalsdeformitet er en feilstilling med hyperekstensjon av PIP-leddet ledsaget av en fleksjon av DIP-leddet. Skademekanismen er kompleks og deles i henhold til anatomien i ekstrinsisk, intrinsisk og artikulær [3].
Den utløsende årsaken til svanehalsdeformitet er akutt (direkte traume) eller kronisk som betennelse (f.eks. revmatoid artritt (RA)) og generell sykdom.
Ved en ytre (eksentrisk) årsak til svanehalsdeformitet er det økt ekstensjon over PIP-leddet. Dette kan sees f.eks. ved subluksasjon av MCP-leddet; ved RA ses betennelse og bruskødeleggelse over MCP-leddet og subluksasjon i MCP leddet, forkorting av ekstensorsenen og dermed økt ekstensjonskraft over PIP-leddet.
Akutt skade kan også utløse hyperekstensjon av PIP-leddet. Med drop finger ses ruptur av den terminale senen; Lateralbåndet migrerer proksimalt og øker dermed ekstensjonskraften over PIP-leddet.
Den andre kategorien – intrinsic – skyldes forkortning av den indre muskulaturen i fingrene, noe som fører til translokasjon av lateralbåndet dorsalt rundt PIP-leddets
bevegelsesakse og dermed en hyperekstensjon i leddet. Kronisk volar subluksasjon av MCP-leddet etter traumer eller sekundært til RA kan medføre intrinsic muskulatur over tid. Andre årsaker er iskemisk kontraktur og adheranserav lumbrical eller interosseous muskler.
Den tredje kategorien – artikulær – svanehalsdeformiteten utløses av en svekkelse av de volare strukturene i PIP-leddet (f.eks. traumatisk ruptur av volarplaten og leddkapsel, en skade på FDS eller generell leddløshet, som gir en relativt økt ekstensjonsstyrke i PIP-leddet. Ved RA kan flexor tenosynovitt og PIP-ledd synovitt føre til insuffisiens (utilstrekkelig funksjon) av seneskjede, leddkapsel, volar plate og kollaterale ligamenter.