Mikrobiologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Bakterie dyrkning: generell

21.02.2023Versjon 1.1

Labteknisk 

Undersøkelse
Generell dyrkning av mikrober, vurdert ut fra kliniske opplysninger og type prøvemateriale. Resistensbestemmelse utføres som regel av alle funn tolket som klinisk relevante.
Prøvemateriale
Sekret, puss, væsker, biopsier, faste materialer, fremmedlegemer, etc..
Prøvetaking
Sår/overflateprøver/slimhinner
Benytt Amies transportmedium med gel, tykk eller tynn prøvepensel. Det er viktig å fjerne koloniseringsflora ved først å fjerne puss/nekroser/debris. Vask deretter grundig med sterilt saltvann før pensel podes i overgang mellom friskt og inflamert område, evt. sårbunn.
Prøve via intakt hud/slimhinnebarriere
(abscesser, biopsier, puss fra kroppens hulrom, ledd etc) er det viktig å tilstrebe grundig desinfeksjon for å drepe normal overflateflora og minske fare for forurensning av prøven.
  • Flytende materiale bør overføres på Universalcontainer, i tillegg til pensel i Amies transportmedium med gel. Amies prøvepensel skal podes direkte i infisert område, og ikke fylles med væske (dette pga gir risiko for lekkasje og smitte ved håndtering på laboratoriet).
  • Dersom prøven er tatt fra sterile områder (f.eks leddvæske, ascites, pleruavæske) kan prøvetakningen med fordel suppleres med materiale tatt direkte på Bactecflasker (blodkultur).
  • Biopsier: Benytt Universalcontainer tilsatt sterilt saltvann slik at hele biopsien dekkes.
Prøvevolum
For Amies transportmedium gir tykk pensel mer prøvemateriale enn tynn pensel. Der det er vanskelig å komme til for prøvetaking, kan tynn prøvepensel være praktisk å benytte.
Oppbevaring og holdbarhet
Prøven kan med fordel oppbevares i kjøleskap frem til forsendelse.
Kortest mulig tid fra prøvetaking til analysering anbefales.
Prøve på Amies transportmedium bør ankomme laboratoriet innen 3 døgn/universalcontainer med eller uten saltvann innen 1 døgn.
Feilkilder
Lang transporttid. Antibiotika før prøvetakning. Feil ved prøvetakning og oppbevaring.
Analysen utføres ved
Mikrobiologisk avdeling, Sykehuset i Vestfold
Forventet svartid
1-3 døgn, avhengig av evt funn og type mikrober. Forlenget inkubasjonstid (5 døgn) ved spesielle problemstillinger og prøvematerialer (f.eks. bitt, proteseinfeksjoner).

Klinisk 

Indikasjon
Infeksjoner med bakterier i hud/bløtdeler, ledd/skjelett og indre organer/hulrom.
 
Kliniske opplysninger
Angi lokalisasjon, symptomer og varighet, relevant eksponering/reiseanamnese, nylig og nåværende antibiotikabruk, antibiotikaallergi, relevante grunnsykdommer (immunsvekkelse, kroniske lidelser inkludert diabetes), samt type sår/skade (brann-, operasjon-, bitt-, nekrotisk sår, proteseinfeksjon). Angi hvordan prøven er tatt og om den er fra et i utgangspunktet sterilt område.

Resultat og tolkning
God prøvetakning er viktig da alle sår i løpet av kort tid koloniseres av mikrober. Funn av mikrober i overflateprøver er ikke ensbetydende med behandlingskrevende infeksjon, og alle svarrapporter må vurderes opp mot det kliniske bildet.
 
Ved funn av mikrober fra normalt sterile områder svares disse som regel ut med resistensbestemmelse dersom funnet anses som relevant og det ikke tolkes som forurensning fra hud eller andre omgivelser.
 
Alle funn av mikrober, og evt behov for resistensbestemmelse, vurderes ut i fra angitte kliniske opplysninger. For god faglig vurdering er det derfor nødvendig med relevante opplysninger på rekvisisjonen.
 
Bakgrunn/merknader
Dyrkningsmetodikk avhenger av type prøvemateriale, lokalisasjon, forsendelsesmedium og kliniske opplysninger. Fullstendig utfylt rekvisisjon er nødvendig for adekvat behandling av prøven.
 
Viktige prøver (flytende væsker/biopsi på sterilt glass) tatt fra i utgangspunktet sterile områder kan på spesiell indikasjon suppleres med blant annet gramfaring og videreforsendelse til 16S/ITS PCR dersom det ikke er vekst ved primærutsæd. Der det kan bli aktuelt med videreforsendelse bør det tilstrebes å ta to biopsier og at den ene merkes med "ekstra glass til evt. videreforsendelse". Det er viktig at dette kommer tydelig frem i henvisningen til intervensjonsradiolog.