Bidra til lik meldekultur innen fagområdet føde-/barsel i Sørlandet sykehus
Alle ledere og medarbeidere i føde/barsel-enhetene i SSHF. Foretakets overordnede policydokument for hvordan uønskede hendelser skal følges opp på en måte som bidrar til læring og forbedring gjelder for alle typer uønskede hendelser.
Se nasjonal veileder for flytskjema og sjekklister for oppfølging og håndtering: Alvorlige uønskede hendelser (legeforeningen.no). Sjekklister lagres i public 360 ved behov.
Uønskede hendelser meldes i Kvalitetsportalen. For informasjon om hvordan melde uønskede hendelser se informasjon og veiledning i Kvalitetsportalen.
Dersom hendelsen er alvorlig skal det vurderes om hendelsen også skal meldes etter § 3-3a i spesialisthelsetjenesteloven til Statens Helsetilsyn, se egen retningslinje for slike meldinger.
Hendelser som forårsaker skade eller utfall som ifølge litteraturen er en kjent komplikasjon, skal også meldes som en uønsket hendelse. Prosedyreutvalget for obstetrikk har utarbeidet en liste med eksempler på hendelser som skal meldes. Det er viktig å være obs på at følgende oversikt er ikke en uttømmende liste. For andre uønskede hendelser skal det praktiseres lav terskel for å melde.
Det er den som først avdekker en uønsket hendelse som skal melde hendelsen. Retten og plikten til å melde uønskede hendelser gjelder også for hendelser som har skjedd utenfor SSHF. For føde/barsel kan dette spesielt gjelde oppfølgingen hos fastlege og/eller kommunejordmor. Hendelsen meldes på ordinær måte i Kvalitetsportalen. Nærmeste leder kontakter rådgiver i klinikkstab for oversendelse av meldingen til riktig mottaker utenfor SSHF.
Fødsel – mor:
Fødsel – barnet:
Intrauterine dødsfall
skal hendelsen meldes også fra SSHF
Uønskede hendelser - registrering og behandling
Generell saksgang for behandling av uønskede hendelser i TQM
Meldepliktige hendelser i BUA, retningslinje. Barne- og Ungdomsavdelingen