Oppsummering av formelle krav før gjennomføring av obduksjon
Medisinsk obduksjon kan med visse unntak kun gjennomføres dersom alle følgende krav er oppfylt:
Punktene er basert på Lov om transplantasjon, sykehusobduksjon og avgivelse av lik m.m.
(LOV-1973-02-09-6) og forskriftene FOR-2004-03-19-542 (Forskrift om obduksjon m.m.) og FOR-2000-12-21-1378 (Forskrift om leges melding til politiet om unaturlig dødsfall o.l.) Disse er referert til i obduksjonsrekvisisjonen.
Obduksjonsbegjæring og "Legeerklæring om dødsfall" er signert i DIPS (gjelder dødsfall på sykehuset).
Dersom det foreligger særlige grunner til at den avdøde bør obduseres, kan statsforvalteren tillate at obduksjon blir gjennomført selv om pkt. 1-3 ikke er oppfylt.
Obduksjon vil normalt ikke føre til forsinkelse av begravelse.
Dødsfall utenfor sykehus
Rekvirerende lege bør kontakte seksjon for patologi per telefon 69868493 eller 69868462 i seksjonens åpningstid, mandag - fredag kl. 08.00-15.30.
Henvisning sendes anonymisert pr. telefax 69864895, via DIPS eller følge med avdøde ved innbringelse.
Legeerklæring om dødsfall kan følge liket til seksjon for patologi.
Etter utført obduksjon, blir det etter forespørsel skrevet attest om kjøring av avdød til obduksjon som leveres begravelsesbyrået.
Ansvarfordeling på kliniske avdelinger
Sykepleier deler ut en mappe til pårørende – «Til deg som har mistet en av dine», som omhandler muligheter for hjelp i sorgprosessen og en del praktiske opplysninger rundt dødsfall.
Ansvarlig lege (den som konstaterer at døden har inntruffet) skriver morsnotat i DIPS og vurderer om obduksjon eventuelt bør utføres. Dersom obduksjon er ønskelig, informeres nærmeste pårørende om dette og deres mulighet for å nekte obduksjon. Ansvarlig lege bør ha lav terskel for å informere pårørende om obduksjon. Obduksjonsbegjæring sendes i DIPS til postmottaket til seksjon for patologi.
Det skal opplyses om det er grunn til å tro at avdøde ville motsatt seg obduksjon. Pårørende skal også informeres om at organer i enkelte tilfeller kan bli brukt til undervisning/forskning, og at de har rett til å nekte dette.
Dersom det ikke er krysset av i feltet for undervisning/forskning, vil obduksjonen kunne utføres, men organer vil ikke kunne brukes i slikt øyemed.
Obduksjonsbegjæringen må inneholde informasjon om tidligere sykdommer, mistanke om smittsom sykdom (smittevern), faste medisiner, aktuell sykehistorie, klinisk antatt dødsårsak og prioriteringsgrad (høy, middels, lav). Seksjon for patologi tilstreber å utføre alle høyt prioriterte obduksjoner der alle formalkrav er oppfylt.
Ansvar for videre oppfølging på kliniske avdelinger
Oppfølging i de tilfeller der vakthavende lege ikke har vurdert obduksjon eller ikke har ivaretatt de formelle krav før gjennomføring av obduksjon:
Postsekretær følger opp evt. dødsfall på natten og påser at visittgående lege orienteres om behov for avklaring om obduksjon.
Visittgående lege er ansvarlig for å vurdere og evt. snakke med pårørende om obduksjon, dersom dette ikke er gjort av lege som har synet avdøde. Nødvendig dokumentasjon må gjøres.
Analysen utføres ved
Seksjon for patologi, Sykehuset Østfold Kalnes (SØK)
Forventet svartid
En foreløpig obduksjonsrapport vil foreligge etter få dager. Endelig obduksjonsrapport vil som hovedregel være ferdig innen 3 måneder.
Definisjon nærmeste pårørende, jmf Pasient- og brukerrettighetsloven §1-3
Den pasienten oppgir som pårørende er nærmeste pårørende.
Dersom pasienten er ute av stand til å oppgi pårørende, skal nærmeste pårørende være den som i størst utstrekning har varig og løpende kontakt med pasienten.
Det tas utgangspunkt i følgende rekkefølge: ektefelle, registrert partner, personer som lever i ekteskapslignende eller partnerskapslignende samboerskap med pasienten, barn over 18 år, foreldre eller andre med foreldreansvaret, søsken over 18 år, besteforeldre, andre familiemedlemmer som står pasienten nær, verge eller fremtidsfullmektig med kompetanse på det personlige området. Ved tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern har den som i størst utstrekning har hatt varig og løpende kontakt med pasienten tilsvarende rettigheter som den nærmeste pårørende etter psykisk helsevernloven og loven her, dersom ikke særlige grunner taler mot dette.
Unaturlige dødsfall
Dersom dødsfallet oppfattes som unaturlig, skal det meldes til politiet. Legers meldeplikt til politiet om unaturlige dødsfall er hjemlet i Helsepersonelloven.
Det skal krysses av i vurderingsskjemaet dersom dødsfallet oppfattes som unaturlig, og om melding til politiet er gitt.
Som unaturlige dødsfall regnes:
Politiet vil ta stilling til om det skal rekvireres rettslig obduksjon ved melding om unaturlig dødsfall.
Dersom melding om unaturlig dødsfall er gitt politiet og det er besluttet at rettslig obduksjon ikke skal rekvireres, kan medisinsk obduksjon utføres her ved SØK.
Det må anføres på vurderingsskjemaet eller i journal dersom politiet (v/navn og tittel) har avslått å rekvirere rettslig obduksjon ved et dødsfall som i utgangspunktet ble meldt som unaturlig.
Rettsmedisinsk obduksjon - kopi av rapporten
Rettsmedisinske obduksjoner begjæres av politiet iht straffeprosessloven § 228.
Rettslige obduksjoner sendes Rettsmedisinsk Fakultet (RMF) ved OUS.
Rapport går til politiet som bestemmer hvem som skal få vite hva som ble funnet.
Opplysninger om dødsårsaken sendes fra OUS til Dødsårsaksregisteret.
For nærmere informasjon om slike obduksjoner - se OUS sin hjemmeside: Spørsmål og svar om rettsmedisinske obduksjoner.
Dersom behandlere ved SØK ønsker kopi av rapport fra rettsmedisinsk obduksjon, må det rettes en skriftlig henvendelse til:
Dersom politiet ikke finner grunnlag for å utlevere rapporten, kan det rettes en skriftlig henvendelse til Dødsårsaksregisteret.
Nærmere informasjon om utlevering av data og kontaktskjema - se Dødsårsaksregisteret.