Har et barn vært utsatt for mishandling og/eller overgrep, ER det fare for gjentakelse. Avvergeplikten tilsier da at det er nødvendig å varsle politi, og rundskrivet Helsepersonellets taushetsplikt – rett og plikt til å utlevere pasientopplysninger til politiet (IS-9/2015) gjør det klart at hvis det er sannsynlig at det dreier seg om gjentatt mishandling, og særlig hvis barn er involvert, skal politiet varsles. Det er ikke alltid sykehusinnleggelse eller melding til barnevern gir nødvendig beskyttelse.
Sannsynlig påførte skader som trenger medisinsk behandling eller overvåkning i sykehus vil kunne betraktes som alvorlig nok til at helsepersonell har plikt til å melde til politi.
- Mindre alvorlige skader som følge av mishandling og seksuelle overgrep, er også resultat av en kriminell handling (Barneloven § 30, tredje ledd), men her vil det være naturlig at barneverntjenesten melder til politiet, da de har myndighet til å handle i barnets interesse.
- Det må være rimelig grunn til å mistenke alvorlig mishandling for at helsepersonell har avvergeplikt og skal varsle politi.
- En skal gi politiet et realistisk bilde av hvor sterk mistanken er, og hvor sikker en ut fra medisinske betraktninger kan være, på at skaden ikke har annen årsak.
- Man kan rådføre seg med politiet i enkeltsaker uten å navngi pasienten.
- Politiet får gjort en bedre etterforskning om de blir kontaktet tidlig. God politietterforskning er viktig både for barnets og foreldrenes rettsikkerhet. Avvent kun svar på undersøkelser som det er sannsynlig at vil endre bildet, og informer politiet om hva som gjenstår av utredning. Drøft med politiet når og hvordan foreldrene kan informeres. Det er viktig at foreldrene i så liten grad som mulig kan samordne forklaringer og fjerne eventuelle bevis.
- Kontakt politiet på direktenummer: 02800, eller nødnummer: 112.
Straffeloven § 196. Plikt til å avverge et straffbart forhold