Obduksjon

Sist oppdatert: 10.01.2022
Utgiver: Sørlandet sykehus
Versjon: 0.9
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Henvisning 

Ved ønske om obduksjon:
Rekvirerende lege tar kontakt med Avdeling for patologi SSK, tlf.nr 380 73072. Avgjørelsen om obduksjon blir tatt av ansvarlig patolog. Obduksjon kan begjæres elektronisk fra DIPS eller via skjema: Patologi Obduksjon
 
For mer informasjon:
 
Analysen utføres ved
Avdeling for patologi SSK
 
Forventet svartid
Innen 3-4 måneder, ved behov for spesialundersøkelser kan svartid forlenges.

Generell Informasjon 

Oppsummering av formelle krav før gjennomføring av obduksjon
Medisinsk obduksjon kan med, visse unntak, kun gjennomføres dersom alle følgende krav er oppfylt:
  • Nærmeste pårørende, jmf definisjon under "Generell informasjon", skal så snart som mulig være informert om obduksjon og muligheten for å nekte.
  • Det ikke er grunn til å tro at pasienten ville motsette seg obduksjon.
  • Ingen av de nærmeste pårørende har nektet obduksjon.

 

Brosjyre til pårørende med orientering om obduksjon er tilgjengelig her.

 

Definisjon nærmeste pårørende, jmf Pasient- og brukerrettighetsloven §1-3

Den pasienten oppgir som pårørende er nærmeste pårørende. Dersom pasienten er ute av stand til å oppgi pårørende, skal nærmeste pårørende være den som i størst utstrekning har varig og løpende kontakt med pasienten. Det tas utgangspunkt i følgende rekkefølge: ektefelle, registrert partner, personer som lever i ekteskapslignende eller partnerskapslignende samboerskap med pasienten, barn over 18 år, foreldre eller andre med foreldreansvaret, søsken over 18 år, besteforeldre, andre familiemedlemmer som står pasienten nær, verge eller fremtidsfullmektig med kompetanse på det personlige området. Ved tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern har den som i størst utstrekning har hatt varig og løpende kontakt med pasienten tilsvarende rettigheter som den nærmeste pårørende etter psykisk helsevernloven og loven her, dersom ikke særlige grunner taler mot dette.

 

Unaturlige dødsfall

Dersom dødsfallet oppfattes som unaturlig, skal det meldes til politiet. Leges meldeplikt til politiet om unaturlige dødsfall er hjemlet i Helsepersonelloven. Politiet vil ta stilling til om det skal rekvireres rettslig obduksjon ved melding om unaturlig dødsfall. Rettslige obduksjoner foretas ikke ved SSHF. Dersom melding om unaturlig dødsfall er gitt politiet og det er besluttet at rettslig obduksjon ikke skal rekvireres, kan vanlig sykehusobduksjon utføres dersom forholdene tilsier dette. Det må anføres på vurderingsskjemaet eller i journal dersom politiet (v/navn og tittel) har avslått å rekvirere rettslig obduksjon ved et dødsfall som i utgangspunktet ble meldt som unaturlig.